Portfolio signature

Emberek százezreinek korai halálához vezethet egy alattomos vegyület, amivel szinte minden nap érintkezünk

Portfolio
Egy frissen publikált tanulmány szerint a ftalátoknak nevezett szintetikus vegyi anyagok évente mintegy 91-107 000 korai halálhoz járulhatnak hozzá az Egyesült Államokban az 55-64 évesek körében – derül ki a CNN cikkéből. A ftalátokról az NNK is közzétett már tájékoztatást itthon.

A ftalátoknak nevezett szintetikus vegyi anyagok, amelyek több száz fogyasztási cikkben találhatók, például élelmiszertároló edényekben, samponokban, sminkekben, parfümökben és gyermekjátékokban, évente mintegy 91-107 000 korai halálhoz járulhatnak hozzá az Egyesült Államokban az 55-64 évesek körében – állítja egy friss kutatás, amelyet az Environmental Pollution nevű szaklapban tettek közzé.

Az adatok szerint sokkal nagyobb eséllyel halnak bele bármilyen egészségügyi problémába, de különösen vérkeringési rendellenségbe azok az emberek, akiknek szervezetében magas a ftalátok szintje. A gazdaság nyelvére is lefordítva a tanulmány azt becsli, hogy a ftalátok miatti halálesetek mintegy 40-47 milliárd dollárnyi kieső termelékenységet jelentenek az amerikai gazdaságnak évente.  

A ftalátok köztudottan beleavatkoznak a szervezet hormontermelési mechanizmusába, az endokrin rendszerbe, és "a fejlődési, reproduktív, agyi, immun- és egyéb problémákhoz fűződő kapcsolatuk is kimutatható" - írja az Országos Környezet-egészségügyi Tudományos Intézet (NIEHS). Még a kis hormonális zavarok is "jelentős fejlődési és biológiai hatásokat" okozhatnak - állítja a NIEHS.

A cikk tartalmából:

  • Évente mintegy 91-107 000 korai halálhoz járulhatnak hozzá az Egyesült Államokban a ftalátok, de mik ezek?
  • Az NNK oldalán is közzétette, melyek azok a termékek, amelyekkel nem árt vigyázni
  • A ftalátokkal való érintkezés kellő odafigyeléssel lekerülhető

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések