bitcoin
Üzlet

Itt a bitcoin nagy napja, kirobbanó formában érkezett mérföldkőhöz a kriptopénz

Portfolio
Amikor a bitcoin árfolyama 30 000 dollárra esett idén a kínai szigorítások nyomán, sokan azt mondták, hogy nagyon is jól néz ki a grafikon...lefelé. Ekkor azonban megérkezett a fordulat és a befektetők visszarántották a legnagyobb piaci értékű kriptovalutát a szakadék széléről, amiből aztán bődületes rali alakult ki. Persze ahogy a grafikon is egyre jobban nézett, úgy kerültek elő azok a hangok is, akik magasabbnál magasabb célárakat licitáltak egymásra, amivel még inkább optimistává vált a hangulat, ráadásul az olyan - kevesebb kitettséggel, és nagyobb befolyással rendelkező - vezetők, mint Jerome Powell, Gary Gensler, és Vlagyimir Putyin is pozitív hangnemben nyilatkoztak a kriptopénzekről. Most ott tartunk, hogy az óriási zuhanásból felállva, a bitcoin árfolyama kevesebb, mint 2000 dollárra van a mindenkori csúcsától, miközben a piac tűkön ülve várja, hogy évek fáradalmai után ma végre elinduljon az első amerikai bitcoin ETF.

Láthatáron a történelmi csúcs

Az idei év sem telt eseménytelenül a kriptobefektetők számára, hiszen áprilisig egy masszív rali rali alakult ki, amivel azonban túlfeszítetté vált a piac és bombaként robbant a hír, hogy Kína ismételten kemény fellépést eszközöl a kriptovalutákkal szemben, melynek hatására aztán az árfolyam is nagyot esett. Ezek után hónapokon át tartó oldalazás jött, majd július második felében beindult a rali, és az árfolyam meg sem állt 52 780 dollárig, ami 77,2 százalékos emelkedésnek felel meg szűk két hónap alatt.

Innen aztán jött egy nagyobb esés, miután Kína újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be és teljesen betiltotta a kriptovalutákkal való kereskedelmet is, amelyet egy 25 százalékos korrekció követett két hét leforgása alatt.

Ezek után aztán beindult újra a rali, miután a kriptoközösség által „Uptober” névvel illetett október komoly emelkedéssel indult, részben Jerome Powell és Gary Gensler pozitív hangvételű megnyilvánulásai után, részben azért ,mert a hónap elején látott emelkedésben rengeteg shortos bedobta a törölközőt, és összesen 270 millió dollár égett el, tehát lényegében egy kisebb short squeez alakult ki.

Innen ismét egy meredek emelkedés jött, csak októberben 42 százalékkal került feljebb a bitcoin árfolyama amely 62 933 dolláron is járt október 15-én, ami kevesebb mint 2000 dollárra van a 64 854 forintos történelmi csúcstól, amelyet április közepén ért el az árfolyam.

btc

Ezzel a bitcoin piaci értéke 1170 milliárd dollár közelében jár. Ha ezt a legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatokkal hasonlítjuk össze, akkor piaci kapitalizáció alapján, akkor 6. lenne a bitcoin, az Amazon után, és a Facebook előtt. Ha a nyersanyagpiacot nézzük, akkor a bitcoin előtt az ezüst jár, a maga 1340 milliárd dolláros kapitalizációjával.

btcmcap2

A mostani rali során két kiemelt időpontot tudunk megjelölni, az egyik július 21., amikor a 30 000 dollár körüli szintől elindult a rali, illetve október 1., amikor ismét kilőtt a bitcoin a korrekció után. Ha az első időintervallumot nézzük, akkor jól látszik, hogy a 10. legnagyobb piaci értékű kriptovaluta közül azért bőven voltak olyanok, amelyek lekörözték a bitcoint, de azért sok panasz sem lehet, hiszen a legnagyobb piaci értékű kriptovaluta több mint megduplázta az értékét 3 hónap alatt.

Ami viszont sokkal érdekesebb, hogy a bitcoin visszanyerte dominanciáját az októberi rali során, amikor is az altcoinok voltak relatíve alulteljesítők.

Nagyot javult a hangulat

Természetesen ahhoz, hogy a bitcoin ismét történelmi csúcsa közelébe kerüljön, kellett az is, hogy a piaci hangulat jelentősen javuljon. Ebben oroszlánrészt vállaltak az olyan véleményvezérek, mint például Elon Musk aki közölte július második felében (amikor kitört az árfolyam), hogy a Tesla nem fog bitcoint eladni, és szándékában áll a tranzakciókra használni azt, amint a bányászat átáll fenntarthatóbb energiára. Musk emellett elmondta, hogy a Tesla és a SpaceX által birtokolt bitcoin mellett személyes kitettsége is van a legjelentősebb kriptovalutában, valamint ethereummal és dogecoinnal is rendelkezik.

