FrankfurtiTőzsde
Üzlet

A nap végére sem tudott elrugaszkodni Amerika

Portfolio
Tegnap a vállalati gyorsjelentések által fűtött ralival új csúcsra emelkedett az S&P 500 és a Nasdaq is, azonban a zárás után lefordultak a határidős indexek, miután az Apple és az Amazon is a vártnál gyengébb negyedéves számokat közölt, amelyek a pénteki kereskedésben is rányomják a bélyegüket a kereskedés hangulatára. Európában emellett szintén rossz volt a hangulat pénteken, viszont a magyar tőzsde emelkedéssel tudott zárni, részben a Richter jó teljesítményének köszönhetően.

Csendes oldalazással telt a nap

A kereskedés végére sem változott sokat a hangulat a Wall Streeten, végül a Dow Jones 0,25%-os pluszban zárt, az S&P-500 0,2%-kal, a Nasdaq pedig 0,3%-kal került feljebb.

Már nem az Apple a világ legértékesebb cége

Pénteken a Microsoft megelőzte az Apple-t piaci kapitalizációban, vagyis a világ legértékesebb cége lett. Az ok az almás cég vártnál gyengébb gyorsjelentése.

Tovább a cikkhez

Nincs lendület

A kereskedés félidejét elhagyva a Dow Jones 0,2%-os pluszban van, az S&P-500 és a Nasdaq pedig 0,1 százalékkal állnak csütörtöki záróértékük felett. A vártnál rosszabb technológiai gyorsjelentések nyomják rá bélyegüket a hangulatra, bár a Microsoft például 1,5%-os erősödésben van. Az Apple viszont 2,1%-os, az Amazon pedig 2,5%-os mínuszban van a rossz harmadik negyedéves számok után.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,8 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nékül pluszban zártak, az OTP 0,8 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, a Richter 1,9 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékos pluszban zárt.

bux

Ezzel a BUX jelentősen felülteljesítő volt ma Európában.

Gyenge kezdés Amerikában

Többnyire eséssel nyitott az amerikai tőzsdék, a Dow stagnál, az S&P 500 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,7 százalékot esett. A hangulatra rányomja a bélyegét, hogy a világ legnagyobb vállalatai közül is csalódást keltő gyorsjelentést tett közzé, az Apple árfolyama 3,8 százalékot esett, miután a cég 2018 óta először számolt be a várakozásokat alulmúló árbevételről. Mindeközben az Amazon mind a bevétel, mind a profit szintjén a várttól elmaradó számokat közölt a július-szeptemberi negyedévre, és a folyó negyedévre megfogalmazott várakozások is az elemzői konszenzus alatt voltak. Az Amazon árfolyama 5 százalékot esett a nyitásban.

dow

Jó hír érkezett, szárnyalt a Tesla kihívójának részvénye

Az amerikai elektromosautó-gyártó Lucid részvényei a tegnapi kereskedés során 47 százalékkal feljebb kerültek a napon belüli csúcsot tekintve, miután a vállalat megerősítette, hogy a 169 000 dolláros Air Dream Edition szedán kézbesítése már szombaton megkezdődhet a szerencsés ügyfelek számára. Így a szállítások körülbelül egy hónappal azután kezdődhetnek, hogy a Lucid megkezdte az első autók gyártását az Arizonában található Casa Grande-i új gyárában.

Tovább a cikkhez

A friss bejelentésre alaposan meglódult a Richter árfolyama

Nagyot emelkedett ma a Richter árfolyama, miután a cég jó híreket közölt a Vraylarral kapcsolatban. Ezzel a Richter papírjai jelentősen felülteljesítők a versenytársaival szemben.

Tovább a cikkhez

Jó hírek érkeztek a Richter fontos termékéről, új engedélykérelmet adna be a cég amerikai partnere

A Richter amerikai partnere, az AbbVie kiegészítő engedélykérelmet tervez benyújtani az amerikai gyógyszerfelügyeletnek a Vraylarra, miután egy fázis 3 klinikai vizsgálat igazolta a cariprazine hatásosságát kiegészítő kezelésként a major depresszióban szenvedő betegeknél – tette közzé a Richter. A hírre ugrik a Richter árfolyama a mai kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Tartja magát a magyar tőzsde

Annak ellenére, hogy az európai tőzsdéken továbbra is többnyire esés látható, a magyar tőzsde emelkedik a péntek délutáni kereskedésben. A magyar tőzsde jó teljesítményéhez hozzájárul, hogy az OTP árfolyama 1,4 százalékos erősödésével a legjobban teljesítő indexkomponens jelenleg. Mindeközben a midcapek piacán is látni nagyobb elmozdulásokat, az AutoWallis árfolyama 3,5 százalékkal került lejjebb, míg a CIG 2,7 százalékot esett.

