poor karoly sdsys stiller ákos
Üzlet

Itt a NAV nagy bejelentése: régóta várt funkció élesedett az Online Számla rendszerben

Portfolio
Régóta várt funkció élesedett az Online Számla rendszerben. A NAV hivatalos közlése szerint október 1-től az Online Kasszarendszert (OPG) és az Online Számlát (OSA) összekapcsolják. Az adóinformatikai fejlesztésekkel foglalkozó SDSYS Zrt. vezetőjét, Poór Károlyt kérdeztük a változásról.

Mit jelent pontosan az Online Kasszarendszer és az Online Számla összekapcsolása?

Az Online Számla rendszer felé régóta igény volt, hogy főként az egyszerűsített számlák és a napi jelentést ezen a rendszeren keresztül le lehessen kérni. Ebből az egyik kívánság most teljesül is, a másik csak félig. A slejfniről, a kasszaszalagról érkező információk naponta egyszer, rendszerint a hajnali órákban automatikusan áttöltődnek az Online Számla rendszerbe. Ezek a sztornó, visszáru és egyszerűsített számla bizonylatok. Jó hír, hogy ez a megoldás elvben külön fejlesztést nem igényel kliens oldalon, tehát az egyszerűsített számlák is elérhetőek a 3.0 formátumra konvertálva.

Mit jelent ez a hétköznapi vállalkozók számára?

Az egyik legszembetűnőbb újdonság, hogy a könyvelő hamarabb értesül az ilyen típusú beszerzésekről, hisz, ha a vállalkozó számlát kér, például egy barkácsáruházban, és egyszerűsített számlát kap, akkor legkésőbb másnap reggel a számla adatai már a könyvelőnél lesznek. Itt azonban szeretném azonnal felhívni a figyelmet, hogy ettől még

az eredeti képet a számláról el kell juttatni a könyvelőnek,

hiszen a könyvelőnek szüksége van két információra is: az egyik, hogy ezt a számlát elszámolhatja-e, hisz az eddigi gyakorlat az volt, hogy megkapta a számla képét, innen tudta, hogy azt le kell könyvelni, most azonban előbb van meg az adat, mint a kép. Másrészt

az eredeti számla szükséges az áfa-visszaigényléshez, tehát ne dobjuk ki a kukába a pénztárszalagot,

azt mindenképp el kell juttatni a könyvelőnek. Ezen felül a tervezett november 12-től induló eÁfa ajánlatban a NAV terhelésétől függően azonnali áfa egyenleget vagy statisztikát kaphat, így hogy teljes körűen minden bizonylat szerepel a nyilvántartásban.

Hogyan érinti a változás a könyvelők napi munkáját?

Korábban az OPG-ben, az Online Kasszarendszerben egyszerűsített számla nem volt adat szinten elérhető.

Ezzel a fejlesztéssel a tételeket nem kell kézzel rögzíteni a jövőben.

Nagy segítséget jelent a könyvelők számára, ha már rendelkeznek olyan megoldásokkal, melyek magas szinten dolgozzák fel a számlák képi és XML adatait, hisz elegendő az egyszerűsített számlát szkennelni, befotózni és a slejfnik automatikusan megtalálják az adatpárjukat, ahogy az SDSYS Matching szolgáltatás is teszi. Így biztosan megmarad a kép, nem kell manuálisan összekapcsolgatni és a számla befogadás is megoldott lesz. Fontos előny, hogy ezzel a módszerrel a sztornó és módosító számlákat is kezeli a rendszer, így azok előzményei is elérhetőek.

Mi történik, amikor módosító vagy sztornó számla keletkezik, és annak nincs meg az előzménye?

Az OPG-s alapszámlák az OSA rendszerben forrásfüggetlenül, vagyis nem csak pénztárgépen keresztül, hanem gépi számlából is módosíthatók vagy sztornózhatók, két megkötéssel. Az egyik, hogy a módosító vagy sztornó számla kizárólag egyszerűsített típusú lehet, a másik pedig, hogy az első ilyen nem OPG-s forrásból érkező módosítás vagy sztornó után a szóban forgó egyszerűsített számla (slejfni) bizonylatot pénztárgépen már nem lehet úgy helyesbíteni, hogy az megjelenjen az OSA rendszerében.

Mire érdemes figyelni a NAV mostani bejelentése alapján?

Fontos, hogy senki ne dobja ki vásárlás után a számlát, hisz az eredeti számviteli bizonylat szükséges az ÁFA visszaigényléshez.

Nem javasoljuk, hogy az OPG adatok automatikusan a könyvelőprogram rendszerbe kerüljenek, hanem eredeti számlakép is szükséges hozzá. Fontos észben tartani, hogy számlamódosítás, sztornó esetén nagyon oda kell figyelni, mivel az Online Számla rendszerben számlalánc van, eredeti számlát követően módosító számla csak adott tételszámot ad hozzá (például 5 tétel a számlán, utána módosítás két tételnél, akkor az 6., 7. tétel), a sztornó számla viszont mindegyik tételt mínuszolja 6-10. tételig.)

A másik, amire figyelni kell, hogy nincs napi összesítő jelentés a nyugtáról, az csak az eÁfa rendszerben lesz elérhető. A kibocsátók részéről pontosabb adminisztrációra van szükség, mivel a jelenlegi OPG rendszerben, a pénztárgépes bizonylatok esetében a nem megfelelő vagy hibás adat valószínűsége jóval nagyobb, mivel kevesebb ellenőrző algoritmust tartalmaz, mint az Online Számla rendszer. Mivel az adatszolgáltatásból visszajövő információt torzíthatja, ezért a pontos kitöltés sokkal fontosabbá válik, hiszen ez alapján történik az eÁfa javaslat is. Az ellenőrzés szerepe ismét kiemelendő - ezért is van szükség a számla tényleges képére a gépi adatok mellett. Összességében elmondható, hogy a jelen fejlesztés jól illeszkedik a NAV online adóinformatikai ökoszisztémájába, és ismét a manuális munka csökkentését segíti.

Címlapkép: Stiller Ákos

karantén maszk koronavírus
arany és bitcoin
Hajó viharban
budapest ingatlanok
joe biden forrás facebook video
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
pfizer vakcina oltás