facebook internet
Üzlet

Újabb botrány készül a Facebooknál

Portfolio
A Facebook korábbi alkalmazottja, Sophie Zhang október 18-án áll majd ki a brit törvényhozás elé, hogy a cég kérdéses belső gyakorlatáról osszon meg részleteket. Az ügy előzménye, hogy Francis Haugen, az elmúlt hetekben óriásit felháborodást keltő Facebook-Instagram botrány kirobbantója, beleegyezett abba, hogy az Egyesült Államok kongresszusa után az Egyesült Királyságban is tanúskodik a vállalat serdülőkorúakat veszélyeztető és az erről szóló belső kutatási eredményeit következetesen titkoló gyakorlata kapcsán.

Sophie Zhang adattudóst azután bocsájtották el a cégtől, hogy többször felhívta a figyelmet arra, hogy a Facebook elbukott abban, hogy megakadályozza a hondurasi és más országokban tartott választásokba való beavatkozási kísérleteket. A meghallgatás jogilag is kiemelt jelentőségű, ugyanis az online biztonsági törvénytervezet, amelyet hamarosan elfogad majd a brit parlament, súlyos pénzbüntetéssel sújtaná a techcégeket, amennyiben azok nem lépnek fel az illegális, vagy káros tartalmak ellen.

A törvényhozók Zhang munkájáról fognak feltenni kérdéseket, arról, hogy pontosan milyen feladatokat kellett ellátnia a Facebook Site Integrity csoportban, aminek elvileg olyan bot felhasználókat kellett volna hatástalanítania, amelyeket kormányok által finanszírozott ügynökségek üzemeltetnek.

A hír azután érkezett, hogy a Facebook volt termékmenedzsere, Francis Haugen, aki ezrével szivárogtatott ki belső dokumentációkat, beleegyezett abba, hogy a tanúskodni fog a brit parlamentben az ügy kapcsán. Ezt követően az Európai Parlament is felkérte őt ugyanerre.

Haugen kijelentette: bár a technológiai óriás tisztában van azzal, hogy egyes tizenévesek számára nyilvánvaló károkat okoz az Instagram, mégsem lép fel kellő mértékben ez ellen.

A félretájékoztatásról és az online felületeken észlelet gyűlöletkeltésről azt mondta, hogy a Facebook és platformjai gyengítik a demokráciát.

A Facebook történelmének egyik legnagyobb botránya pont akkor robbant be, amikor a világ kormányai törvénytervezetek sorával próbálják némileg visszaszorítani a techóriások nemzetállamok feletti hatalmát.

(CNBC)

Címlapkép forrása: Getty Images

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
karácsony gergely facebook