shell
Üzlet

Megelégelte a széthúzást a milliárdos befektető - Feldarabolná a Shellt

Portfolio
Daniel Loeb milliárdos befektető fedezeti alapja, a Third Point nagy részesedést épített a Royal Dutch Shellben, és felszólította az olajipari vállalatot, hogy több vállalatra bontva növelje teljesítményét és piaci értékét, írja a Reuters.

Loeb feldarabolná a Shellt

Daniel Loeb milliárdos befektető New York-i székhelyű cége, amely már más vállalatoknál is sikeresen szorgalmazta a stratégiaváltást, nagyjából 750 millió dollárnyi részesedést birtokol a közel 190 milliárd dollár piaci értékű Shellben, az ügyet ismerő személy szerint.

Loeb egy levélben közölte az ügyfelekkel, hogy a Shellnek e nyomás miatt "összefüggéstelen" stratégiái vannak a különböző olaj-, vegyipari, kereskedelmi és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó üzletágakra vonatkozóan. A Shellnél minden téren van lehetőség a javulásra, írta a milliárdos befektetés.

A Shell megerősítette, hogy előzetes tárgyalásokat folytatott a Third Pointtal, a vállalat rendszeresen felülvizsgálja és értékeli az olajcég stratégiáját, a részvényesi értékteremtésre összpontosítva - áll a közleményben.

Loeb levelében nem közölte, hogy hány különálló vállalatot szeretne a Shellnél létrehozni. A mintegy 114 éves olajipari óriáscégnek meg kellene fontolnia, hogy szétválasztja energiaüzletágát a cseppfolyósított földgázzal, megújuló energiaforrásokkal és kereskedelemmel foglalkozó üzletágaitól - áll a levélben.

A Shellnek túl sok egymással versengő érdekeltje van, amelyek különböző irányba terelik - írta a milliárdos befektető az ügyfeleinek a Reuters által látott levélben. Hozzátette, hogy a Shellnek előnyös lenne egy más struktúra, amely lehetővé tenné a költségek csökkentését és agresszívabb befektetést a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésébe.

Loeb szerint a Shell elmúlt két évtizede nehéz volt a részvényesek számára, hiszen éves szinten mindössze 3 százalék volt a hozam.

A Third Point, amely mintegy 17 milliárd dollárnyi vagyont kezel, korábban a Prudential biztosító szétválását sürgette, az Intelt pedig arra ösztönözte, hogy vizsgálja meg a chiptervezés és a félvezetőgyártás szétválasztását.

A Shell árfolyama jelenleg 1,6 százalék mínuszban áll, de volt már 3,3 százalék esésben is. Idén a részvényárfolyam 34 százalékot emelkedett.

shell

Update

Közben reagált a vállalat pénzügyi igazgatója, Jessica Uhl, aki elmondta, hogy a Shell szétválasztása külön fosszilis tüzelőanyagokkal és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalatokra lehet, hogy pénzügyileg meggyőző, de a való életben nem működne.

Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója újságíróknak azt mondta, hogy a Shell stratégiája koherens és a részvényesek többsége jól érti azt.

Címlapkép: Sebastian Kahnert/picture alliance via Getty Images

koronavirus antitest gén
dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
omikron koronavírus omicron 2