FONTOS Bréking: Magyarországhoz is nagyon közel lehet már a szupervariáns
bet50 tőzsde
Üzlet

Íme három hazai vállalati sikersztori - Hogyan kell a covid-válság után növekedni?

Portfolio
Újabb 50 hazai vállalati sikersztorit mutat be a kkv szektorból az idei BÉT50-es kiadvány, köztük a Bravogroupot, a Batz Manufaktúrát és a Veresi Paradicsomot. A cégek képviselőivel beszélgetett a BÉT mai konferenciáján a covid-válság utáni kilábalásról, növekedési lehetőségekről az EY stratégiai és tranzakciós tanácsadás üzletágvezetője.

Meglepően könnyű volt az idei kiadvány összeállítása, nyár elejére már 47 társaság összeállt, és nagyon gyorsan, hónapok alatt meglett az 50-es lista

– mondta el Vaszari Péter. Ezek a társaságok már mindannyian transzparensek, szabályozottak, képesek arra, hogy az ösztönzőprogramokban részt tudjanak venni, képesek arra, hogy felvásárlásokat vigyenek véghez, külföldre kilépjenek, szintet lépjenek, tőzsdeképesek legyenek akár – kezdte a panelbeszélgetést az EY stratégiai és tranzakciós tanácsadás üzletágvezetője.

Három különböző ciklusban lévő vállalat vesz részt a beszélgetésben, elősként a covid hatásairól és a válságból való kilábalásról beszélgettek a panelbeszélgetés résztvevői.

Kárpáti Zoltán, a kényelmi cipőket gyártó Batz Manufaktúra képviseletében elmondta, hogy a töretlen növekedés után nagy megtorpanást jelentett a pandémia. A járvány előtt napi szinten jöttek be a többszáz, akár többezer pár megrendelések, amikor beütött a covid márciusban, gyakorlatilag beleálltak a földbe a megrendelések. Valamit kellett lépni, a töretlen fejlődés elkényelmesített. Akkor jött az ötlet, hogy webáruház felé forduljanak, ami végül megmentette gyakorlatilag a céget, háromszoros forgalmat produkált. 2020-ban 10 százalékkal volt kevesebb a bevétel, a cég nyereség viszont a legerősebb volt az elmúlt 21 évben, hiszen a webáruházban a kisker árrést is realizálta a cég. A covid kijózanítólag hatott, felrázta a céget - mondta el.

Márkus Zsolt a Veresi Paradicsom alapítója elmondta, hogy a vállalat érettsége ott tart, hogy most a különböző családi méretű vállalkozások átalakítása folyik. A bevétel és az EBITDA stagnált a válság alatt, az inflációs kilátások miatt viszont a jövő kicsit másképp néz ki. A Veresi Paradicsomnál nem érezték a piaci hatást, sem a retailben, sem online, a működésben voltak gondok, ha a munkavállalók megbetegszenek, az a növények kezelése miatt súlyos következményekkel járhatott volna. Az infláció az, ami meghatározza a terveket, hogy hogyan fogják kezelni.

Lakatos István elmondta, hogy a Bravogroup jelenleg egy 15 vállalatból álló csoport. A digitalizáció, az innováció és a zöldítés területén hatott a járvány, ezt sokkal könnyebben tudtuk megcsinálni, mint előtte.

A növekedési lehetőségekkel kapcsolatban Kárpáti Zoltán elmondta, hogy izgalmas a jövő, az orosz piaci belépésre készül a cég. A német piacra nehéz bekerülni, de több éve dolgozik ezen a vállalat, a németek ugyanis nagyon lokálpatrióták, szeretik a saját termékeiket. Szlovákiában, Csehországban sikeres a cég és még van potenciál.

A Veresi Paradicsom exportpiacra való kilépése nincs tervben, a magyar piacon kellett márkát építeni. A prémium termékeknél fontos a beltartalmi érték, itt pedig nagy különbség az import, amit éretlenül szednek le és a Magyarországon szedett termék között. Az üzleti modell a lokális termelési kapacitáson alapul, ebben a szegmensben nem működik a tipikus expanzió, hogy beterítik Európát, a minőség miatt nem járható út. Most Veresegyházon termelnek.

A Bravogroup akvizíciókkal bővül, van egy csapat közösen dönt a felvásárlási célpontokról. Egyrészt a meglévő tevékenységhez kapcsolódó vállalatokat céloznak, vagy olyanokat akik elérték a plafont, vagy akik rosszul gazdálkodtak, akár csődbe is mentek.

A Batz Manufaktúra a hazai piacban lát még tartalékok, fiatalok felé nyitnak egy új kollekcióval, és új talpakat is fejlesztenek, ami belépő lehet a nyugat-európai vagy a világpiacra.  

Aki elkényelmesedik, aki nem fejleszt, az le fog maradni, nincs más út, új projekteket el kell indítani

-véli Kárpáti Zoltán.

Címlapkép: BÉT

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bear_1