autowallis
Üzlet

Itt az AutoWallis új stratégiája, hamarosan jön a részvénykibocsátás

Portfolio
Az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb sztorija volt az AutoWallis a magyar tőzsdén. A cég dinamikusan növekszik, az elmúlt időszakban számos akvizíciót hajtott végre, amelyek mellett az organikus bővülés is számottevő volt, így ezek együttes hatására jelentősen nőttek a bevételek, folyamatosan javul a társaság eredménytermelő képessége és jövedelmezősége. Most elértünk a történet következő fejezetéhez, hiszen a menedzsment a nyilvános forrásbevonás mellett döntött, és hamarosan sor kerül a részvénykibocsátásra, ennek, illetve a vállalat 2025-re kitűzött stratégiai céljainak részletei derültek ki a mai sajtótájékoztatón.

Október 25-én indul a jegyzés

Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetői tájékoztatót október 13-án jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja a 6-8 milliárd forint, túljegyzés esetén akár magasabb összegű nyilvános részvényjegyzését.

107-122 forint közötti ársávban (tegnapi záróár: 127 forint) juthatnak az AutoWallis által újonnan kibocsátandó részvényekhez azok a lakossági befektetők, akik 2021. október 25. és november 9. között az OTP Banknál leadják jegyzési igényüket.

Hamarosan újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, az AutoWallis a stratégiai céljainak megvalósításához tőzsdei forrásbevonást tervez. A témával kapcsolatban Portfolio Klubot szervezünk, ahol az AutoWallis stratégiájáról, kilátásairól, a tervezett részvénykibocsátás részleteiről a vállalat vezetői beszélnek. A Portfolio online klubja ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat a lakossági és az intézményi befektetőktől 6-8 milliárd forint közötti összegben tervez forrást bevonni. A társaság tervei szerint ebből a lakossági értékesítés 1-1,5 milliárd, míg az intézményi 5-6,5 milliárd forint között alakulhat (túljegyzés esetén ennél akár 25 százalékkal is magasabb lehet a végső kibocsátási érték).

Az AutoWallis által tervezett nyilvános részvénykibocsátás 2017 óta az első a BÉT szabályozott piacán, és nemcsak emiatt, hanem a mérete miatt is fontos lépés a magyar tőkepiacon. A forrásbevonás hátterében az AutoWallis által bemutatott növekedési stratégia áll, mely 2025- ig akár 16-38 milliárd forint értékű tranzakciókkal, akvizíciókkal, fejlesztésekkel számol.

A társaság a nyilvános lakossági és intézményi részvényértékesítés során túljegyzés esetén összesen maximum 93 457 943 darab új részvény értékesítését tervezi. A lakossági befektetők az intézményi jegyzés során kialakuló végleges áron, a 107-122 forint közötti ársávon belül juthatnak AutoWallis részvényekhez, amennyiben 2021. október 25. és november 9. között leadják jegyzési igényüket és teljesítik az ehhez szükséges feltételeket. A befektetők a részvényjegyzési igényeket a kizárólagos forgalmazóként eljáró OTP Bank kijelölt fiókjaiban, vagy akár telefonos ügyfélszolgálaton és online is leadhatják, amennyiben rendelkeznek értékpapírszámlával a banknál. Az intézményi befektetők 2021. november 2-9. között jegyezhetnek AutoWallis részvényeket. A részvények végleges kibocsátási árát az intézményi jegyzés lezárását követően a kibocsátó és a forgalmazó együttesen határozza meg az ársávon belül.

