bika
Üzlet

Rekordon zárt a Nasdaq és az S&P 500 is

Portfolio
Mérsékelt hangulatromás volt szerdán az amerikai tőzsdéken, ma reggel az ázsiai részvénypiacokon is esés látszott, ez azonban egyelőre még kisebb korrekciónak sem nevezhető, főleg annak fényében, hogy mekkora ralin vannak túl a világ vezető részvényindexei, az amerikai benchmarkok továbbra is történelmi csúcsuk közelében állnak. A Nasdaq és az S&P 500 nap végére új csúcson is zárt. A befektetők ma elsősorban az EKB kamatdöntő ülésére, a délután megjelenő harmadik negyedéves amerikai GDP-adatra és a vállalati gyorsjelentésekre figyeltek.

Rekordon zárt a Nasdaq és az S&P is

Rekordon zárta a mai kereskedést a Nadaq s az S&p 500 is, miután a vállalati gyorsjelentések ellensúlyozták a gyenge GDP-adatot.

A Nasdaq 15 488 fölé került, ami közel 1,4%-os emelkedés. Az S&P 500 közel egy százalékkal tudott erősödni ma.

A Dow 240 pontos emelkedéssel zárt a napot.

nasdaq

Megvan a Facebook új neve!

Bejelentette a Facebook, mi lesz az új neve a vállaltnak: Meta. Ezzel szeretnék jobban kihangsúlyozni a társaság virtuális világban tett fejlesztéseit - számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat Amerikában

Kitart a jó hangulat ma az amerikai tőzsdéken, a befektetők örülnek a vártnál jobb számokkal előrukkoló vállalati gyorsjelentéseknek. A nagyobb részvényindexek közül a Nasdaq már 1%-ot meghaladó erősödésben van, a Dow Jones 0,45, az S&P 500 0,7%-ot erősödik.

sp500

Csúnya lett a vége a magyar tőzsdén

Csúnya lett a nap vége a magyar tőzsdén, miközben a nyugat-európai részvényindexek mérsékelt eséssel fejezték be a kereskedést, és a vezető amerikai részvényindexek jelenleg emelkednek, a BUX 1,9 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

bux

Ehhez hozzájárult, hogy a 4 blue chipből 3 árfolyama esett, ráadásul a két legnagyobb indexsúlyú komponens, az OTP és a Mol árfolyama is nagyot esett, a bankpapír 2,5, az olajtársaság részvénye pedig 2,8 százalékot veszített az értékéből.

otp
mol

A hazai részvények esésében szerepet játszhatott, hogy a magyar kormány a járványhelyzet miatt korlátozó intézkedéseket vezet be, a Molnál pedig az is nyomás alatt tarthatta az árfolyamot, hogy Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a magas üzemanyagárak hatásait figyeli a kormány, és a jövedéki adó csökkenésén és a befagyasztáson kell gondolkodni. A szektortársak részvényei közül az OTP és a Mol papírja is kilóg, a régiós bankpapírok ma vegyesen szerepeltek, az OTP volt a leggyengébb, az olajcégek részvényei pedig estek, de ott is alulteljesítő volt a Mol.

Ma éppen felfelé az amerikai tőzsdén

Ahogy azt a határidős részvényindexek előre jelezték, a vezető amerikai részvényindexek emelkedéssel nyitották a napot, a Dow Jones értéke 0,5 százalékkal került feljebb,

dow

az S&P 500 0,6 százalékot emelkedett.

spx

A befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek. Ma jelentett a Ford, a vállalat verte a várakozásokat, ráadásul a menedzsment megemelte a várakozásait, ennek köszönhető, hogy 12 százalékot ralizott az árfolyam. Nem csak az amerikai autógyártó, de más vállalatok is jó számokkal rukkoltak elő, a Mastercard, a Caterpillar és a Merck is vártnál jobb számokkal örvendeztette meg a befektetőket.

ford

Tőzsdére megy a Volvo - Ez 2021 legnagyobb részvénykibocsátása Európában

Tőzsdére megy a kínai Geely tulajdonában lévő Volvo, a vállalat részvényeivel péntektől lehet kereskedni. A Volvo IPO-ja eddig nem egy sikertörténet, a kibocsátási volument is csökkentették, és a korábban bejelentett ársáv alján mentek el a részvények, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde

A BUX index ma az alulteljesítők közé tartozik, 0,9 százalékot esett.

bux

A benchmark esése a két legnagyobb súlyú papír, az OTP és a Mol gyenge teljesítményével magyarázható. Az OTP 1,3 százalékot esett, amiben részben szerepet játszhat az is, hogy egyrészt a nemzetközi befektetői hangulat is mérsékelten romlott az elmúlt órákban, és az is, hogy a magyarországi járványhelyzet is romlott, amire már a kormány is reagált.

otp

A Mol árfolyama 1,6 százalékkal került lejjebb. Az esésben szerepet játszik az olajár esése, de egyébként a teljes szektorban rossz a hangulat, esett a Shell, az Eni és az OMV árfolyama is, a Mol ebben a mezőnyben felülteljesítő. A Mol árfolyamára az is negatívan hathat, hogy Gulyás Gergely ma a meredeken emelkedő üzemanyagárakkal kapcsolatban elmondta, hogy keresik a lehetőségeket, amelyek akár nagyobb mértékű csökkentést is lehetővé tesznek. Utalt arra, hogy a jövedéki adó csökkenésén és a befagyasztáson kell gondolkodni.

