frankfurt
Üzlet

Újabb rekord a magyar tőzsdén: folytatja a csúcsdöntést a BUX

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken és Európában is vegyesen alakult a szerdai kereskedés, a befektetők óvatosabb üzemmódba váltottak a ma elstartoló vállalati gyorsjelentési szezon előtt, amelyet szokásos módon az amerikai nagybankok indítanak. Ami a tengerentúli tőzsdéket illeti, itt pozitív hangulatban zárt a kereskedés. Az S&P 500 0,33 százalékkal, míg Nasdaq 0,77 százalékkal teljesített jobban az előző napi záró értékekhez képest, a Dow Jones azonban nem változott. Ehhez részben az is hozzájárult, hogy az JP Morgan és a BlackRock is a vártnál kedvezőbb számokat közölt, illetve a Delta Airlines a járvány kezdete óta az első profitabilis negyedévét tudhatja maga mögött.

Pozitívan zártak az amerikai tőzsdék

A kereskedés végére jó hangulat uralkodott a tengerentúli tőzsdéken. A napközben megfigyelhető esés ellenére az S&P 500 és a Nasdaq is pozitív tartományban zárt. Előbbi 0,33 százalékkal, míg utóbbi 0,77 százalékkal teljesített jobban az előző napi záró értékekhez képest. A Dow Jones értéke nem változott a keddi záráshoz képest szerdán.

Mindeközben a friss inflációs adatok a várakozásoknál magasabbak lettek, hiszen fogyasztói árak szeptemberben 0,4 százalékkal emelkedtek augusztushoz képest, ami magasabb a várt 0,3 százalékos emelkedésnél. Éves összevetésben az árak 5,4 százalékkal emelkedtek. A maginflációs mutat 0,2 százalékkal emelkedett hó/hó alapon, ami elmaradt a 0,3 százalékos konszenzustól, míg éves szinten 4 százalékos volt a növekedés.

A befektetők emellett a Fed lépéseit is figyelték, ugyanis az amerikai jegybank a jövőben megkezdheti a havi szinten 120 milliárd dollár értékű eszközvásárlásainak fokozatos visszafogását.

Nincs nagy változás a tengerentúli tőzsdéken

A kezdeti pozitív nyitás után két tőzsdeindex is negatívba váltott, ez az állapot pedig továbbra is megfigyelhető. A Dow Jones jelenleg 0,05 százalékos mínuszban van az előző naphoz képest, a Nasdaq esetében pedig 0,35 százalékos esés figyelhető meg.

Egyedül az S&P 500 indexe mozog a pozitív tartományban, jelenleg 0,19 százalékos emelkedést mutat az előző naphoz viszonyítva.

Negatívba váltottak az amerikai tőzsdeindexek

A kedvező nyitást követően esést mutat két nagy tengerentúli tőzsdeindex is. A Dow Jones 0,33 százalékos mínuszban van, a Nasdaq indexe pedig 0,35 százalékkal került lejjebb az előző nap végi eredményéhez képest. Az S&P 500 azonban emelkedik, jelenleg enyhe, 0,03 százalékos pluszban van.

A befektetők ma elsősorban a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, többek között a JP Morgan, és a Delta Airlines is ma tette közzé legfrissebb számait. Mindeközben a friss inflációs adatok a várakozásoknál magasabbak lettek, hiszen fogyasztói árak szeptemberben 0,4 százalékkal emelkedtek augusztushoz képest, ami magasabb a várt 0,3 százalékos emelkedésnél. 

Snp 1013

Megint csúcsot döntött a BUX

A magyar piacon szintén jó volt ma a hangulat, a BUX ismét történelmi csúcsra ment a mai kereskedésben, a napot 0,2 százalékos pluszban fejezte be. A blue chipek közül az OTP és a Richter árfolyama emelkedett ma, a bankpapír 1,1 százalékkal, a gyógyszercég árfolyama 0,5 százalékkal került feljebb. A Mol 1,7 százalékot esett, míg a Magyar Telekom stagnált.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Pozitív nyitás az USA-ban

