bét
Üzlet

Kategóriát lépne a Gloster, részvénykibocsátást terveznek

Befektetői klubot tartott ma a Gloster, a vállalat elnöke, Szekeres Viktor beszélt a vállalatnál látható trendekről, kilátásokról, egy későbbi részvénykibocsátásról, Jakab Áron, a BellResearch ügyvezetője a hazai IT-piaci trendek alakulásáról számolt be, Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a Glosterről, mint befektetési lehetőségről beszélt.

A befektetői klubon Jakab Áron, a BellResearch ügyvezetője a hazai IT-piaci trendek alakulásáról számolt be. Az elmúlt 10 évben töretlen növekedés jellemzi a hazai vállalatok IT-költéseit. Nemzetközi és hazai viszonylatban is a digitalizáció, a digitális transzformáció hajtja az IT-piacot. Egyre inkább stratégiai szerepbe kerül a korábbi kiszolgáló szerepből a vállalatoknál és intézményeknél. Felhő alapú szolgáltatások, automatizáció, mesterséges intelligencia, robotizáció a jellemző fejlődési irány.

gloster1

A vállalati összköltés legjelentősebb részét a nagy és középvállalatok adják. A nagyvállalatok önmagukban több mint a felét adják a költésnek, a középvállalatokkal együtt már a teljes IT-költés több mint kétharmadáról beszélünk. A komplex szervezeteknél komplex üzleti folyamatok vannak, az informatika rendkívül beágyazott a vállalatok működésében, a projektek nagyok és tervezettek.  

gloster2

Miközben 2006-2007 körül a kiadások nagy részét a hardverkiadások tették ki, az ezt követő években viszont az IT-kiadások felfutása volt jellemző. A hardverköltés stagnál, a növekedés nagy részét az IT-szolgáltatások piaca mutatja.  

gloster3

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a Glosterről, mint befektetési lehetőségről beszélt. A Gloster elmúlt időszakban végrehajtott stratégiái azt a célt szolgálták, hogy a hardver irányból folyamatosan elmozdult a társaság szoftver illetve IT-szolgáltatások felé. Az aktív tőkepiaci jelenlét azt hivatott szolgálni, hogy a jövőben is folytatni tudják az akvizíciós stratégiát. Az Erste egy alap és egy gyorsított akvizíciós modellt készített a Glosterre, az alap modellnél 750 millió forintos akvizíciós összeggel kalkuláltak, a gyorsított akvizíciós modellben pedig 2 milliárd forinttal, utóbbi forgatókönyv esetében az Erste becslése szerint már hitelfelvételre is szükség lenne, hogy a felvásárlásokat végre tudják hajtani.

gloster4

Az Erste a magyarországi terjeszkedési lehetőségeket vizsgálta, Magyarországon is több tízezer olyan IT-cég van, ami szóba jöhet a Gloster számára. Az Erste májusi elemzésében a két modellszámítás összegyúrásából 413,5 forintos célár adódott.    

A Gloster árfolyama (tegnapi záróár 680 forint) jóval feljebb áll az Erste célárához képest, erre nagy András azt mondta, hogy a vállalat jól teljesít, a vállalat számai nagyjából megfelelnek az Erste várakozásainak, ezért nem is változtattak a modellen és a céláron sem.

A befektetői klub utolsó részében Szekeres Viktor, a Gloster elnöke beszélt a vállalatnál látható folyamatokról, a kilátásokról. A Gloster hamarosan közgyűlést tart, ott a legfőbb napirendi pont az, hogy egy új igazgatót, igazgatósági tagot választanak, olyan, egyébként az élet más területén nevet szerzett arcot sikerült leigazolni a vállalathoz, hogy Szekeres szerint a puszta tény, hogy ő a Glosterhet csatlakozik, pozitív hatással lesz az egész Gloster-sztorira a tőzsdén.

