GettyImages-1211246429 (20)
Üzlet

Május óta nem látott esés az amerikai részvénypiacokon

Portfolio
Az amerikai tőzsdék mínuszban állnak, mindhárom vezető részvényindex lefordult. Elsősorban a technológiai részvényeket ütik a befektetők, a kedvezőtlen hangulathoz hozzájárulhat az amerikai államkötvényhozamok emelkedése és az adósságplafonnal kapcsolatos jegybanki és pénzügyminiszteri figyelmeztetések komolysága. Az ázsiai piacokon felemás volt a piaci kép, míg Európában vegyes teljesítmények láthatóak. Mindeközben tovább erősödik az olajár, a Brent hordónként már 80 dollár felett is járt napközben.

Csúnya a vége

A Dow 1,6%-os, az S&P 500 2,0%-os, a Nasdaq 2,8%-os mínuszban zárta a napot, amelyet elsősorban az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos Fed-elnöki és pénzügyminiszteri nyilatkozatok (lásd alább), az emelkedő kötvényhozamok (a 10 éves kötvény hozama 1,5% fölé emelkedett több hét után ismét) és a Fed taperingének hatásától való félelem határozott meg, miközben a szövetségi kormány a társasági adó emelését is lebegteti. A kötvénypiaci hozamemelkedés leginkább a technológiai részvények piaci értékeltségére volt negatív hatással, így ezek különösen is alulteljesítők voltak.

Leállítja a Pfizeréhez hasonló oltásának fejlesztését a Sanofi

Leállítja mRNS-alapú vakcinájának fejlesztését a Sanofi, mert megkésett a piacra lépéssel – közölte a francia gyógyszeripari csoport.

Tovább a cikkhez

Javult a helyzet a tőzsdéken

Mérséklődött az esés az amerikai részvénypiacokon a kereskedés utolsó órájában lépve: a Dow 1,1%-os, az S&P 500 1,5%-os, a Nasdaq 2,2%-os mínuszban van.

Magasabb társasági adó jön?

A piac számára az is rossz hír, hogy Janet Yellen pénzügymininszter mai meghallgatásán arról is beszélt, hogy a kormány több mint 3000 milliárd dolláros tervezett pénzügyi csomagjának finanszírozásához fontolóra veszik a társasági adó mértékének esetleges 21 százalékról 28 százalékra emelését is, amit még az előző adminisztráció csökkentett a korábbi 35%-os szintről.

Amerikai pénzügyminiszter: három héten belül kifogyhatunk a pénzből

Október 18-áig kifogyhat a pénzből az amerikai szövetségi kormány, amennyiben a kongresszus nem emeli meg az adósságplafont – figyelmeztetett keddi szenátusi meghallgatásán Janet Yellen pénzügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Az adósságplafon miatti figyelmeztetés sem használt

Május óta a legnagyobb esést szenvedhetik el ma az amerikai részvényindexek, miután Jerome Powell Fed-elnök és Janet Yellen pénzügyminiszter szenátusi meghallgatása nyomán sem erősödött a befektetők kockázatvállalási hajlandósága - értékeli az eseményeket a Bloomberg. Mindkét vezető arra figyelmeztetett, hogy az adósságplafon fenntartásának katasztrofális következményei lennének. A technológiai részvények kifejezetten alulteljesítőnek számítanak a keddi kereskedésben. A Dow 1,5%-os, az S&P 500 1,8%-os, a Nasdaq 2,5%-os esést mutat.

Nagyobbfajta esés a tőzsdéken, hozamemelkedés a kötvényeknél

A Dow 1,6%-os, az S&P 500 2,0%-os, a Nasdaq 2,7%-os mínuszban van. Nem kedveznek a részvénypiacoknak a kötvénypiaci várakozások, a Fed várható taperingje és a 7 éves állampapírok közelgő amerikai aukciói miatt a hozamok 2020 eleji szint közelében tartózkodnak. A 30 éves amerikai állampapír hozama 10 bázisponttal 2,1%-ra emelkedett.

dow

Fed-elnök: komoly következményei lennének az adósságplafon szinten tartásának

Az etikai eljárások erősítésének fontosságáról beszélt mai meghallgatásának a Fed-elnök, miután gyanús részvénykereskedési ügybe keveredett a jegybank két regionális vezetője is.

Tovább a cikkhez

Pluszban fejezte be a napot a BUX index

A kedvezőtlen nemzetközi kereskedési hangulat mellett a BUX index 0,16 százalékos pluszban fejezte be a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 0,06 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,58 százalékkal került lejjebb. A Mol ezzel szemben 0,57 százalékos, míg a Richter 0,3 százalékos pluszban zárt.

buxddf

Felszólították az állami cégeket, hogy vegyék meg az Evergrande eszközeit

Peking arra ösztönzi az állami tulajdonban lévő cégeket és az állam által támogatott ingatlanfejlesztőket, például a China Vanke Co-t, hogy vásárolják meg a bajba jutott China Evergrande Group eszközeinek egy részét - mondták az ügyet ismerő személyek a Reuters megkeresésére.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az amerikai tőzsdék

Az amerikai tőzsdék lefordultak a kereskedés megkezdését követően, a Dow Jones 0,3 százalékkal, az S&P 500 0,9 százalékkal, míg a Nasdaq 1,6 százalékkal került lejjebb. A befektetők elsősorban a technológiai részvényeket ütik ma, de rosszul teljesít például a Moderna is. A kedvezőtlen hangulathoz hozzájárulhat, hogy emelkednek az amerikai államkötvényhozamok, a 10 éves papír hozama már 1,55 százalékon áll.

spp55000

Durva energiaválság alakul, elszállt az áram, a földgáz és a szén ára

Globális energiaválság alakult ki az elmúlt hetekben, több fontos energiahordozó és a villamosenergia ára is meredeken emelkedik, az árak emelkedése már nem csak Európára korlátozódik, és több terméket érint, többek között a földgáz, az olaj, a szén és a villamosenergia ára is elszállt. Az okok között többek között az európai gáztárolók alacsony töltöttsége, az európai gázellátási problémák, a koronavírus-járvány utáni kereslet növekedése, illetve az áll, hogy a 2050-es klímasemlegesség elérése miatt számos ország igyekszik visszavágni a szén-, olaj- és gáztermeléssel kapcsolatos befektetéseket és finanszírozást. A helyzeten tovább ronthat, ha a tél a szokásosnál hidegebb lesz, mert akkor a földgázkészletek még jobban megcsappanhatnak, ez pedig az alternatívák, például a szén árát is még magasabbra tolhatja. A helyzetre világszerte reagálnak a vállalatok, több iparágban a termelés visszafogásával, leállításával válaszoltak.

Tovább a cikkhez

Új csúcsnál a pénzügyi szektor a részvénypiacon

Számos szektor szakadt le a nagy részvénypiaci emelkedésről a tengerentúlon a szeptemberi kisebb pofon után. Vannak olyanok, amelyek egyértelműen délnek vették az irányt, ilyenek például az ipari vállalatok, és meglepő módon az ingatlancégek is. Mások bizonytalanul mozognak, akár jóval ellenállás szintjeik alatt. Az energia szektor mellett talán még egy szegmens van, amelyik magára talált: a pénzügy. Ezek a részvények bár eléggé eltérő tevékenység van mögöttük, mégis egyelőre mentsvárat jelentettek az intézményi pénzeknek, amelyek mindössze pár kereskedési nap leforgása alatt a korábbi csúcsaik fölé, vagy legalább ezek közelébe repítette őket. A technikai elemzés segítségével megvizsgáljuk, hogy meddig tarthat ez a folyamat.

Tovább a cikkhez

Romlik a hangulat az európai tőzsdéken

Az európai tőzsdéken romló kereskedési hangulat figyelhető meg, a vezető részvényindexek tekintetében a DAX 1,1 százalékos, a CAC 1,7 százalékos, míg a FTSE 0,6 százalékos mínuszban áll. Emellett a svájci, a holland és az osztrák börze is lefordult.

Új cég jön a magyar tőzsdére - Hiánypótló befektetési lehetőség

Hamarosan új vállalat részvényei jelenhetnek meg a magyar tőzsdén, a naperőművek akvizíciójával és üzemeltetésével foglalkozó NAP Zrt. papírjait már regisztrálták a BÉT-en, néhány héten belül jöhet a csengetés a tőzsdén, és elindulhat a kereskedés a NAP-részvényekkel. Vadas Lászlóval, a NAP Zrt. vezérigazgatójával és Nagy Péter Gáborral, a Budapesti Értéktőzsde Értékesítési, Marketing és Kibocsátói Akvizíciók Igazgatóságának vezetőjével beszélgettünk a NAP terveiről, az akvizíciós lehetőségekről, a vállalat tőzsdei felkészüléséről és a későbbi tőkepiaci terveiről is beszéltünk.

Tovább a cikkhez

Keserves időszak előtt állhatnak a tőzsdék - Itt van 5 aggasztó ok, ami pesszimizmusra adhat okot

Annak ellenére, hogy a befektetők látszólag minden adandó alkalommal belevesznek a legkisebb piaci korrekcióba is, azon hangok egyre hangosabbak, akik szerint megérett a részvénypiac arra, hogy a forduljon az általánosan pozitív hangulat. Talán a szeptemBEAR késztette rá a piaci medvéket, hogy a nyári hónapok után hangot adjanak aggályaiknak, és legújabban a világ egyik legnagyobb bankjának számító Goldman Sachs is megfogalmazta, hogy milyen kockázatok leselkednek a piacra. A bank szerint egy sor olyan elem került a képbe, amelyek "fékezik" a vakcinák óta tapasztalt rohamos növekedést. Ezek között Goldman a gazdasági ösztönzők kifutását, az ellátási láncok problémáit, a koronavírust, Kínát, valamint a részvények magas értékeltségét emelte ki, amelyek "összeadódnak és nehezebb hátteret teremtenek növekedés számára a következő hónapokban, de legalábbis években".

Tovább a cikkhez

Támadnak a redditesek, újabb mémrészvény születik?

Új kedvencet találtak az elmúlt napokban a reddites kisbefektetők, most a zöld energiával foglalkozó vállalatok egyes részvényei vannak a célkeresztben - tökéletes attribútumokkal rendelkeznek a vonatkozó papírok, a kimondottan magas short-állományok mellé ugyanis egy, a napokban bejelentett fontos hír is társul.

Tovább a cikkhez

Tovább erősödik az olaj, már 80 dollár felett a Brent

Tovább folytatódik az olajár emelkedése, amely jelentős hatással van a hazai üzemanyagárakra is, a Brent hordónként már 80 dollár fölött jár, ma 1 százalékos pluszban áll, év eleje óta 55 százalékot ralizott. Ez részben annak köszönhető, hogy a magas gázárak miatt megindult egy gáz-olaj helyettesítés, illetve a kínálat is szűkösebb.

brtttzz

Hasonlóan emelkedik a WTI típus ára is, amely 1,1 százalékos pluszban áll és idén közel 60 százalékot emelkedett.

wttrree

Remek kilátások, ralizik az AutoWallis részvénye

Közzétette frissített stratégiáját az AutoWallis, ami alapján 2025-ig bezárólag robbanásszerű növekedéssel számolnak a cégnél, a vállalat árbevétele a 2020-as érték több mint négyszeresére ugorhat, miközben a menedzsment megítélése szerint az EBITDA több mint a hatszorosára emelkedhet. A közzétételt követően valósággal rávetették magukat a befektetők a részvényre, kifejezetten magas forgalom mellett zsákolják jelenleg a papírt.

Tovább a cikkhez

Jim Cramer szerint ez a két dolog mozgatja most a tőzsdéket

Jim Cramer, a CNBC megmondóembere tegnap úgy fogalmazott, hogy szerinte a Wall Street jelenleg két fő területről kapja az iránymutatást, a befektetőknek ezért kiemelten kell kell figyelniük ezekre a körülményekre.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás az európai tőzsdéken

Az európai tőzsdéken vegyes teljesítmények láthatóak a nyitást követően, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,3 százalékkal, a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE stagnál. Emellett a spanyol és az olasz börze mérsékelten emelkedik, míg a belga és a holland lejjebb került.

