Előfizetői tartalom

Energiaválság: majdnem kikapcsolták tegnap az áramot több magyar cégnél - Durva sztorik zajlanak

Portfolio
Az energiakereskedő JAS Zrt. céges ügyfeleinek egy része hétfőn, közvetlenül azelőtt került vissza a JAS-hoz, hogy az ideiglenesen áramot szolgáltató cégek kikapcsolták volna őket a rendszerből – tudta meg a G7, amely a szövevényes ügy megfejtését is megírta. Ez arra utal, hogy durva sztorik zajlanak mostanában enregiakereskedői és reálgazdasági termelő cégek körében amiatt, hogy elszálltak a tőzsdei áram- és gázárak, és a fedezetlen energiakereskedői piaci pozíciókat egy feltételezett jogi kiskapu segítségével igyekeznek bezárni. Ezzel ők várhatóan elkerülik a csődöt, de nem lehet kizárni, hogy lesznek, akik mégis bedőlnek, az viszont egyre biztosabb, hogy a masszív áremelkedés reálgazdasági termelő-szolgáltató cégekre áthárítása szintén tovagyűrűző hatásokat okoz még.

Eltőzsdézték magukat A szövevényes ügy lényege az, hogy a JAS nem szerezte be teljesen az áramtermelő cégektől azt az áramot, amelyet szerződéssel eladott a különböző vállalatoknak (ezt alább el is ismerte a cégvezető), arra számítva, hogy a szerződéses árnál lejjebb is mehet majd a piaci ár, így olcsóbban tud beszerezni. Az elmúlt évek ártendenciái alapján ez nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés