aapl
Üzlet

Senkit sem kímél a chiphiány: 10 millióval kevesebb iPhone 13-at gyárthatnak idén

Portfolio
Az Apple akár 10 millió darabbal is csökkenti az iPhone 13 gyártását a globális chiphiány miatt - jelentette tegnap a Bloomberg News, a körülményeket ismerő személyekre hivatkozva. Már júliusban is lassuló bevételnövekedést prognosztizált a tech-óriás és már akkor megmondták, hogy a chiphiány előbb-utóbb az iPhone-gyártást is vissza fogja vetni.

Az Apple az új iPhone modellekből eredetileg 90 millió darabot gyártott volna az év végéig - a tech-óriás azonban a Bloomberg forrása szerint közölte gyártóival, hogy a darabszám jóval alacsonyabb lesz, mert

a chipbeszállítók komoly nehézségek árán tudnak csak alkatrészeket szállítani.

Az Apple nem kívánt nyilatkozni az ügyben, míg a legkomolyabbnak számító beszállítók, a Broadcom és a Texas Instruments sem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

Nem mondhatni, hogy derült égből villámcsapásként érkezik ez a hír, még júliusban ugyanis lassuló bevételnövekedést vetített előre a tech-óriás és azt mondta a társaság vezetősége, hogy az iPadokat és a Maceket már érintő chiphiány előbb-utóbb az iPhone-gyártást is vissza fogja vetni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a hatalmas vásárlóerejének és a chipgyártókkal kötött hosszú távú megállapodásainak köszönhetően az Apple eddig sok más vállalatnál jobban átvészelte a globális chiphiány okozta ellátási válságot. 

Jeff Fieldhack, a Counterpoint Research kutatási igazgatója ugyancsak nyugtatta a kedélyeket, a szakember szerint a most nyilvánosságra hozott gyártáscsökkentés része lehet az Apple szokásos termékbevezetési rutinjának is, amelynek során a kezdeti vásárlói rohamra való felkészülés érdekében túlrendelik a készülékeket, majd az értékesítési trendek letisztulása után csökkentik a megrendeléseket. Fieldhack szerint az iPhone 13 eladásai kifejezetten jól alakulnak és a tavalyi iPhone 12-nél magasabbnak tűnnek.

Mindenesetre a befektetők kifejezetten rosszul fogadták a hírt, az értesülés hatására ugyanis az Apple részvénye 1,2 százalékot esett a piaczárás utáni kereskedésben, míg a Texas Instruments és a Broadcom jegyzése ugyancsak lejjebb került.

aaple

Címlapkép: Stanislav Kogiku/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

koppenhága_dánia_shutter
elon musk getty editorial
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
elon musk getty editorial