Pluszban nyitott a BUX

A kereskedés megkezdését követően 0,4 százalékos pluszban áll a BUX index, a magyar blue chipek közül az OTP 0,7 százalékkal, a Mol 0,2 százalékkal, a Richter 0,8 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb.

Új felsővezető a Molnál - Visszatér az olajipari vállalathoz

Mától új vezetője van a Mol Befektetői Kapcsolatok területének. Pandi Zoltán a Magyar Telekomtól érkezett.

Tovább a cikkhez

Emeli a tétet az AutoWallis, robbanásszerű növekedés jöhet

Robbanásszerű növekedéssel számol az AutoWallis Csoport 2025-ig ma közzétett, frissített stratégiájában. A tőzsde autós vállalatának árbevétele a 2020-as érték több mint négyszeresére, 400 milliárd forint fölé ugorhat, miközben a menedzsment megítélése szerint a társaság eredménytermelő képességét legjobban bemutató EBITDA több mint a hatszorosára, 14 milliárd forint fölé emelkedhet. A tervezett növekedés mögött a társaság által eddig végrehajtott tranzakciók, az organikus növekedés és a tervezett újabb akvizíciók állnak. Az újabb akvizíciók és fejlesztések részbeni finanszírozását az AutoWallis Csoport az év hátralevő részében tervezett nyilvános lakossági és intézményi forrásbevonásból kívánja fedezni, melynek mértéke 6-8 milliárd forint között lehet. Az AutoWallis stratégiájában azzal számol, hogy az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója lesz.

Tovább a cikkhez

Tovább erősödik az olaj, kisebb emelkedés jöhet Európában

  • Az amerikai tőzsdék felemás napot zártak tegnap, a Dow Jones 0,21 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,28 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,52 százalékkal került lejjebb. Elsősorban az energetikai vállalatok teljesítettek jól, mint a Cabot Oil & Gas vagy az Occidental Petroleum, ami a növekvő olaj- és gázáraknak köszönhető. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a 10 éves amerikai államkötvény hozama is emelkedésnek indult, és jelenleg 1,48 százaléknál jár.
  • Az ázsiai piacokon vegyes teljesítmények láthatóak, a Nikkei 0,2 százalékkal, az ausztrál tőzsde 1,4 százalékkal, míg a Kospi 1,1 százalékkal került lejjebb. Ezzel szemben a hongkongi börze 1,9 százalékkal, míg a sanghaji részvényindex 0,7 százalékkal került feljebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek vegyes teljesítményt vetítenek előre, míg a határidős DAX gyakorlatilag stagnál.
  • Itthon ma az ÁKK tart 3 hónapos dkj-aukciót, illetve az MNB kötvényvásárlási tendert, emellett pedig délután amerikai külkereskedelmi statisztikák érkeznek.
  • Az olaj árfolyama 1,5 százalékkal került feljebb, egy hordó Brent 80,6 dollárba kerül, míg a WTI típus 76,7 dollárba kerül. Az arany ára unciánként 0,3 százalékkal került lejjebb 1745 dollárra.
  • A forint gyakorlatilag stagnál az euróval szemben, egy euró 358 forint, míg a dollár 306 forint 30 fillér, itt kisebb gyengülés látható.

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

A PannErgy közel 3 milliárd forintos beruházási hitelkeretmegállapodást kötött

A PannErgy bejelentette, hogy tagvállalatai 2,85 milliárd forintos hitelkeretmegállapodást kötöttek a CIB Bank Zrt. és UniCredit Bank Hungary Zrt. alkotta finanszírozói konzorciummal.

Tovább a cikkhez

Új vállalat részvényei jönnek a magyar tőzsdére

Új vállalat, a Nap Zrt. részvényeit vették fel a Budapesti Értéktőzsde értékpapírlistájára, a papírokat regisztrálták az Xtend piacra, a részvényekkel egyelőre nem lehet kereskedni, áll a vállalat BÉT-közleményében.

Tovább a cikkhez
olajkitermelés nagy-britannia klímacsúcs
infinity pool
lakások panel
amerikai haderő
Méhészek méztermés
FrankfurtiTőzsde

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
autowallis