mol

Ringbe szállna a Volkswagen a Teslával, de ilyen formában nincs sok esélye

Ahogy arra számítani lehetett, az ellátási lánc problémái és a chiphiány továbbra is jelentős kihívások elé álltja a Volkswagent, amely ennek hatására csökkentette az idei szállításokra vonatkozó kilátásait, mérsékelte az értékesítésről szóló előrejelzését, ráadásul a harmadik negyedévre szinte minden fontosabb soron visszaesést jelentett. Mindeközben persze folyik a verseny az elektromosautó-piac meghódításáért, amelyre szólóan ambíciózus tervei vannak a német autógyártónak, de az kérdéses, képes lesz-e tartani a lépést a Teslával, amelynek első európai gyárában - amely VW vezére szerint új benchmarkot fog jelenteni többek között a termelékenységben és a gyorsaságban - még idén elindulhat a gyártás.

Tovább a cikkhez

Tovább menetel az AutoWallis

Az AutoWallis ma az egyik legjobban teljesítő papír a BÉT-en, jelenleg 1,6 százalék pluszban áll az árfolyam, de volt már 3,9 százalék is. A vállalat ma jelentette be, hogy az eredetileg 16 naposra tervezett lakossági jegyzési időszakot 3 nap után lezárták a hatalmas érdeklődés miatt. Idén már 52 százalékot emelkedett a cég részvényárfolyama.

awqq

Autóipari esés

Ma reggel tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Volkswagen, a német autógyártó profitja részben a chiphiány miatt nagyot esett. Ma a DAX-ban közel 3 százalékos eséssel a Volkswagen a leggyengébb komponens, de a VW más autógyártók papírjait is magával rántotta, esik a Porsche, a BMW és a Daimler részvényárfolyama is.

vow

Vegyes európai nyitás

Mérsékelt eséssel és emelkedéssel nyitottak a vezető európai részvényindexek, a német DAX értéke 0,2 százalékkal csökkent,

dax

a francia CAC értéke viszont 0,2 százalékot emelkedett.

cac

Kis plusz a magyar tőzsdén

Nyitás után nem sokkal 0,2 százalék pluszba lendült a BUX, a Mol kivételével minden blue chip árfolyama emelkedik, a legnagyobb mértékben a Richteré, a gyógyszergyártó árfolyama 0,8 százalékkal került feljebb.

bux

Megnyugvás a tőzsdéken a tegnapi esés után

Mérsékelt elmozdulások jöhetnek a nyitásban

  • Mérsékelt hangulatromlás volt tegnap az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,7, az S&P 500 0,5 százalékot veszített értékéből, a harmadik fontos benchmark, a Nasdaq viszont 0,3 százalékot emelkedett, utóbbi azért lógott ki a sorból, mert a tech túlsúlyos index fontos komponensei, a Microsoft és az Alphabet nagyot emelkedett tegnap a gyorsjelentésüket követően.
  • Az amerikai lefordulás hatással van az ázsiai kereskedésre is, a Nikkei 0,8, a Shanghai Composite 1,1, a Hang Seng pedig 0,2 százalékot veszített értékéből.
  • A határidős részvényindexek állása alapján az amerikai tőzsdén mérsékelt emelkedéssel indulhat a kereskedés, a Dow Jones és az S&P 500 is 0,2 százalék pluszban nyithat. A vezető európai részvényindexek értéke stagnálhat.
  • A tegnapi korrekció után ma stagnálás látszik az olajpiacon, a Brent 83,5, a WTI 81,8 dolláron áll.
  • Makroadat fronton igazi adatdömping lesz ma. Idehaza a KSH közzéteszi a szeptemberi munkanélküliségi adatokat, de nem ez lesz a legfontosabb esemény aznap. Az EKB ma tartja az októberi kamatdöntő ülését, de itt nagy változásra nem számíthatunk. Bár szivárognak a hírek arról, hogy a jegybank milyen jövőt képzel el az eszközvásárlási programjának, Christine Lagarde elnök már a szeptemberi ülés után egyértelművé tette, hogy fontos bejelentés csak a decemberi ülés után várható. A kormányzótanácsban viszont nő a megosztottság az infláció kapcsán, ezért a jegybankelnök kamatdöntés utáni sajtótájékoztatójának hangnemére oda kell majd figyelni. A sajtótájékoztatóval egyidőben közzéteszik a harmadik negyedéves amerikai GDP-adatot. A részadatok vegyes képet mutatnak, de az elemzők többsége jelentős lassulást vár: a Reuters konszenzusa 3,2%-os évesített negyedéves növekedést vetít előre, az előző negyedévben még 6% felett nőtt az amerikai gazdaság. Ha még ennél is lassabb lesz a növekedés, az nem jelent jót a következő negyedévek kilátására sem.

Folytatódik a gyorsjelentési szezon, ma több európai és amerikai nagyvállalat is közzéteszi harmadik negyedéves számait, többek között a Volkswagen, a Shell, az Airbus, az Amazon, a Starbucks és a Mastercard is jelent.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency via Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bear_1