reef
Üzlet

Jeff Bezos mer nagyot álmodni: üzleti parkot, hotelt hoz létre a világűrben

Portfolio
Jeff Bezos űrkutató cége, a Blue Origin bejelentette, hogy az évtized második felében kereskedelmi célú űrállomást kíván alacsony Föld körüli pályára állítani.

A Blue Origin és a projektben fő partnere, a Sierra Space a vállalkozást "vegyes használatú üzleti parkként" jellemezte az űrben, és azt mondta, hogy a projektben legfeljebb 10 embernek adna otthont egy körülbelül 30 ezer köbméteres területen.

Egy promóciós weboldal szerint az Orbital Reef névre keresztelt állomás ideális helyszín lesz egy "űrhotel", "filmkészítés a mikrogravitációban" vagy "élvonalbeli kutatások végzése" számára. A fedélzeten tartózkodók naponta 32 naplementét és napfelkeltét élhetnének át - közölte a vállalat.

Az Orbital Reef moduljait a Blue Origin többször felhasználható New Glenn rakétájával indítják az űrbe.

A többi érintett csoport a Boeing, a Redwire Space és a Genesis Engineering Solutions. A marylandi székhelyű Genesis a projekthez az egyszemélyes űrhajóját bocsátja rendelkezésre, amelyet az állomáson kívüli műveletek során a terjedelmes űrruhák alternatívájaként hirdetnek meg. Az Arizonai Állami Egyetem egy 14 egyetemet tömörítő konzorciumot fog vezetni, amely kutatási tanácsadó testületként fog működni.

A Redwire részvényei a hírre először mintegy 40 százalékkal megugrottak, majd 20 százalék körüli pluszban stabilizálódtak.

A Sierra Space, a Sierra Nevada Corporation újonnan létrehozott leányvállalata áprilisban jelentette be először, hogy egy űrállomás létrehozására törekszik, és a 2030-ra várhatóan 1,4 milliárd dollárra növekvő gazdasági lehetőséggel kecsegtet. A vállalat Dreamchaser nevű űrrepülőgépe várhatóan jövőre már utasokat szállíthat az ISS-re.

Az Orbital Reef létrehozására tett lépés egyike azon számos törekvésnek, amelyek célja, hogy tőkét kovácsoljanak a kialakulóban lévő kereskedelmi űrszektorból, mivel az ISS-t még ebben az évtizedben leállítják.

Nem a Blue Origin az egyetlen, amely hasonló projektet tervez,

  • az Axiom Space, amelyet 2016-ban egy korábbi ISS-programvezető alapított, közölte, hogy űrállomást kíván létrehozni, de először saját lakható modulját csatolja az ISS-hez már 2024-ben, miután elnyerte a Nasa 140 millió dolláros szerződését,
  • a múlt héten a Lockheed Martint is magában foglaló csapat azt mondta, hogy Starlab nevű állomása 2027-re lesz működőképes.

(Financial Times)

Címlapkép: Blue Origin

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
bullbear