medve
Üzlet

Keserves időszak előtt állhatnak a tőzsdék - Itt van 5 aggasztó ok, ami pesszimizmusra adhat okot

Portfolio
Annak ellenére, hogy a befektetők látszólag minden adandó alkalommal belevesznek a legkisebb piaci korrekcióba is, azon hangok egyre hangosabbak, akik szerint megérett a részvénypiac arra, hogy a forduljon az általánosan pozitív hangulat. Talán a szeptemBEAR késztette rá a piaci medvéket, hogy a nyári hónapok után hangot adjanak aggályaiknak, és legújabban a világ egyik legnagyobb bankjának számító Goldman Sachs is megfogalmazta, hogy milyen kockázatok leselkednek a piacra. A bank szerint egy sor olyan elem került a képbe, amelyek "fékezik" a vakcinák óta tapasztalt rohamos növekedést. Ezek között Goldman a gazdasági ösztönzők kifutását, az ellátási láncok problémáit, a koronavírust, Kínát, valamint a részvények magas értékeltségét emelte ki, amelyek "összeadódnak és nehezebb hátteret teremtenek növekedés számára a következő hónapokban, de legalábbis években".

Érdekes folyamatok a részvénypiacon

A részvények múlt heti figyelemre méltó felpattanása a hétfői mélypontokról - ami 2021-ben az első tőkekiáramlást eredményezte a részvényekből - sok kérdést vetett fel a Wall Street elitje körében, ahol még a legnagyobb optimisták közül is néhányan értetlenül állnak a piac erőszakos visszafordulása előtt.

global outflows first 2021_0
Forrás: BofA, EPFR

Ahogy a Goldman stratégája, Chris Hussey pénteken késő este írta, "az egyik dolog, ami egyre inkább felhívja a figyelmünket, az az, hogy a gazdaság, a politika és az eredménynövekedés gyorsan elmozdult a kezdeti, pandémia utáni robbanás után a lassabb ütem felé, ahogy a fékeket a növekedési gépezet különböző kulcsfontosságú részein benyomják.

Hussey továbbá megjegyzi, hogy a növekedés egyelőre rendben van, sőt, robusztus, hiszen a Goldman közgazdászai 2022-ig 4,5 százalék feletti GDP-növekedést prognosztizálnak, de mint a szakember figyelmeztet:

Egy olyan fejlett gazdaság, mint az USA, nem tud nagyon sokáig ilyen ütemben növekedni - még akkor sem, ha a járvány utáni felzárkózásról van szó

Eközben egy sor olyan elem kerülhet a képbe, amelyek "fékezik" a vakcinák óta tapasztalt rohamos növekedést. Ezek között Goldman a gazdasági ösztönzőket, az ellátási láncokat, a vírust, Kínát, valamint a részvény értékeltségeket emelte ki, amelyek "összeadódnak és nehezebb hátteret teremtenek növekedés számára a következő hónapokban, de legalábbis években".

1. Stimulus

Az FOMC múlt heti ülésén jelezte, hogy a tapering "hamarosan indokolt lehet", és a nyilatkozat hatására a 10 éves állampapírok hozama 15 bázisponttal 1,45 százalékra emelkedett.

front end reset higher
Forrás: Goldman Sachs Global Investment Research

Érdekes módon viszont a részvények is emelkedtek a Fed-nyilatkozat után, megszilárdítva a hétfői eladási hullámból való visszapattanást. És bár a Fed még nem tett semmit - csak azt sugallta, hogy hamarosan tenni fog -, úgy tűnik, hogy most már minden adott, hogy a központi bank QE-programját leállítsák, és végül elkezdjék a kamatemelést - akár már egy év múlva.

Ezt a pontot kiegészítve Michael Hartnett, a BofA munkatársa megjegyzi, hogy a tapering megkezdődött a jegybankoknál (EKB, BoE, BoC, RBA, Fed), ami a globális központi likviditás erőteljes csökkenését fogja magával hozni, amely 2020-ban 8500 milliárd dollár volt, viszont 2021-ben 2100 milliárd dollárra zsugorodik (ezt kontextusba helyezve, a Covid-19 óta a központi bankok óránként 800 millió dollárnyi eszközt vásároltak, ez a szám 2022 második felében <100 millió dollárra zsugorodik).

central bank purchases declining 2021
Forrás: BofA, Haver

Mindeközben úgy látszik, hogy nem csak monetáris politika fog a jelek szerint a gázpedálról a fékre váltani, hanem a fiskális politika is. A Goldman gazdaságpolitikai közgazdásza a héten írt a következő amerikai szövetségi kiadási program és az adósságlimit meghosszabbítása körüli növekvő kockázatokról, amely témáról a Portfolio is részletes elemzést írt.