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,1 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot emelkedett. A befektetők ma elsősorban a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, többek között a JP Morgan, és a Delta Airlines is ma tette közzé legfrissebb számait. Mindeközben a friss inflációs adatok a várakozásoknál magasabbak lettek, hiszen fogyasztói árak szeptemberben 0,4 százalékkal emelkedtek augusztushoz képest, ami magasabb a várt 0,3 százalékos emelkedésnél. Éves összevetésben az árak 5,4 kal emelkedtek. A maginflációs mutat 0,2 százalékkal emelkedett hó/hó alapon, ami elmaradt a 0,3 százalékos konszenzustól, míg éves szinten 4 százalékos volt a növekedés.

doww

Óvatos emelkedés jöhet Amerikában

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,1 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékos pluszban nyithat. Elkezdődött az amerikai gyorsjelentési szezon, a JPMorgan a Wall Street előrejelzéseit verte az egy részvényre jutó eredmény tekintetében, amelyet követően 0,5 százalékot emelkedett a cég részvényeinek árfolyama a nyitás előtt. A BlackRock részvényei 2 százaékkal emelkedtek, miután a bank mind az eredmény-, mind a bevételi várakozásokon felül teljesített, és több mint 20 százalékos növekedést jelentett a kezelt eszközei terén.

dow

A vártnál jobb számokkal indul a banki gyorsjelentési szezon

Az elemzői várakozásokat meghaladó, 30,4 milliárd dolláros bevételről és 3,74 dollár egy részvényre jutó nyereségről számolt be a JP Morgan a harmadik negyedévre vonatkozó gyorsjelentésében. A bank részvényeinek árfolyama 0,6%-os erősödésben van a nyitás előtti kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

A délután első felére ráfordulva emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A midcapek között kiemelkedően jól teljesítenek az energia-kapcsolat részvények, az Alteo és a PannErgy, előbbi idén már 69,6 százalékot emelkedett, utóbbi pedig 101,9 százalékkal került feljebb év eleje óta, ami részben annak tudható be, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen megemelkedtek az európai energaiárak.

Senkit sem kímél a chiphiány: 10 millióval kevesebb iPhone 13-at gyárthatnak idén

Az Apple akár 10 millió darabbal is csökkenti az iPhone 13 gyártását a globális chiphiány miatt - jelentette tegnap a Bloomberg News, a körülményeket ismerő személyekre hivatkozva. Már júliusban is lassuló bevételnövekedést prognosztizált a tech-óriás és már akkor megmondták, hogy a chiphiány előbb-utóbb az iPhone-gyártást is vissza fogja vetni.

Tovább a cikkhez

Felemás mozgások Európában

Vegyes mozgások alakultak ki az európai tőzsdéken szerda délelőtt, a magyar tőzsde jelenleg 0,2 százalékos pluszban van.

Több vállalati hír is érkezett ma:

  • A német SAP 4,7 százalékot emelkedett, miután harmadszor is megemelte egész éves pénzügyi előrejelzését.
  • A Just Eat Takeaway.com online ételrendelési és -szállítási szolgáltatás a STOXX 600 leggyengébben teljesítő részvénye, mintegy 5 százalékot esett az árfolyam, miután a harmadik negyedéves megrendelései elmaradtak az elemzői becslésektől.
  • Az Apple beszállítói, köztük az STMicroelectronics , az Infineon Technologies és az AMS 1-2 százalékot esett, miután a Bloomberg szerint az Apple valószínűleg csökkenti az iPhone 13 gyártását.

Energiaválság: elképesztő mozgások ma is a gáz árában

Továbbra is tart az energiaválság, a fontosabb energiaárak rendkívül nagy kilengések mentén mozognak, ráadásul érdemes megjegyezni, hogy sokkal magasabb bázisról történnek az elmozdulások, mint a mögöttünk álló években bármikor. Folyamatosan frissülő cikkünkben foglaljuk össze az energiapiac aktualitásait és az energiaárak árfolyamának alakulását.

Tovább a cikkhez

Komoly áradások, sosem volt még ilyen drága a szén Kínában

Kína jelenleg a világ legnagyobb szénfogyasztója, az ország azonban egyre súlyosabb energiaválsággal küzd, amelyet többek között a szénhiány és az üzemanyagok rekordmagas árai idéznek elő. A kormány számos lépést tett a széntermelés fellendítésének és az ipari erőművek villamosenergia-igényének optimalizálása érdekében, miközben az energiatermelők és más szénfelhasználók is egyre inkább importra szorulnak.

