bitcoin
Üzlet

Olyan durva szigorítás jön a kriptovalutáknál, amit még nem látott a világ

Portfolio
Múlt pénteken csúnya esés alakult ki a kriptovaluták piacán, miután Kína egy sor új korlátozó intézkedést jelentett be. Tíz kínai szabályozó szerv ígérete tett rá, hogy felszámolja az "illegális" tevékenységet, valamint országszerte betiltja a kriptobányászatot, a központi bank pedig illegálisnak nyilvánított minden virtuális valutával kapcsolatos tevékenységet. Az új tiltások egyesek szerint az eddigi legdurvább korlátozások, amelyeket eddig a kriptovalutákkal szemben hoztak, viszont a piacon nagyon úgy tűnik, hogy csak rövidtávú reakciót váltottak ki, hiszen mostanra visszapattantak az árfolyamok.

Lecsapott Kína

A dolgok egyre rosszabbul alakulnak a kriptovaluták számára Kínában. A pénteki kínai kriptokereskedési tilalom és a korábbi kriptókkal kapcsolatos tilalmak összehasonlítása azt mutatja,

hogy a legújabb intézkedések az eddigi legsúlyosabbak.

A Kínai Népbank (PBoC) pénteken szigorú intézkedéseket jelentett be a kriptokereskedelemmel kapcsolatban, amely első alkalommal teszi illegálissá a kriptókkal kapcsolatos tranzakciókat, beleértve az offshore kriptotőzsdék által nyújtott szolgáltatásokat is.

A szeptember 24-i közlemény megtiltja a bankoknak és más pénzügyi intézményeknek, hogy kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak, beleértve a fiat-kripto, vagy kripto-kripto tranzakciókat. Bárki, aki elősegíti az ügyleteket, jogi felelősségre vonható, beleértve azokat a személyeket is, akik Kínán belül élnek, de Kínába szolgáltatást nyújtó offshore kriptotőzsdéknek dolgoznak. A technikai támogatásban, a marketingstratégiában, valamint a fizetési és elszámolási területen dolgozókat is vizsgálni fogják a kriptoüzletben való tudatos részvétel miatt.

A pénteki nyilatkozatban tíz ügynökség, köztük a PBoC is részt vett, ami egyértelműen jelzi a legújabb tiltás komolyságát. A korábbiakat legfeljebb hét ügynökség írta alá.

A tiltás "egyértelművé teszi, hogy több ügynökség erőfeszítéséről van szó"

- mondta Bill Bishop, a Sinocism hírlevél szerzője.

A Kínai Kibertér Adminisztráció (CAC), a Legfelsőbb Népbíróság (SPC), a Legfelsőbb Népi Ügyészség (SPP) és a Közbiztonsági Hivatal (PSB) is részt vesz a legújabb szigorításban. A bűnüldöző szervek bevonása a civil szervezetek helyett azt jelenti, hogy a kriptokereskedelem Kínában most már "pénzügyi bűnözési aspektussal" bővült - mondta Bishop a CoinDesknek.

Az SPC, az SPP és a PSB gyakorlatilag a kínai igazságügyi rendszerének három legfőbb szerve. Ez azt jelenti, hogy Kína ezúttal tényleg komolyan gondolja az intézkedéseket.

Fontos, hogy lássuk a közlemény kiadóit. A bűnüldöző szervek bevonása ezúttal sokkal komolyabbá teszi a szigorítás jellegét

- mondta Rachel Lin, az ázsiai székhelyű SynFutures decentralizált pénzügyi (DeFi) derivatív platform alapítója és vezérigazgatója.

A CAC, amely 2017-ben részt vett a token kibocsátások (ICO) betiltásában Kínában, a Practical Law online jogi szolgáltatás szerint "az online tartalomkezelés irányításában, koordinálásában és felügyeletében, valamint az online hírszolgáltatással kapcsolatos üzleti tevékenység adminisztratív jóváhagyásának kezelésében" lát el néhány fontos feladatot.

A CAC minden olyan oldal és szolgáltatás után fog menni, amely offshore kriptoplatformokat hirdet vagy hozzáférést biztosít azokhoz

- tette hozzá Bishop.

Új vagy sem?

Egyes piaci szereplők semmi újat nem látnak ebben a legújabb kriptotilalomban. Kína 2013 óta tiltja a kriptoval kapcsolatos tevékenységeket – abban az évben megtiltották a pénzintézeteknek, hogy bitcoinhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtsanak. Ugyanakkor az akkori a közlemény elismerte, hogy a bitcoin árucikként szabadon kereskedhető és átváltható az interneten.

Ez a legújabb tiltás azonban egyértelművé teszi, hogy a kriptokereskedelmi tevékenység "jogi kockázatokat" rejt magában, és "minden olyan jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagy természetes személy", aki virtuális valutába és a kapcsolódó származékos termékekbe fektet, megsérti a "közrendet".

