bét50 végh richárd
Üzlet

Már akár jövőre tőzsdére mehet a Budapesti Értéktőzsde

Portfolio
Akár már jövő évben tőzsdére mehet a Budapesti Értéktőzsde, ez egy fontos eleme az új stratégiának – mondta el a mai BÉT50 konferencián Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója. Az eseményen Patai Mihály, az MNB alelnöke beszélt arról, hogy 30 százaléknyi részesedését szeretné közkézhányaddá tenni, valamint elmondta azt is, hogy készül egy MNB ajánlás arról, hogy a hazai piacon működő bankok és biztosítók megjelenjenek a magyar tőzsdén. Elmondta, hogy a jövő évre 4-5 százalékos gazdasági növekedést vár az MNB és hogy a monetáris tanács első számú feladata az infláció elleni küzdelem, ami az ellátási lánc problémák miatt nem biztos, hogy átmeneti lesz.

Izgalmas 5 éves időszakon vagyunk túl, de a jövőre is gondolni kell – nyitotta meg a mai BÉT50 konferenciát Végh Richárd, a tőzsde vezérigazgatója az új ötéves stratégiáról beszélve. Az új stratégiában folytatjuk a korábbi stratégiát, a cél a nagyvállalatok tőzsdére segítése és a stratégia egyik kiemelt eleme lesz az ESG is – tette hozzá.

Fontos eleme lesz a stratégiának a tőzsde tőzsdére menetele, a BÉT vezérigazgatója reméli, hogy akár a következő év során ez megvalósulhat.

Épphogy túlvagyunk a covid-válságon, új kihívásokkal szembesül az egész világ és a magyar vállalatok, olyanokkal, amelyeket lehetetlen volt korábban előrejelezni. Ezen kihívásoknak közepette egyre nagyobb szerepe lesz annak, hogy a tőkepiac segítségével feleljenek meg a vállalatok, a részvény-és kötvénykibocsátásoknak egyre nagyobb súlya lesz a banki hitelek és az állami támogatások mellett.

Patai Mihály a BÉT elnöke, az MNB alelnöke szerint nagyon nagy szerencsénk van, mert újraindult a gazdaság, ehhez az MNB mintegy 10 ezer milliárd forintos tőkeinjekcióval járult hozzá, jelentős volt az aktivitás a jegybank részéről. Hitel indíttatású volt az elmúlt másfél év, az újraindulás, a vállalati hitelek volumene 8-9 százalékkal nőtt, a kkv szektorban pedig 20%-kal, az újraindítás hitelalapú volt. Vállalati beruházások voltak és nem állami beruházások, ami jó jel, mert tartósabbak lehetnek.

Az NKP-t 82 százalékban használták fel eddig, de továbbra is rendelkezésre fogunk állni – mondta el Patai Mihály. Az NKP-t nem érinti a mérlegszűkítési politika, a kötvényprogram egy hosszútávú tőkepiaci építkezés része, tovább fogjuk folytatni – tette hozzá.

Az MNB hivatalos előrejelzése, hogy idén 6,5-7 százalékkal nőhet a gazdaság, következő évre 4-5 százalékos növekedés várható, ezt decemberben vizsgálja felül ezt az MNB. Bizonytalanságot jelentő tényező a magas energiaárak, gázárak, és az ellátási zavarok, amelyek Magyarországon még nem, de a világ többi részén megjelentek. Ami az USA-ban történik, általában tovább szokott gyűrűzni a világban, de ezt eddig nem érezzük, mert erős az ellátási láncunk.

Az inflációs kihívás viszont sokkal komolyabb, mint amit fél éve vagy egy éve gondoltunk

– tette hozzá Patai Mihály. A meghatározó jegybankok vezetői optimisták az inflációra, nem számolnak azonnali kamatemeléssel, átmenetinek gondolják az inflációt. De az infláció benne van a rendszerben, ha ellátási lánc problémák vannak. A monetáris tanács egyes számú feladatának tekinti az infláció elleni küzdelmet.

patai mihály bét 50

Ami a digitalizációt illeti, azok az államok tudnak sikeresek lenni, ahol az állam vezeti, mint például Szingapúr, vagy Észtország. A pénzügyi innovációk megjelentek Magyarországon, az állam szerepének újragondolása lehet a kulcs. A zöld ügyek megválaszolása szintén feladat, az is mandátuma az MNB-nek, a zöld gazdaság kialakítása.

A jövő megnyeréséhez a tőkepiac fejlesztése elengedhetetlen. A nem banki források szerepe nő, amely országok kialakítottak egy utolérési ciklust, azok erős tőkepiacot tudtak kialakítani, így számunkra sincs más lehetőség, minthogy a megtakarításokat becsatornázzuk a tőkepiacra, mert ez a sikeres országok kulcsa. A kötvényprogram igyekszik hozzájárulni, hogy a vállalati hitel mellett a kötvények is szerepet kapjanak.

Készül egy ajánlás az MNB-ben idén, hogy a hazai piacon működő bankok és biztosítók megjelenjenek a tőzsdén, a legnagyobb bankok és biztosítók számára konzultációt fognak folytatni, hogy részt tudnak-e venni a Budapesti értéktőzsde jövőjének építésében. A cél az, hogy a transzparencia irányába lépjünk és egy olyan tőzsdét építsünk ki, ami a környező országokban jellemző – mondta el Patai Mihály.

A tőzsdén a legfontosabb projekt a tőzsde tőzsdére vitele, az MNB 30 százaléknyi részesedését közkézhányaddá szeretné váltani.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató helyettese a BÉT 50 konferencián elmondta, hogy a középvállalatok a legfontosabb ügyfélszegmense közé tartozik a banknak. Az OTP sikereiben két tényező játszott fontos szerepet, az egyre jobban fejlődő kelet-európai régió és a digitalizáció. Van a közelünkben egy jó régió, ha van pénzünk és ügyesek vagyunk, akkor ezt ki tudjuk használni.

wolf lászló bét50

OTP idei évre 7 százalékos, jövő 5 százalék körüli növekedéssel számol, emelkedő beruházási rátát vár, Magyarország önmagában jó környezetet jelent. Lement a munkanélküliségi ráta, sőt, inkább munkaerőhiány van, a reálbérek növekedése erős keresletet jelent a cégek számára.

2022 kapcsán három nagy veszély van, egyrészt az energiaárak alakulása, másrészt sok országban, például Romániában alacsony az átoltottság, harmadrészt pedig a növekvő kamatszint, ezek a növekedést valamelyest csökkenthetik.

A digitalizáció kulcskérdés minden középvállalatnak az előrelépéshez – tette hozzá Wolf László.

A címlapkép és a képek forrása: BÉT

Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
aram_energia
forint
zöld iroda ingatlan
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
koronavirus vakcina