bét
Üzlet

Gigantikus kötés az OTP-ben - Hirtelen nagyot zuhant a BUX

Portfolio
Ma délelőtt rövid időn belül nagyot esett a BUX index értéke, hirtelen 2 százalékkal került lejjebb, majd szinte azonnal vissza is ugrott, közben az OTP részvényeinek piacán hatalmas volt a forgalom, és ott is hirtelen jelentős esést láttunk. Nem adathibáról van szó, a villámszerű leszúrás mögött az OTP tranzakciója áll.

Update 12:51

Közben megérkezett az OTP közleménye, amiben az áll, hogy a 2021. szeptember 14-én bejelentett, az OPUS Securities-zel kötött alárendelt swap szerződés szerint gyakorolt vételi joga alapján a mai napon teljesült tőzsdei ügylettel 14 496 476 darab OTP törzsrészvényt szerez, részvényenként 18 118 forint átlagáron. Az elszámolás várható napja 2021. október 29.

Vagyis, az OTP részvények megszerzése tőzsdén történt, ez mozgatta meg a bankpapír árfolyamát és a BUX értékét is.

Hirtelen nagyot esett az OTP és a BUX

Ma, 11 óra előtt nem sokkal beszakadt hirtelen a BUX index, de ez nem sokáig tartott, szinte azonnal visszaugrott a korábbi értéke közelébe a hazai részvényindex.

a BUX 54 936 pontról egészen 53 827 pontig esett, ami 2 százalékos zuhanás.

Most már ismét 54 876 pont közelében mozog az index, ami már csak 0,6 százalékos mínusznak felel meg a tegnapi záróértékhez viszonyítva.

buxflashcrash

A BUX hirtelen esése mögött az OTP áll, a bankpapírok árfolyama 10:50 környékén 19 000 forint környékéről egészen 18 100 forintig szúrt le, vagyis közel 4,7 százalékkal került lejjebb.

otpflashcars

Mindeközben hatalmas a forgalom ma az OTP részvényeinek piacán, az átlagos 5 milliárd forinthoz képest ma eddig több mint 263 milliárd forint értékben cseréltek gazdát részvények. A bankpapír jelenleg 1,3 százalékos mínuszban áll a tegnapi záróértékéhez képest.

A legnagyobb forgalmú részvények ma a BÉT-en, forrás: BÉT

Hogy miért tudja megmozgatni az OTP a BUX-ot? Azért, mert messze a legfontosabb részvény a hazai benchmarkban, az indexsúlya 41,8 százalék, a Mol súlya jóval alacsonyabb, 26,3 százalék, a Richteré 21,5 százalék.

Az OTP kiugró forgalmának nagy valószínűséggel köze van annak az ügyletnek, ami az OTP október 15-i közgyűlésének tárgya volt. Az OTP felmondta az OPUS Securities-szel még 2006-ban kötött megállapodást, és visszavásárol az OPUS-tól 14,5 millió OTP-részvényt, amelyeket részben a bank munkavállalói által létrehozott különleges munkavállalói résztulajdonosi programnak adna el. A saját részvény eladás által felszabaduló tőkét az OTP részben további akvizíciókra használná fel. Ennek értéke a jelenlegi árfolyammal számolva több mint 270 milliárd forint.

Piaci információink alapján összesen 3 kötésre került sor, ezek pedig megjelentek a BÉT rendszerében.

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

london nagy britannia city
praga
séf étterem szakács főzés

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bear_1