gáz
Üzlet

Energiaválság: lekapcsolták a távfűtést Temesváron, a kórházaknak biztosítják a meleget

MTI
Több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést kedd délben Temesváron, miután az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította a Temes Megyei Törvényszék, a szolgáltató pedig elzárta a gázcsapot.

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre. Hozzátette: tovább folytatják a tárgyalásokat kis mennyiségű gáz vásárlásáról, mely lehetővé tenné, hogy elsősorban szénnel üzemeltessék a temesvári hőközpontokat.

A polgármester drámainak nevezte a helyzetet, és közölte: a parlament és a kormány beavatkozása nélkül a temesvári távhőszolgáltató rendszer nem bírja ki a telet.

A fizetésképtelenség megállapításával - mely a romániai jogrend szerint a csődeljárás első lépése - a törvényszék kedden csődbiztost nevezett ki a Colterm távhőszolgáltató mellé.

Dominic Fritz korábban közölte, hogy a Colterm a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának a megháromszorozását kezdeményezte a gáz árának ugrásszerű megemelkedésére hivatkozva. A polgármester viszont azt jelentette be, hogy az önkormányzati testület keddi ülésén a szolgáltatás árának a megkétszerezésére tesz javaslatot, hiszen a lakosságra mért sokkhatásra is tekintettel kell lennie.

A polgármester hangsúlyozta: a Coltermnek a korábbi ciklusokban felhalmozott adósságai teszik kritikussá a helyzetet. Az elmúlt egy évben - mióta átvette a város vezetését - nekiláttak az adósság visszafizetésének.

Hozzátette: csak ebben az évben 137 millió lejt (9,8 milliárd forint) fizetett a város a szolgáltatónak. Az összegből két iskolát lehetett volna felépíteni. Megjegyezte: nem lehet a végtelenségig fenntartani ilyen módon a rendszert, a távhőszolgáltató önkormányzati finanszírozásával város jövőjét élik fel. Azt is hozzátette: hogy az egyik gázszolgáltató 80 millió lej (5,76 milliárd forint) kifizetéséhez kötötte a gázcsap megnyitását. Ennyi pénzt pedig a város nem tud előteremteni.

Dominic Fritz elmondta: a temesvári Románia második legnagyobb távhőszolgáltató rendszere a bukaresti után. Úgy vélte:

az energiaárak megemelkedése miatt egyetlen más romániai nagyvárosban sem tudják csak a lakossággal és az önkormányzatokkal kifizettetni a téli távhőszolgáltatásokat.

A temesvári önkormányzati testület kedd délutáni ülésén nem hozott döntést a fűtési díjak megkétszerezéséről. A lakóközösségek szövetségének a kérésére a polgármester visszavonta, és - ígérete szerint - közvitára bocsátja az áremelési határozati javaslatot - közölte a Tion.ro helyi portál.

A Pressalert.ro temesvári hírportál arról számolt be, hogy a kórházak egyelőre a légkondicionáló berendezéssel próbálják melegen tartani a kórtermeket, és több takarót, köztük villanyfűtéses takarókat adtak a betegeknek.

Az Agerpres hírügynökség ismertette a fűtés nélkül maradt temesvári kórházak igazgatóinak a közös levelét, amelyben arra kérik a gázszolgáltató cégeket, hogy tegyenek erőfeszítéseket a kórházak fűtéséért, amiként az egészségügyi rendszerben dolgozók is teszik.

Az E.On gázszolgáltató kedden felajánlotta, hogy

biztosítja a kórházak fűtéséhez szükséges földgázt.

A tanácsülésen azonban Dominic Fritz polgármester elmondta: a kórházak többsége a távhőhálózatra van rákapcsolva és nem rendelkezik saját hőközponttal, ezért a felajánlás nem oldja meg a krízishelyzetet.

A Temes megyei önkormányzat elnöke, Alin Nica bejelentette: az önkormányzat szerdán céltámogatást utal át a megyei sürgősségi kórháznak, hogy az intézmény újra működőképessé tehesse saját hőközpontját. A kórház menedzsere elmondta: a hőközpont 2006 óta nem működött.

"A kórház vezetése vállalta, hogy mindent megtesz a művelet gyors elvégzéséért a beutaltak védelmében, akiknek semmi esélyük nincs, ha egyszerre kell a betegséggel és a hideggel küzdeniük" - idézte a Pressalert.ro Alin Nicát. 

Az időjárás-előrejelzés szerint az elkövetkező napokban napos idő várható Temesváron, de éjszakánként fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images

teszt labor koronavírus
koronavírus anglia maszk távolság getty stock
fehér ház amerika elnök fehérház
koronavírus maszk getty stock
koronavírus lélegeztetőgép kórház beteg covid
robert dole usa szenátor getty stock
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Ennyi műhold kering egyszerre a Föld körül - Itt az országok szerinti lista