evergrande car
Üzlet

Beszakadt az Evergrande elektromos autós egységének árfolyama

Portfolio
A China Evergrande elektromos autókat gyártó egységének részvényei hétfőn 26 százalékot zuhantak, miután a cég figyelmeztetett, hogy bizonytalan jövő elé néz, hacsak nem kap gyors pénzinjekciót, és közölte, hogy nem folytatja az új részvények kibocsátására vonatkozó tervét - írja a Reuters.

A China Evergrande New Energy Vehicle Group pénteki piaczárás utáni figyelmeztetése volt az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy a bajba jutott ingatlanfejlesztő likviditási válsága üzleti tevékenységének más területein is súlyosbodik. Az elektromosautókat-gyártó egység részvényei a korai kereskedésben 1,66 hongkongi dollárig estek, tehát péntekhez képest 26 százalékkal kerültek lejjebb a kereskedés egy pontján, majd végül 9,4 százalékos mínuszban zártak.

A szélesebb piacon egyébként csökkentek azok az aggodalmak, hogy az Evergrande összeomlása globális válságot idézhet elő, amely szempontjából inkább pozitív hír, hogy a EV-s részleget elengedik, és a pénztermelő képességet próbálják az ingatlanos részlegre átcsoportosítani.

Azt hiszem, a piacok beárazták, hogy a valószínűségek mérlegét tekintve a sokk és a félelem elmúlt

- mondta Kyle Rodda, az IG Markets melbourne-i brókercég elemzője.

Az Evergrande a múlt héten elmulasztotta egy dollárkötvény fizetési határidejét. A következő nagy próbatétel az állami hitelpiacokon szeptember 29-én lesz, amikor 47,5 millió dolláros kamatfizetést kell teljesítenie a 2024. márciusi 9,5 százalékos dollárkötvénye után.

A bajba jutott fejlesztő cég igyekszik forrásokat szerezni, hogy kifizethesse számos hitelezőjét és beszállítóját. A Bloomberg arról ír, hogy az Evergrande még olyan módon is kezelheti a helyzetet, hogy eladja a gyorsan növekvő életbiztosítási üzletágát. A Bloomberg Intelligence elemzője, Steven Lam szerint a fejlesztő 0,5-ös könyv szerinti értéken 600 millió dolláron tudná eladni az Evergrande Life Assurance Co-t. A biztosító egyébként több mint 9-szeresére növelte piaci részesedését, mióta az Evergrande 2015-ben felvásárolta, és az elmúlt négy évben profitabilisan működött.

Nem minden felhőtlen azért, a biztosító szolvenciamutatója június végén 110 százalékon állt, szemben hat versenytárs 239 százalékos átlagával. Lam szerint így az esetleges felvásárlónak még 2,2 milliárd dollárt kéne a cégbe pumpálnia, hogy a mutató 200 százalék fölé emelkedjen.

Címlapkép: Costfoto / Barcroft Studios / Future Publishing

vakcina vírus
koronavírus vakcina oltás getty stock
járvány vírus oltás
vakcina védőoltás védelem

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
kifli bevásárlás