Tőzsde Bull Bika
Üzlet

Rossz volt a hangulat Amerikában, egyedül a Dow zárt pluszban

Portfolio
Az amerikai tőzsdéken vegyes teljesítményt láthattunk, de a nap folyamán egyre negatívabb volt a hangulat. Egyedül a Dow Jones zárt pluszban, az S&P 500 enyhe, míg a Nasdaq nagyobb mínuszban zárt. Vasárnap választást tartottak Németországban, az összesített szavazatok alapján győzött az SPD, a szociáldemokraták pártja lesz a legerősebb a Bundestagban, a DAX és a többi vezető európai index pluszban fejezte be a napot. Elsősorban a ciklikus részvények, mint a légitársaságok, bankok és olajcégek szerepelnek erősen. A magyar tőzsdén az AutoWallis papírjai teljesítenek remekül, miután a Kalliwoda Research új célárat és vételi ajánlást adott friss elemzésében.

A Dow pluszban zárt, a másik két index mínuszban

Nem javult a hangulat az utolsó órában sem, sőt, a Dow Jones index is csak kis mértékben tudott emelkedni: 0,2%-ot ment az ipari átlag, 34 869 ponton fejezte be a napot - a kereskedés közben ennél járt magasabb szinten is.

Az S&P 500 index nem tudott visszajönni, 0,2%-kal alacsonyabb szinten zárt, mint tegnap, 4443 ponton fejezte be a hét első kereskedési napját. A legnagyobb visszaesést a Nasdaq produkálta, fél százalékot esett az index, 14 969 ponton zárt.

Az olaj ára emelkedett, az amerikai piac zárásakor a Brent és a WTI árfolyama is 2% alatti pluszban van. A kriptopiacon viszont nem volt jó a hangulat, a legtöbb kriptodeviza árfolyama visszaesést mutat: a bitcoin 0,5, az ethereum 3%-ot esett vissza - ez a kriptopiacon nem számít nagy mozgásnak.

A Dow Jones is veszített lendületéből

A vezető indexek közül egyedül a Dow Jones van pluszban a hétfői kereskedési napon, de a zárás előtt egy órával már ez az index is veszített a nap közben elért szinthez képest. Jelenleg 0,3%-os emelkedést produkál, 34 899 ponton áll. Az S&P 500 továbbra is mínuszban van, de az elmúlt másfél órában valamelyest ledolgozott a visszaeséséből, most 0,1%-os a mínusz, 4 449 ponton áll az index. A Nasdaqnál nagyobb visszaesést látunk, a tegnapi zárószintnél fél százalékkal került lejjebb az index, 14 979 ponton áll.

Továbbra is mínuszban a Nasdaq és az S&P

Az S&P 500 index továbbra is mínuszban van, 0,2%-os a visszaesés a tegnapi zárószinthez képest, 4 447 ponton áll az index. A Nasdaq szintén mínuszban van, 0,5%-ot esett eddig az index, 14 970 ponton áll. Egyedül a Dow tudott emelkedni, 0,4%-ot emelkedett, 34 934 ponton áll.

Enyhe európai pluszok piaczáráskor

A legnagyobb európai indexek pluszban fejezték be a hét első kereskedési napját:

  • a brit FTSE 100 ma 0,2%-ot emelkedett, 7063 ponton állt záráskor.
  • A DAX 0,3%-kal került feljebb, 15 573 ponton áll.
  • A francia CAC40 szintén 0,2%-ot emelkedve 6650 ponton fejezte be a napot,
  • a milánói FTSE MIB pedig 0,6%-ot ment, és 26 132 ponton zárt.

Az amerikai piacokon nagyon vegyes a kép. A Dow Jones közel fél százalékot emelkedett eddig, az S&P és a Nasdaq viszont mínuszban vannak: előbbi 0,2, utóbbi 0,7%-ot esett eddig.

Mínuszban zárt a BUX

Kisebb mínuszban zárt ma a BUX index, amely 0,17 százalékkal került lejjebb, a magyar blue chipek közül az OTP 0,37 százalékkal, a Mol 0,08 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,82 százalékkal került feljebb. A Richter papírjai ellenben 1,92 százalékos mínuszban fejezték be a napot.