Tovább a cikkhez

Autós forradalom a tőzsdén és október 19-én a Portfolio Klubban

Október 19-én jön a következő Portfolio Klub, melynek témája a tőzsde autós vállalatának forrásbevonási tervének, stratégiájának bemutatása lesz. Ingyenes regisztrációval, online résztvevőként várják a téma iránt érdeklődőket.

Tovább a cikkhez

Gyenge kezdés Európában

Eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX tegnapi záróértéke közelében indítja a napot, a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,4 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,4 százalékot esett. A hangulatra elsősorban az infláció emelkedésével, és a gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos aggodalmak nyomják rá bélyegüket. Mindemellett ma indul a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon is, így az első beszámolók előtt kivárhatnak a befektetők.

dax

Csúcsközelben indítja a napot a magyar tőzsde

Mérsékelten emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, az OTP 0,1 százalékot gyengült, míg a Mol stagnál, a Richter 0,7 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékot erősödött.

bux

Nagy terveket szövöget a CyBERG, itt a friss előrejelzés

Befektetői prezentációt tett közzé a CyBERG, amiben kifejezetten optimista növekedési pályát festenek fel, 84 millió forintról néhány év alatt 2 milliárd forintra emelkedhet a bevétel, ráadásul a profitabilitás is megugorhat, ha teljesülnek a menedzsment tervei.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

  • Mérsékelt eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,3 százalékkal gyengült, míg az S&P 500 0,2 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A gazdasági növekedésbe vetett bizalmat jelző kisvállalati részvények jobban teljesítettek, mint a szélesebb piac, így a Russell 2000 index 0,6 százalékkal emelkedett. Az S&P 500 visszahúzása az index harmadik egymást követő napi esését jelentette. A következő körben a vállalati gyorsjelentések világosabb képet fognak adni a Wall Streetnek arról, hogy a vállalatok hogyan teljesítettek a legutóbbi negyedévben a COVID-19-es esetek megugrása közepette. Ez némi fényt fog vetni arra is, hogy várhatóan hogyan fognak teljesíteni az év hátralévő részében. A FactSet szerint az S&P 500 vállalataitól a július-szeptemberi negyedévre 27,6 százalékos éves eredménynövekedést várnak. Ez az elemzők által júliusban becsült 28,1 százalékos növekedéshez képest csökkenést jelent.
  • Az ázsiai tőzsdéken mérsékelt és vegyes mozgások voltak láthatók szerdán, miután a befektetők kivárhatnak az inflációval kapcsolatos friss információk és a vállalati gyorsjelentések előtt. A Nikkei 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde 0,4 százalékot emelkedett, a dél-koreai Kospi pedig 0,9 százalékot erősödött. A hongkongi tőzsde ünnepnap miatt zárva tartott.
  • A határidős amerikai indexek mérsékelten esnek ma, a határidős DAX 0,1 százalékos esést vetít előre a szerdai piacnyitásra.
  • Gazdasági adatokat tekintve, a hét közepére legfeljebb az adatok számosságát tekintve pörögnek fel az események, igazán fontos piacmozgató statisztika nem várható. Itthon a KSH az ipar részletes adatait közli szerdán, míg délután talán az amerikai inflációs adatot lehet kiemelni. A kisebb jelentőségű brit statisztikák, illetve a felülvizsgált német infláció várhatóan nem befolyásolják majd érdemben a hangulatot.
  • Az olaj ára mérsékelt elmozdulást mutat a mai kereskedésben, a Brent ára hordónként 83,6 dolláron áll, míg a WTI típus 80,5 dolláron. Az arany árfolyama 0,2 százalékos pluszban van, jelenleg unciánként 1763,3 dolláros az árfolyam.
  • A forint ma reggel vegyes mozgást mutat a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben 360,3 dolláron áll a jegyzés, míg a dollárral szemben látszik némi erősödés, így jelenleg 312 forintba kerül egy dollár.

Ma elstartol a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, többek között a JPMorgan és a BlackRock is közzéteszi legfrissebb számait.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
FrankfurtiTőzsde