aram_energia
Üzlet

Energiaválság: elkezdték felbontani Magyarországon az áramszerződéseket a bajba jutott kereskedők

Portfolio
Az elszálló gáz- és áramárak miatt több magyar energiakereskedő cég is bajba kerülhetett már és emiatt elkezdte felmondani az ellátott cégek felé fennálló szolgáltatási szerződését, így például az árampiacon a nagy elosztói engedélyes cégeknek kell közbelépnie és átmenetileg ellátnia a cégeket. Frissítés! Egy péntek délutáni sajtóeseményen az ITM államtitkára azt jelezte a Portfolio-nak, hogy megvizsgálják annak a lehetőségeit, hogy mit tudnak tenni az ipari fogyasztók által fizetendő áram- és gáztarifák terén a helyzet enyhítésére.

Az E.ON Hungária, mint ilyen elosztói engedélyes, el is ismerte a Telexnek, hogy szeptember végétől egyre több olyan jelzést kap versenypiaci energiakereskedő cégektől, hogy a kereskedők felbontották ügyfeleikkel a hatályos villamosenergia-kereskedelmi szerződésüket, tehát a továbbiakban nem vállalják, hogy villamosenergia-ellátást biztosítsanak számukra.

Az érintett felhasználók között van egyebek mellett termelő nagyvállalat, élelmiszeripari kiskereskedelmi lánchoz tartozó üzlet, nyomda, szálloda, illetve önkormányzat is - írja a lap.

Ha egy energiakereskedő „bedől” és felmondja az áramvásárlási szerződését egy cég felé (nyilván az elszálló árak miatt nem tartható szolgáltatási árak és a pozíció rossz fedezése miatt), akkor az ügyfelek védelme érdekében a hatályos jogszabályok szerint 30 napra be kell lépnie az ellátás teljesítésére a nagy hálózati elosztói engedélyes cégeknek (pl. E.ON, MVM, Opus, Titász). Ez a „belépés” azt jelenti, hogy a hálózati veszteség terhére el kell látnia az adott végfelhasználót árammal, de ha ezalatt az ügyfél nem talál kereskedőt, akkor ki kell kapcsolni nála az áramot.

A piaci feszültségre utal a lap szerint az, hogy már Magyarországon is vannak olyan tenderek, hogy valaki október 15-től keresett energiát. Az ilyen, hónap közben induló szerződés arra utal, hogy egy kereskedő felmondta a szerződését, mert nem tudta biztosítani az ellátást.

A lap rámutat, hogy egyelőre inkább az árampiacon és kevésbé gázpiacon "van jelen a balhé", de idővel a gázpiacra is begyűrűzhet ez, mert jön a hidegebb idő és fokozódik a gázfogyasztás. Fontos persze tudni, hogy míg az áramév (a legtöbb szerződéses keret) januártól decemberig tart, addig a gázév október 1-től következő szeptember 30-ig, így aki most október 1-ig nem szerződött le a következő 1 évi gázszükségletre, annak a most éppen 100 euró körül ingadozó áron kell majd szerződnie, négy-ötszörös áron az év eleji szinthez képest, amely a határidős árak alapján tavaszig 90-100 euró körül maradhat. Ez a durva áremelkedés tehát előbb-utóbb a gázpiacra is be fog szivárogni az ellátási szerződések árazásába.

Szerdán váratlanul bejelentette a legnagyobb cseh alternatív energiaszolgáltató, hogy megszünteti a tevékenységét és mintegy 900 ezer céges és lakossági ügyfelénél vészhelyzeti megoldással ki kell jelölni a szolgáltatót, így tehát van már nagy régiós áldozata is a kialakult piaci helyzetnek.

Egyébként nem csak az nehezíti a termelő-szolgáltató cégek életét itthon és külföldön, ha az energiakereskedő cégük bedől, hanem az is, ha a szerződéses kereteken belül elkezdi egyre nagyobb részben áthárítani a durva energiaár-emekedést a cégre, így a termelési-működési költségek hirtelen az egekbe emelkednek. Ez egyébként szintén megtörtént most Csehországban (ahogy bizonyára itthon is elindult), hiszen egy nagy cseh szolgáltató közel 11%-kal emeli meg szolgáltatási árait november 20-tól 1,1 millió ügyfelének.

Címlapkép forrása: Getty Images

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
karácsony gergely facebook