Ezt követően Jack Dorsey - aki régóta a bitcoin híve - a Twitter negyedéves gyorsjelentését követő befektetői konferencia során elmondta, hogy a digitális valuta "nagy szerepet játszik" a Twitter jövőjében, ez szintén pozitív hír volt. Azóta egyébként kiderült, hogy milyen fejlesztésre gondolt akkor Dorsey – a felhasználók támogathatják a tartalomgyártóknak bitcoinban.

Augusztus elején zöld utat kapott a hatóságok részéről egy francia alapkezelő bitcoint lekövető indexalapja, ezzel a befektetők befektetési alapon keresztül is képesek lekövetni a kriptovaluta árfolyammozgását. Az alap 30, a kriptovaluta bányászatban és blockchain technológiában érdekelt vállalat részvényeit követi, ami az alapkezelő tájékoztatása szerint 90 százalékban korrelál a bitcoin árfolyamával. Az alapba kiválasztott részvények súlyát ugyanis a szerint határozzák meg, hogy mennyire reagál érzékenyen az egyes cégek árfolyama a bitcoin mozgására.

Ahogy a rali egyre inkább kezdett begyorsulni, úgy kezdtek megjelenni a magasabbnál magasabb célárak, az egyik legmeredekebb pedig, ami az elmúlt hónapokban érkezett, Jurrien Timmer, a Fidelity Global Macro igazgatójának nevéhez köthető, aki szerint a bitcoin 2038-ra 1 milliárd dollárt érhet (amelyet főleg a dollár értékvesztésével magyarázott).

Bátorító kommeneteket fűzött a piachoz Kevin O'Leary milliárdos befektető is, aki úgy fogalmazott, hogy 2021 végére legalább meg akarja duplázni kriptopénz-kitettségét, továbbá azt jósolja, hogy "dollármilliárdok" áramolhatnak a piacra, amennyiben a kripto hivatalosan is új eszközosztállyá válik.

Napokkal ezután, tehát szeptember közepén a 2020-as év sztárbefektetője, az Ark Investet menedzselő Cathie Wood osztotta meg vélekedését a témával kapcsolatban. A guru kifejezetten optimista árfolyam-előrejelzése saját elmondása szerint elsősorban attól függ, hogy a vállalatok továbbra is nyitnak-e a bitcoin felé, illetve hogy az intézményi befektetők elkezdik-e pénzeszközeik 5 százalékát ebbe az eszközbe allokálni. Ha ez megtörténik, úgy gondolja, hogy az árfolyam a tízszerese lesz annak, ahol akkor állt, tehát 45 000 dollár helyett több mint 500 000 dollár lesz (ötéves távlatban).

Az október ezek után nagy lendülettel indult és a közésségi médiában elterjedt az Uptober kifejezés, utalva az erős hónapra, ami szemmel láthatóan be is jött. A Twittert ezután elárasztották a #Uptober fekiáltással induló posztok, ami jól tükrözi az optimista hangulatot a bitcoin piacán.

A kriptopiac szempontjából az elmúlt hónapok egyik kulcsembere volt Gary Gensler, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke. Bár Gensler többször hangoztatta, hogy a piac szabályozását akarja elérni, mégis az ő vezénylete alatt válik elérhetővé az első amerikai bitcoin ETF, tehát a szabályozás az USA-ban inkább az átláthatóság, sem mint az ellehetetlenítés irányába halad (nem úgy, mint Kínában). Az SEC elnöke október elején a kongresszusban elmondta, hogy a felügyelet nem tervezi a kripto betiltását. Ez Jerome Powell jegybankelnök egy héttel korábban tett hasonló megjegyzéseit tükrözte, amikor is a központi bank vezetője a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága előtt azt mondta, hogy a Fed "nem tervezi a 2 200 milliárd dolláros eszközosztály betiltását".

Ezek után több kedvező hír is érkezett még októberben, többek között a Soros Fund Management, a Soros György által alapított vagyonkezelő vállalat nyilvánosságra hozta, hogy rendelkezik bitcoinnal. A family office "néhány tokent birtokol...de nem sokat" - mondta Dawn Fitzpatrick, a Soros Fund Management vezérigazgatója és befektetési igazgatója a Bloomberg rendezvényén adott interjújában. Ez egy újabb jele volt annak, hogy a kriptovaluta utat tör a mainstream pénzügyi világban.

Bár nem volt nagy súlya, de a pozitív hangulathoz hozzájárult, hogy El Salvador (az első olyan ország, ahol hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin) október 10-én bejelentette, hogy a bitcoin-műveletekből származó 4 millió dolláros nyereség egy részét egy állatkórház építésére fogja fordítani.

Végül pedig egy rikta pillanat tanúi lehettünk, hiszen Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta a véleményét a kriptovalutákról. Az elnököt arról kérdezték a Moszkvában rendezett Orosz Energiahéten, hogy szerinte lehetséges-e az olajkereskedelemben a dollár helyettesíteni, például kriptovalutákkal. Putyin szerint a kriptovalutáknak van értékük - de nincs meggyőződve arról, hogy az olajkereskedelemben helyettesíthetik az amerikai dollárt.

Indul az első amerikai ETF

Az elmúlt hetekben talán legtöbb szó az amerikai bitcoin ETF-ről esett. A ProShares várva várt ETF-je, amely a bitcoin határidős piacát követi, ma kezdi meg a kereskedést a NYSE-n "BITO" ticker alatt - erősítette meg a vállalat.

Úgy véljük, hogy befektetők sokasága várta már türelmetlenül egy bitcoinhoz kötött ETF elindítását, miután évekig tartó erőfeszítésekkel próbáltunk elindítani egyet

- mondta Michael L. Sapir, a ProShares vezérigazgatója egy hétfői nyilatkozatban.

A BITO megnyitja a bitcoinban való kitettség-szerzés lehetőségét a befektetők sokasága előtt, akiknek van brókerszámlájuk, és kényelmesen vásárolnak részvényeket és ETF-eket, de nem kívánnak keresztülmenni a kriptopénzszolgáltatónál egy újabb számla létrehozásán és a tanulási folyamaton, vagy aggódnak amiatt, hogy ezek a szolgáltatók szabályozatlanok és biztonsági kockázatoknak vannak kitéve - tette hozzá.

A bitcoin határidős ETF szabályozási szempontból óriási bravúr a még mindig fiatal kriptoipar számára is, amely régóta küzd azért, hogy megszilárdítsa a kriptó helyét a szigorúan szabályozott pénzügyi világban.

Egyébként a main kívül még négy további ETF-szolgáltató reméli, hogy ebben a hónapban elindulhat a kereskedés. Egy második határidő alapú ETF már ezen a héten jöhet.

Amit viszont fontos kiemelni, hogy ezek határidős alapok,

nem pedig olyan alapok, amelyek közvetlenül a bitcoinba fektetnek be.

2017 óta legalább 10 vagyonkezelő kért engedélyt spot bitcoin ETF-ek indítására, amelyek olyan befektetési eszközt jelentenének befektetőknek, amelyen keresztül magát a bitcoint vásárolhatnák meg, nem pedig az ahhoz kötött származékos termékeket. Ezek közül mindegyiket elutasította az akkor Jay Clayton által vezetett Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet. Egy augusztusi beszédében Gary Gensler, a SEC elnöke kijelentette, hogy a határidős ügyleteket is tartalmazó befektetési eszközöket részesítené előnyben, és ezt követően a bitcoin határidős ETF iránti kérelmek rohama érkezett be a felügyelethez.

A határidő alapú ETF-be való befektetés nem ugyanaz, mint a bitcoinba való közvetlen befektetés. A határidős szerződés egy olyan megállapodás, amely egy eszköz egy jövőbeli időpontban történő vételére vagy eladására vonatkozik, egy megállapított áron. A határidő alapú ETF a készpénzben teljesített határidős szerződéseket követi, nem pedig magának az eszköznek az árát.

Sokan remélik azonban, hogy ezeknek az ETF-eknek az engedélyezése megnyitja az utat egy spot bitcoin ETF előtt a nem túl távoli jövőben. Túl azon, hogy Gensler inkább a határidős ügyleteken alapuló ETF-et részesíti előnyben, a piac is sokkal fejlettebbé vált az ETF-kérelmek első hulláma óta eltelt rövid idő alatt. A SEC az évek során azt akarta elérni, hogy a kriptoipar bizonyítsa, elég érett egy spot alapú ETF-hez. A Bitwise múlt héten az SEC-hez benyújtott kutatása szerint egyébként elértük ez a pontot.

A bitcoin-piac olyannyira kiforrott, hogy a CME bitcoin határidős piaca valójában az egész bitcoin-világ vezető ármegállapítási forrása. Az árak előbb mozognak a CME piacán, mint a Coinbase-en, a Krakenen, az FTX-en ... és ennek eredményeképpen ez megfelel a SEC követelményeinek egy spot-alapú ETF lehetséges jóváhagyásához

- mondta mondta Matt Hougan, a Bitwise Asset Management befektetési igazgatója, akinek saját bitcoin határidős ETF iránti kérelme van folyamatban a SEC-nél.

Címlapkép: Mark Case/Getty Images

séf étterem szakács főzés
schiphol
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő
Amerika Kína sakk stockfotó

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bear_1