Ormosy Gábor elmondta: a forrásbevonással céljuk, hogy a társaság részvénypiaci súlya, a részvények likviditása, forgalma tovább bővüljön. A vezérigazgató kiemelte, hogy a lakosság számára ez lesz az első lehetőség, hogy részt vegyen a társaság tőkeemelésében. A vállalat eddigi eredményeinek és terveinek ismeretében bíznak benne, hogy a jelenleg csaknem 2 800 lakossági részvényes mellé több száz új befektető csatlakozik majd azzal a céllal, hogy támogassák növekedési stratégiájukat, és részt vegyenek a magyar tőzsde autós vállalatának sikersztorijában, amelyen haladva az évtized végére az AutoWallis Csoport a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává válhat

Az AutoWallis stratégiája

A forrásbevonás hátterében az AutoWallis által bemutatott növekedési stratégia áll, mely 2025- ig akár 16-38 milliárd forint értékű tranzakciókkal, akvizíciókkal, fejlesztésekkel számol. A vállalat dinamikus növekedését az elmúlt években tapasztalt pozitív folyamatok és sikeres tranzakciók támogatják, melyeknek köszönhetően az AutoWallis a 2020-ban elért 88 milliárd forintos árbevételét az idei év végére több mint megduplázhatja, míg a további organikus növekedésnek és az évi 1-2 tranzakciónak köszönhetően a 2020-as érték több mint négyszeresére, 400 milliárd fölé növelheti az évtized közepére.

aw1
Forrás: AutoWallis befektetői prezentáció

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója kiemelte, hogy a növekedés a vállalat eredménytermelő képességében is megmutatkozhat: terveik szerint az EBITDA több mint a hatszorosára, 14-15,2 milliárd forint közé ugorhat 2025-re.

aw2
Forrás: AutoWallis befektetői prezentáció

Az AutoWallis a következő években három fő területen kíván növekedni:

  • egyrészt szolgáltatási portfoliójának bővítését,
  • másrészt meglévő kiskereskedelmi tevékenységének földrajzi kiterjesztését tervezi,
  • harmadrészt pedig nagykereskedelmi tevékenységét akarja tovább erősíteni.

A szolgáltatások terén az AutoWallis többek között regionális flottakezelő tevékenység beindítását, a meglévő szinergiákra építő üzletfejlesztéseket (használtautó, finanszírozás, biztosítás-közvetítés, közös beszerzések), a digitális értékesítési csatornák és adatelemzési képességek fejlesztését, valamint a szervizszolgáltatások és a rövidtávú autóbérlés fejlesztését tervezi.

A meglévő kiskereskedelmi tevékenység (a Csoport jelenleg a BMW, a Dacia, az Isuzu, a Jaguar, a Kia, a Land Rover, a Maserati, a MINI, a Nissan, az Opel, a Peugeot, a Renault, a SsangYong, a Suzuki, a Toyota, a Saab alkatrészek és a Sixt rent-a-car márkákat képviseli, illetve értékesíti) organikus bővülése mellett a Csoport elsősorban többmárkás, több telephelyes, illetve stratégiai lokációban piaci meghatározó erővel bíró egyedi kiskereskedések és szervizpontok felvásárlását tervezi, továbbá a már meglévők mellett új országokban kíván megjelenni. Mindezen célok elérése érdekében az AutoWallis olyan ingatlanberuházásokat tervez, melyek a fenntarthatósági szempontokat, valamint a társaság Zöld Finanszírozási Keretrendszerét figyelembe véve támogatják kereskedelmi tevékenységét.

A nagykereskedelmi üzletág esetében esetben is erősíteni kívánja regionális konszolidátori szerepét, valamint a jelenlegi öt (Isuzu, Jaguar, Land Rover, SsangYong, Opel) mellé további nemzetközi autómárkákat tervez bevonni az AutoWallis Csoportba.

Jól teljesítenek az AutoWallis részvényei

Az AutoWallis árfolyama az idei évben több mint 45 százalékot emelkedett, illetve figyelemre méltóan megőtt a részvények forgalma, és ezzel együtt a likviditás is. Ezzel az AutoWallis felülteljesítő a hazai BUX indexel szemben, pedig magyar benchmark index is kiemelkedően jól teljesített idén a nemzetközi tőzsdeindexekkel szemben.

aw3
Forrás: AutoWallis befektetői prezentáció

Az AutoWallis árfolyama ma 0,8 százalékot esett, idén már 47 százalékot emelkedett.

aw08

Címlapkép: AutoWallis

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
karácsony gergely facebook