karacsonybutor
Üzlet

Mi lesz az idei karácsonnyal? Nagy drágulással és üres polcokkal ijesztget az amerikai kormány

Portfolio
Magas árakra és elképzelhető, hogy üres polcokra is számíthatnak idén a karácsonyra vásárló amerikaiak a beszállítói láncok összeomlása következtében – figyelmeztet az amerikai elnök, Joe Biden, miközben arra kéri a kiskereskedelmi vállalatokat a magánszektorban, hogy segítsenek enyhíteni a beszállítói problémákat - írja a Reuters.

Az ország legforgalmasabb kikötői közül kettőben, Los Angeles és Long Beach kikötőjében éjjel-nappal folyik a munka, hogy a teherhajókon várakozó mintegy 500 ezer konténert kipakolják, az olyan nagy kiskereskedelmi láncok, mint a Wal-Mart, vagy a Target pedig kibővítik az éjszakai műszakot a kikötőkben. A szállítmányozó cégek, mint a FedEx vagy a UPS szintén tervezik felpörgetni az országon belül a szállításokat, a Samsung és a Home Depot pedig túlórákkal készül. Vannak, akik már most is teljes kapacitással dolgoznak, heti hét napban, a nap 24 órájában – közölte a Target vezérigazgatója. A vállalat kezeli a kaliforniai kikötőkbe éjszaka érkező konténerek 50 százalékát és a következő 90 napban újabb 10 százalékkal tervezi emelni a mennyiséget.

Joe Biden szerint ez az első lépés ahhoz, hogy a beszállítói láncokat helyreállítsák az Egyesült Államokban és ebben a kormányzat is részt vesz, ha azonnali beavatkozás szükséges. A hosszabb távú cél, hogy az amerikai beszállítói láncok régóta fennálló gyengeségét. Mivel a beszállítói problémák az inflációt is felhajtják, ezért különösen nagy figyelemmel követi a helyzetet az amerikai kormány, a húsoktól kezdve a chipeken át minden iparágban. Júniusban egy akciócsoportot állítottak fel John Porcari vezetésével, amelynek feladata, hogy a magánvállalatokkal egyeztessen, biztosítva az áruk áramlását.

A beszállítói láncok globális összeomlását a járvány váltotta ki, miután a tartós fogyasztási cikkek kereslete emelkedett, miközben munkaerőhiány jelentkezett, mind az áruházi dolgozókból, mind a teherautósofőrökből, a logisztikai központok pedig belassultak.

A Fehér Ház szerint a helyzet annyira súlyos, hogy az amerikaiak drágulással és üres polcokkal találkozhatnak a karácsonyi vásárlási szezonban a beszállítói láncok problémái miatt, az amerikai vállalatoknövekedésére pedig kockázatot jelent, hogy ez gátat szabhat az értékesítéseknek.

Címlapkép: Getty Images

Hamarosan újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, az AutoWallis a stratégiai céljainak megvalósításához tőzsdei forrásbevonást tervez. A témával kapcsolatban Portfolio Klubot szervezünk, ahol az AutoWallis stratégiájáról, kilátásairól, a tervezett részvénykibocsátás részleteiről a vállalat vezetői beszélnek. A Portfolio online klubja ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
koppenhága_dánia_shutter
elon musk getty editorial
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
elon musk getty editorial