2. Ellátási láncok

Az, hogy a vállalatok nem képesek alkatrészeket, munkaerőt és nyersanyagokat beszerezni, az egyik fő oka annak, hogy lassul a növekedés lendülete. Míg a Goldman bízik abban, hogy az ellátási lánc korlátai főként a kereslet túl gyors fellendülésének függvényei, és ezért átmeneti problémának tekintik azt, addig az otthonépítők, az autógyártók és a teherautósok számára ma már mindez ellátási probléma, amely felfelé nyomja az árakat és potenciálisan lefelé nyomja a marzsokat (bár a marzsok eddig egész jól tartották magukat).

  • Az otthonépítőket vizsgálva a Goldman kiemeli, hogy a DRI csökkentette a novemberi negyedéves előrejelzését, mivel nem tudott elegendő nyersanyagot és munkaerőt szerezni.
  • Az autópiacot tekintve a bank azt írja, hogy a szeptemberi autóeladások mintegy 25 százalékkal az egy évvel korábbi szint alatt vannak – 2020. szeptemberéhez képest -, mivel a kereskedők készletei történelmi mélyponton vannak. A jó hír az autógyártók számára: az árazások erősek -- bár ez nem biztos, hogy jót tesz az inflációnak és a Fed politikájának.
  • És végül a szállítmányozásban az FDX a múlt héten alulmúlta a Wall Street-i eredményvárakozásokat, elsősorban a kamionosok és a szállítmányozók hiánya miatt.

3. A vírus

Az ellátási lánc problémái mellett a Goldman korábban a koronavírus Delta-változatát is említette, mint okot, amiért lassabb lehet a harmadik negyedéves GDP-növekedés, amikor szeptember 6-án csökkentették a bank gazdasági előrejelzését. Két héttel később a vírus nyári hulláma úgy tűnik, hogy tetőzött.

Forrás: Goldman Sachs

Még az Egyesült Államok déli részén is – ahogy azt az alábbi ábra is mutatja.

Forrás: Goldman Sachs

A fenti ábrát kommentálva Goldman közölte, hogy "amit ezen a nyáron megtanulhattunk, az az, hogy a vírus még mindig képes megzavarni a növekedés ütemét, még a magas oltási arányú populációk körében is. Úgy tűnik, hogy a növekedés nem siklott ki ezen a nyáron, de látszólag lassabban halad, mint ahogy azt a legtöbben gondolták a Memorial Day idején (május 31.)".

4. Kína

Múlt héten sokat olvashattunk arról, hogy a kínai ingatlanpiacot övező problémák globálisan is "kockázatkerülő" hangulatot idéznek elő. Bár a kínai ingatlanpiaci problémák nem oldódtak meg, de az S&P 500 index mégis emelkedett múlt héten. Bár az kiderült, hogy Kína nem gáncsolta el a tőzsdei bikát, az tagadhatatlan, hogy a kínai ingatlanpiac még mindig nagyon nagy, és a bizonytalanságok továbbra is fennállnak. Talán továbbra is az lehet a helyzet, hogy Kína már nem azt a tartós hátszelet jelenti a globális növekedésnek, mint a nagy pénzügyi válságot követő években, amikor az ország kétszámjegyű GDP-növekedési rátákat produkált.

Forrás: Deutsche Bank

5. Értékeltségek

A Hussey szerint "a részvénypiaci értékeltségek ritkán törnek meg a saját súlyuk alatt", és általában valamilyen más, fundamentális katalizátorra van szükség ahhoz, hogy a nyereség csökkenjen, és a befektetők kevesebbet fizessenek a vállalati profitokért. Ahogy azonban Peter Oppenheimer, a Goldman munkatársa a múlt héten egy friss globális stratégiai elemzésében kiemelte, a részvénypiaci hozamok valószínűleg visszafogottak lesznek a jövőben a korábbi ciklusokhoz képest. Hogy miért? A jelenlegi ciklusba úgy lépünk be, hogy magasak az értékeltségek, rendkívül alacsonyak a kamatlábak, valamint a vállalati marzsok számára ellenszelet jelentenek az emelkedő bérek, a szigorodó szabályozás és a de-globalizáció. És ahogy a bank alábbi heti grafikonja is mutatja, a részvények 10 éves előretekintő hozamai történelmileg csökkenő tendenciát mutatnak, amikor a jelenlegihez hasonlóan magasak az értékeltségi szintek.

A Goldmannál a hét grafikonja:

Az értékeltség jellemzően nem ok a buborék kipukkadására, és a részvények sokáig "drágák" maradhatnak. Hosszú távon azonban a részvénybefektetésekből várható hozam általában sokkal kisebb, ha magas értéken vásárolunk részvényeket, mint ha "olcsó" állapotban vásároljuk meg őket.

Forrás: Goldman Sachs

Címlapkép: Getty Images

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
budapest repülőtér ferihegy