Emelkednek az amerikai tőzsdék, kapkodják az olajcégek papírjait

Az amerikai tőzsdéken vegyes kép látható egyelőre, a Dow Jones erősen teljesít és már 0,7 százalékos pluszban áll, az S&P 500 minimálisan került lejjebb. A Nasdaq ugyanakkor lefordult és 0,6 százalékos mínuszban áll. Remekül teljesítenek ma az olajcégek, ami az olajár további erősödésének köszönhető, az Occidental Petroleum például már több mint 6 százalékos pluszban áll.

Elon Musk megszabadult béklyóitól: ismét kitört a Tesla árfolyama

Nemcsak a politika miatt figyel a napokban Berlinre a világ, hanem az elektromos autók rajongói és a Tesla befektetői is ide vetik vigyázó szemeiket. Október 9-én egy nagyszabású fesztivál során nyitja meg ugyanis hivatalosan a német főváros vonzáskörzetében található gyárát az Elon Musk vezette cég. Bár az átadás csúszott, az üzem indulása tovább növelheti a Tesla részesedését az európai piacon, ahol amúgy is nagy sikereket ért el a vállalat az elmúlt években, például Norvégiában a Model 3 a legtöbbet eladott autó, nemcsak az elektromos, hanem az összes személygépjármű között. A hazai vásárlók, akiknek szeptemberre ígértek szállítást, ma már arra panaszkodnak, hogy a cég értesítése szerint jó ha decemberre megkapják nagy izgalommal várt autóikat. A berlini gyár a hasonló lemaradásokat is orvosolhatja. A befektetők pozitívan reagáltak az elmúlt napokban a Tesla körüli hírekre, és pénteken az árfolyam ki is tört, ami egy újabb középtávú trend indulását is könnyen jelentheti. A jó hangulatot az elektromos autógyártóknál több kisebb, akár még egyetlen eladott autóval sem rendelkező ágazatbeli vállalat részvényének a piaca is felhasználta az emelkedésre. A technikai elemzés segítségével ezek kilátásait is megvizsgáltuk.

Tovább a cikkhez

Felemás kép az európai tőzsdéken, raliznak a légitársaságok

Az európai tőzsdéken napközben vegyes teljesítmények láthatóak, a DAX és a CAC továbbra is pluszban áll, míg a FTSE mérsékelten lefordult. Elsősorban a ciklikus részvények teljesítenek jól, mint az autógyártók, bankok és olajtársaságok.

Nagyot raliznak ma a légitársaságok is, a Wizz Air papírjai már több mint 6 százalékos pluszban állnak, de az easyJet, az Air France-KLM és az IAG részvényei is 4 százalék feletti emelkedést mutatnak.

Tőkét emelt az OTP a szerb leánybankjában

A szerb cégbíróság bejegyezte az OTP szerb leánybankjánál történt tőkeemelést. A szerb leánybank jegyzett tőkéje 55,33-ról 56,83 milliárd szerb dinárra emelkedett.

Tovább a cikkhez

Olyan durva szigorítás jön a kriptovalutáknál, amit még nem látott a világ

Múlt pénteken csúnya esés alakult ki a kriptovaluták piacán, miután Kína egy sor új korlátozó intézkedést jelentett be. Tíz kínai szabályozó szerv ígérete tett rá, hogy felszámolja az "illegális" tevékenységet, valamint országszerte betiltja a kriptobányászatot, a központi bank pedig illegálisnak nyilvánított minden virtuális valutával kapcsolatos tevékenységet. Az új tiltások egyesek szerint az eddigi legdurvább korlátozások, amelyeket eddig a kriptovalutákkal szemben hoztak, viszont a piacon nagyon úgy tűnik, hogy csak rövidtávú reakciót váltottak ki, hiszen mostanra visszapattantak az árfolyamok.

Tovább a cikkhez

87 százalékos felértékelődési potenciál lehet az AutoWallisban a Kalliwoda szerint

A Kalliwoda elkezdte követni az AutoWallist és friss elemzést készített a cégről. Az elemzőház ajánlása vétel, a célára pedig 87 százalékos felértékelődési potenciált feltételez.

Tovább a cikkhez

Pluszban a BUX, raliznak az AutoWallis részvényei

A BUX index emelkedik a kedvező nemzetközi kereskedési hangulat mellett és jelenleg 0,24 százalékos pluszban áll, a magyar blue chipek közül az OTP 0,69 százalékkal került feljebb, de a Mol és a Magyar Telekom is pluszban áll, míg a Richter mérsékelten lejjebb került. Emellett raliznak ma az AutoWallis részvényei, amelyek már több mint 5 százalékos pluszban állnak, a Kalliwoda Research elemzésében 218 forintos 12-hónapos célár mellett vételre ajánlja a papírokat. Az elemzőház az AutoWallis felkérésére kezdte meg a vállalat részvényeinek követését.