A féléves és az éves beszámoló között annyi idő telik el, a cég életében annyi esemény lezajlik, hogy a Gloster menedzsmentje azt érezte, hogy a befektetők nagy mértékben le vannak maradva a valósághoz képest, ezért a Glosternél azt találták ki, hogy minden negyedévben közzéteszik a nyitott megrendelésállományt. Csak azokat a megrendeléseket teszik közzé, amiket még a tárgyévben le is fognak számlázni, vagyis ezekből a riportokból lehet következtetni arra, hogy az év végi számok hová fognak megérkezni. Az idei harmadik negyedéves számok Szekeres szerint nagyon erősek lettek, aminek egyrészt a bázishatás az oka, de az is igaz hogy az informatikában a harmadik és a negyedik negyedév a legerősebb. A számok azt mutatják a befektetőknek a Gloster elnöke szerint, hogy jó formában van a cég, jól működnek a funkciók, és megvan az az eredménytermelő képessége, hogy érdemes a Gloster részvényeket tartani.     

A harmadik negyedéves nyitott megrendelésállományról szóló riporttal kapcsolatban Nagy András elmondta, hogy akkor fognak változtatásokat eszközölni a modelljükben, ha azt látják, hogy a cég teljesítménye valamelyik irányba jelentősen eltér attól, amit az Erste vár. A friss sales riport a várakozásoknak megfelelő, nem indokolta, hogy az Erste változtasson a Gloster-modelljén és célárán.

Az első félév számaival kapcsolatban Szekeres Viktor szerint azt érdemes kiemelni, hogy a vállalat árbevételének szerkezete hogyan alakult. Az árbevétel 64 százaléka már megújuló jellegű árbevétel, szolgáltatások, karbantartások, üzemeltetés. Minden IT-cég életében kulcsmomentum, amikor a megújuló bevételeik már meghaladják a projekt jellegű bevételeket, mert az stabilitást ad a vállalatnak.

Szekeres Viktor szerint több dolog kell egy jó tőzsdei sztorihoz: egyrészt kellenek jó fundamentumok, ezek szerinte a Glosternél adottak. Másrészt kell az, hogy a Gloster-sztorit eggyel nagyobb kategóriába tudják emelni, a menedzsment célja az, hogy 2022-2023-ban a BÉT Standard kategóriájába tudjanak fellépni, az egy nagyobb piac, mint az XTend, többen figyelik, többen kereskednek az oda tartozó részvényekkel, külföldi befektetők is kereskednek. 2023-ban nyilvános részvénykibocsátást szeretne a Gloster, a közkézhányad jelenleg 15,5 százalék, de ahhoz, hogy látványosan beinduljon a sztori, tovább kell növelni a közkézhányadot, mondta Szekeres. A cél az, hogy 2022-re a Gloster a Budapesti Értéktőzsdén egy kis, közepes papír legyen. Magyar viszonylatban ez a csúcs, amit el lehet érni, hogy blue chip legyél, ahhoz születni kell, mondta viccelődve Szekeres Viktor.

Informatikai sztorit külföldre vinni kétféleképpen lehet Szekeres szerint, egyrészt vannak a termékalapú megoldások, amikor van egy jó termék, kiviszik külföldre és abból szereznek bevételeket. A másik út, amikor szolgáltatást, magyar szürkeállományt visznek külföldre, bekapcsolódnak a globális munkamegosztásba, elfoglalják a helyüket a globális értékláncban. Hogy egy 2023-as esetleges részvénykibocsátásból befolyó összeget mire költené a Gloster, a válasz az, hogy elsősorban külföldi akvizíciókra, mivel a belföldi akvizíciókhoz a finanszírozási forrás teljes mértékben biztosított.

Akvizíciók folyamatosan vannak a csőben, jelenleg is vannak tárgyalás alatt, mondta Szekeres Viktor, aki arról is beszélt, hogy a Gloster hamarosan közzétesz egy osztalékpolitikát.

Címlapkép: Szabó Gábor

elon musk getty editorial
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
elon musk getty editorial