A kriptokereskedéssel kapcsolatos "polgári jogi cselekmények érvénytelenek, és a kriptokereskedési tevékenységből eredő veszteségekért a feleknek maguknak kell felelniük" - áll a pénteki közleményben.

Úgy gondoljuk, hogy ez lényegében azt jelenti, hogy tarts kriptót és kereskedj saját felelősségedre. Nem lesz jogorvoslati lehetőséged, ha valami történik. A jövőben a figyelem középpontjába fog kerülni, hogy a 'közrend és a jó szokások' hogyan kerülnek meghatározásra, mivel a jelenlegi nyilatkozat meglehetősen homályos

- írta egy kínai székhelyű kripto kockázati tőkecég a CoinDesk által megtekintett jegyzetben. A cég a téma érzékenysége miatt névtelenséget kért.

A fokozott szigorítás kilenc törvényre és szabályra hivatkozik, köztük az illegális pénzgyűjtés megelőzéséről és kezeléséről szóló rendeletre, valamint a határidős kereskedés adminisztrációjáról szóló rendeletre.

Ez minden bizonnyal sokkal nagyobb és kiterjedtebb, mint a (kripto) bányászati ipar tönkretétele. Könnyen úgy értelmezhető, hogy a közleményben idézett jogszabályok alapján minden, a kriptoval kapcsolatos dolog esetleg illegálissá válhat

- mondta Bishop.

Az OKEx, a kínai kereskedők és befektetők körében népszerű kriptotőzsde a CoinDesknek elmondta, hogy továbbra is normálisan működik.

"Tisztában vagyunk a helyzettel, és továbbra is konstruktívan együttműködünk az illetékes politikai döntéshozó hatóságokkal azokban a joghatóságokban, ahol működünk. Az OKEx a szokásos módon működik, és továbbra is az ügyfeleink igényeit helyezzük előtérbe"

- írta a tőzsde a CoinDesknek küldött hivatalos közleményében.

A Huobi, egy másik népszerű kriptotőzsde Kínában, nem kívánta kommentálni a tiltást.

Nem mindenki pesszimista

Néhány piaci szereplő megjegyezte, hogy a két közlemény dátuma (az egyik a kereskedésről, a másik a bányászatról szólt) azt mutatja, hogy jóval a pénteki kibocsátásuk előtt írták őket. A PBoC által kiadott kriptokereskedési tilalom szeptember 15-i keltezésű volt; a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) kriptobányászati tilalma szeptember 3-án kelt. Kína bennfentesei szerint a különbség nem meglepő, mivel a dokumentumok elkészítése során nagy volt a koordináció.

Kínában kevesen kérdőjelezték meg a dátumokat, mivel mindenki hozzászokott ahhoz, hogy a napokkal ezelőtt kiadott irányelvek csak később kerülnek nyilvánosságra

- mondta Colin Wu kínai kripto influencer.

Az új szabályok súlyosságának ellenére egyesek továbbra is pozitívan ítélik meg a kripto jövőjét Kínát illetően.

Justin Sun, a Tron blokklánc alapítója rámutatott, hogy a legújabb tilalom nem tagadja meg az állampolgároknak a "virtuális valuta birtoklásának és cseréjének szabadságát", vagyis nincs egyértelmű tilalom a kriptobirtoklásra. Ez egybecseng a 2013-as tilalommal, amely szerint a bitcoin kereskedés hasonló az árukereskedelemhez.

Ne legyünk túl pesszimisták ezzel kapcsolatban. Szerintem a legnagyobb lehetőség a jövőben az, hogy miután Európa, Észak-Amerika, valamint Japán, és Dél-Korea országai egyértelműbb szabályozási politikával rukkoltak elő a kriptóval kapcsolatban, Kína is lassan törvényeket és szabályozásokat fog bevezetni a kriptóra vonatkozóan

- mondta a CoinDesknek WeChat hangüzeneteken keresztül.

Visszapattanás a piacon

A vezető kriptovaluták árfolyama múlt pénteken nagyot esett, a bitcoin árfolyama több mint 9 százalékos mínuszban járt, viszont ehhez képest a hétvégén valamelyest visszajött az árfolyam, de továbbra is a 45 000 dolláros szint alatt van.

Az ethereum árfolyama 12 százalékos mínuszban is járt múlt pénteken, viszont az esést szinte teljesen ledolgozta az árfolyam mostanra.

A Cardano árfolyamát még múlt pénteken visszarántották, ehhez képest viszont gyengébb napok következtek.

Címlapkép: Yu Chun Christopher Wong/S3studio/Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
FrankfurtiTőzsde