evergrande
Üzlet

Itt van, kinek fájhat nagyon a kínai gigacsőd

Portfolio
A BlackRock, a Royal Bank of Canada, és a BlueBay Asset Management is a China Evergrande Group ingatlanfejlesztő cégben kitettséggel rendelkező vagyonkezelők között van, míg a TCW és az HSBC alapjai zárták pozícióikat - közölte a Morningstar.

A szeptember 24-én közzétett elemzésében a Morningstar azt is közölte, hogy a UBS Group és a londoni székhelyű Ashmore Group alapjai az augusztus végi aktuális adatok alapján jelentős részesedéssel rendelkeztek az Evergrande kötvényeiben. A Fidelity és a SinoPac által működtetett alapok is jelentős befektetésekkel rendelkeztek - közölték.

A BlueBay a Reutersnek elmondta, hogy részesedése "nagyon korlátozott", és augusztus vége óta csökkentette azt. A többi vagyonkezelő egyike sem nyilatkozott.

Az Evergrande 305 milliárd dolláros adóssággal rendelkezik és készpénzhiányban szenved. Egyes befektetők attól tartanak, hogy a vállalat összeomlása rendszerszintű kockázatot jelenthet a kínai pénzügyi rendszerre nézve, és az egész világra kihathat.

A múlt héten az Evergrande nem fizette ki egy márciusban lejáró 2 milliárd dolláros kötvény kamatát. Ha a 30 napos türelmi időn belül nem teljesíti a kifizetést, akkor a vállalat fizetésképtelenné válik.

A HSBC Holdings vagyonkezelő részlege és a TCW alapkezelő szeptemberben és augusztusban kiszállt az Evergrande pozícióiból - írja a Morningstar. A HSBC nem kívánt nyilatkozni, a TCW pedig nem adott azonnali választ.

A Morningstar által nem említett Credit Suisse tavaly eladta az Evergrande kötvényeiben lévő teljes kitettségét - jelentette pénteken a Financial Times.

A Morningstar szerint a svájci UBS több portfólióban összesen mintegy 283 millió dollárnyi Evergrande-adósság kitettséggel rendelkezik. Az Ashmore-é 146 millió dollár. A Morningstar nem adta meg a BlueBay kitettség dollárban kifejezett összegét, bár a cég két BlueBay-alapot is felsorolt a top kitettségi listáján, amelyek kitettsége júliusban körülbelül 8 millió dollár volt, valamint egy BlackRock által kezelt indexkövető alapot, amelyről azt mondta, hogy szeptemberben körülbelül 1,5 millió dollárnyi kitettséggel rendelkezett.

Az Evergrande dollárkötvényei május óta zuhannak, amikor a csoport késve fizetett a beszállítóknak. Egy 1 milliárd dolláros dollárkötvénnyel, amelynek jövő héten esedékes a kuponfizetése, legutóbb a 27,5 centes szinten kereskedtek.

A Morningstar által említett többi alapkezelő közül csak a T Rowe Price Group - amely tavaly zárta Evergrande-pozícióját - nyilatkozott azonnal, amikor a Reuters megkereste.

"A megemelkedett magas hozamú nemteljesítési ráták időszaka ahhoz vezethet, hogy néhány gyengébb kibocsátó számára lezárul a dollárpiaci hozzáférés. Ez magasan tarthatja a volatilitást és vonzó belépési pontokat jelenthet a szektorba való kitettség növelésére"

- mondta Sheldon Chan, a T. Rowe Price ázsiai hitelkötvény-stratégiájának portfóliómenedzsere.

(Reuters)

Címlapkép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány
debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
elon musk getty editorial