volvo
Üzlet

Tőzsdére megy a Volvo - Ez 2021 legnagyobb részvénykibocsátása Európában

Portfolio
Tőzsdére megy a kínai Geely tulajdonában lévő Volvo, a vállalat részvényeivel péntektől lehet kereskedni. A Volvo IPO-ja eddig nem egy sikertörténet, a kibocsátási volument is csökkentették, és a korábban bejelentett ársáv alján mentek el a részvények, írja a Reuters.

A kínai Zhejiang Geely Holding tulajdonában lévő svéd autógyártó részvényei pénteken kezdik meg a kereskedést, az eredetileg tervezettnél egy nappal később, miután a tőzsdei bevezetés méretét csökkentették, és a korábban bejelentett sáv alján árazták be a részvényeket, a céget alig több mint 18 milliárd dollárra értékelve.

Pedig a tőzsdei bevezetésre egy olyan időszakban kerül sor, amikor a befektetők érdeklődése az elektromos autógyártók iránt erős, a Tesla piaci árfolyama történelmi csúcson áll, piaci kapitalizációja a héten először lépte át az ezermilliárd dollárt.

A befektetők lelkesedését azonban visszafogták az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy a Geely mekkora kontrollt tartana meg a tőzsdén jegyzett üzletág felett, a globális ellátási lánc problémái és az aggodalmak, hogy a Volvo belekeveredhet a Kínával folytatott kereskedelmi háborúba.

A Geely a múlt héten beleegyezett, hogy lemond a szavazati jogról, amely a tőzsdére való bevezetés után 98 százaékos szavazati jogot biztosítana számára, annak ellenére, hogy részesedése 84% körülire csökkent.

A Volvo Cars jelenleg is azon dolgozik, hogy 2030-ra teljesen elektromos autógyártóvá váljon. Recharge elektromos modelljei 2021 első kilenc hónapjában a globális eladások 24,9 százalékát tették ki, és 49 százalékos részesedése van az EV-gyártó Polestarban. Az ebbe az átmenetbe vetett hit kulcsfontosságú lehet az IPO sikeréhez.

"Egy új vállalatnak, mint a Tesla vagy a Polestar, könnyebb elkezdeni az elektromos járművek gyártását, de egy olyan cégnek, mint a Volvo, a régi infrastruktúra átalakítása, az emberek elbocsátása és így tovább, ez kihívást jelent" - mondta Frank Schwope, a NordLB autóipari elemzője.

A Volvo értékeltsége az előzetesen meghatározott ársáv alapján 18 és 23 milliárd dollár között alakulhatott volna, mielőtt a részvényeket darabonként 53 svéd koronára árazták volna be, ami a sáv alján van.

Az a várakozás, hogy a növekvő infláció világszerte magasabb kamatlábakhoz vezet, rontotta a tőzsdei bizalmat, és az elmúlt hetekben számos IPO-t töröltek Európában és az Egyesült Államokban. A Volvo Cars 2018-as tőzsdei bevezetési kísérletét a kereskedelmi feszültségek és az autóipari részvények visszaesése miatt elhalasztották.

Sok olyan frissen kibocsátott részvény, amelyet az elmúlt évben vittek tőzsdére, mostanra mínuszban van, és a közelmúltban tőzsdére lépett vállalatok FTSE Renaissance IPO indexe 10,6 százalékkal csökkent idén.

koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas
karacsonybutor

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bear_1