Beszakadt az Evergrande elektromos autós egységének árfolyama

A China Evergrande elektromos autókat gyártó egységének részvényei hétfőn 26 százalékot zuhantak, miután a cég figyelmeztetett, hogy bizonytalan jövő elé néz, hacsak nem kap gyors pénzinjekciót, és közölte, hogy nem folytatja az új részvények kibocsátására vonatkozó tervét - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Autógyártók, vegyipari és energetikai cégek a DAX élén

A német választásokat követően jól teljesít a DAX, amely 0,9 százalékos pluszban áll. Az index legjobban teljesítő tagjai között van a Volkswagen és a Daimler, de erősen teljesítenek a vegyipari és energetikai vállalatok is, mint a Covestro, a BASF, illetve a Siemens Energy.

A választások után ugrik a német tőzsde

A német választásokat követően a DAX már több mint 1 százalékos pluszban áll, de jól teljesít emellett a francia CAC is, amely 0,7 százalékkal, míg a FTSE 0,9 százalékkal került feljebb. Emellett emelkedik többek között a spanyol és az olasz börze is.

Az összesített szavazatok alapján győzött az SPD, a szociáldemokraták pártja lesz a legerősebb a Bundestagban. A CDU/CSU rekordgyengén teljesített, míg a Zöldek fennállásuk legjobb szereplését érhettél el a 2021-es német választáson.

németőtt

Pluszban nyitott a BUX index

A kereskedés megkezdését követően a BUX index 0,6 százalékos pluszban áll, a magyar blue chipek közül az OTP 0,7 százalékkal, a Mol 0,6 százalékkal, a Richter 0,5 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékkal került feljebb. Ma fontosabb gazdasági adatra nem lehet számítani itthon.

BUX index

Egymást érik a felvásárlások a 4iG-nél, hamarosan a hitelminősítő is léphet

Megváltoztatta a 4iG a kibocsátói és hitelbesorolásának kilátását egy lehetséges leminősítésre a Scope Ratings. A kibocsátói és a hitelbesorolás továbbra is BB-.

Tovább a cikkhez

Sorra vágják el magukat a kínai ügyfelektől a kriptotőzsdék

A kriptopénz-tőzsdék és a kriptopénz-szolgáltatók igyekeznek megszakítani az üzleti kapcsolatokat a kínai ügyfelekkel, miután Peking múlt pénteken általános tilalmat rendelt el a kriptokereskedésre és bányászatra.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a hét a tőzsdéken

  • Az amerikai tőzsdéken felemás képet mutattak múlt pénteken, a Dow Jones 0,1 százalékos, az S&P 500 pedig 0,15 százalékos pluszban zárt, míg a Nasdaq 0,03 százalékkal került lejjebb. Jól teljesítettek az utazással és szállásfoglalással kapcsolatos cégek, mint amilyen a Carnival vagy az Expedia. A befektetők egyelőre nem aggódnak sem a lehetséges tapering, sem az Evergrande körüli problémák miatt.
  • Az ázsiai piacokon vegyes kép látható, a Nikkei stagnál, míg az ausztrál börze 0,6 százalékkal, a Kospi 0,2 százalékkal, a hongkongi részvényindex 0,6 százalékkal, míg a szingapúri tőzsde 1,3 százalékkal került feljebb. Ezzel szemben a sanghaji részvényindex 0,6 százalékos mínuszban áll.
  • A határidős amerikai részvényindexek emelkedést vetítenek előre, míg a határidős DAX 1 százalékos pluszban áll.
  • Ma itthon nem érkezik fontosabb nemzetközi adat, míg az Egyesült Államokban a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya jelenik meg.
  • Az olaj árfolyama 1 százalékkal került feljebb, így a Brent hordónként 79,1 dollárba kerül, míg a WTI típus 75,2 dolláron áll. Az arany árfolyama unciánként 0,6 százalékkal került feljebb 1756 dollárra.
  • A forint árfolyama minimálisan gyengül, egy euró 357,2 forint, míg a dollár a 304,8 forintos szinten áll.

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images

Emelkedés jöhet az európai tőzsdéken, erősen teljesít az olaj

evergr
bika medve
Living Kassák passage
Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
bika medve