Csalódást okozott az Amazon, esik az árfolyam

Nem sikerültek jól a legutóbbi technológiai gyorsjelentések, az Apple mellett az Amazon.com harmadik negyedéves számai is csalódást okoztak, a nyitás előtti kereskedésben közel 5 százalékos mínuszban áll a részvények árfolyama. Mind a bevétel, mind a profit szintjén a várttól elmaradó számokat közölt a július-szeptemberi negyedévre a vállalat és a folyó negyedévre megfogalmazott várakozások is az elemzői konszenzus alatt vannak.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék a pénteki kereskedésben, főleg a technológiai részvények - azon belül is az Apple beszállítói - teljesítenek gyengén az iPhone-gyártó lehangoló negyedik negyedéves előrejelzése miatt. Mindeközben a befektetők továbbra is aggódnak a monetáris politika esetleges szigorodása miatt.

Az AMS, az STMicronelectronics, az Infineon Technologies és az ASML félvezetőgyártó vállalatok részvényei kivétel nélkül lejjebb kerültek.

Nem menekül az Apple sem: utolérte a brutális chiphiány az iPhone gyártóját

A Huawei szenvedéséből profitált a kínai piacon az Apple a július-szeptemberi negyedévben, a távol-keleti országban valósággal felrobbantak az iPhone értékesítései. A chiphiány azonban az amerikai technológiai óriást is elérte, a cég negyedéves bevételei elmaradtak a várakozásoktól és a folyó negyedév kilátásait is rontják a beszállítói problémák. A részvények árfolyama esik a negyedéves gyorsjelentésre a nyitás előtti kereskedésben.

Tovább a cikkhez

5600 százalék két nap alatt - Itt az új kriptoőrület!

A Netflix dél-koreai sorozata, a Squid Game világszerte hatalmas siker, és most már a saját márkájú kriptovalutája is van, a squid token (ticker: SQUID) amely hatalmas árfolyamrobbanással indult.

Tovább a cikkhez

Meglepetés a Daimlertől, emelkedik az árfolyam

A Daimler pénteken emelkedő negyedéves nyereségről számolt be annak ellenére, hogy a Mercedes-Benz eladásai 30 százalékkal csökkentek a globális félvezető chiphiány miatt. A cég az elmúlt időszakban a nyereségesebben legyártható autókra összpontosított és csökkentette a költségeket, valamint közölte azt is, hogy várhatóan képest lehet teljesíteni 2021-es célokat.

Tovább a cikkhez

Lefordulás Európában

Eséssel nyitottak az európai tőzsdék, a DAX 0,7 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,7 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde szintén 0,6 százalékot esett. A hangulatromlás részben annak tudható be, hogy tegnap este az Apple és az Amazon is a vártnál gyengébb negyedéves számokat közölt. Mindeközben egymás után érkeznek a fontos gazdasági adatok, délelőtt jön az eurozóna októberi inflációs adata, kora délután pedig a Fed által közelről figyelt PCE-inflációs adat az USA-ban.

dax

Jól megy az OMV-nek, megugrott az eredmény

Az OMV ma reggel tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, a magasabb olaj- és gázáraknak köszönhetően egészséges harmadik negyedéves korrigált működési eredményről számolt be a vállalat, úgy tűnik, hogy a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt, járvány okozta visszaesésből sikerült kilábalnia.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, az OTP 0,8 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, a Richter 0,1 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot erősödött.

bux

Végre talált egy könyvvizsgálót az OTT-One

Hosszú hónapok után végre talált könyvvizsgálót az OTT-One, akivel szerződést is kötött a társaság 2020-as és 2021-es üzleti évére vonatkozó éves beszámolójának könyvvizsgálatára.

Tovább a cikkhez

Részvényeket kapnak az AutoWallis vezetői

Az AutoWallis által indított Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) 2019-es programja keretében kitűzött célok teljesültek, így a programban részt vevő vezető tisztségviselők összesen 16,6 millió darab részvényre váltak jogosulttá. A részvényeket az MRP szervezet 19,9 millió részvényéből kapták meg, így a szervezet részesedése az 5 százalékos küszöbérték alá csökkent a társaságban. A 2019. évi első javadalmazási politikában az AutoWallis és leányvállalatainak 24 vezetője vesz részt.

Tovább a cikkhez

Sikeresen zárta a Minero IT akvizícióját a Gloster

A Gloster megszerezte a Minero 51 százalékos többségi tulajdonjogát.

Tovább a cikkhez

Kirúgták a Wizz Air egyik vezetőjét, mert titokban kereskedett a cég részvényeivel

Elbocsátották a Wizz Air egyik vezetőjét, miután kiderült, hogy másfél éven keresztül úgy kereskedett a cég részvényeivel a londoni tőzsdén, hogy nem értesítette róla a társaságot – írja a The Times.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap a Európában

  • Emelkedéssel zártak a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones árfolyama 0,7 százalék pluszban zárt, a S&P 500 árfolyama 1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq árfolyama 1,2 százalékkal került feljebb. Ezzel az S&P 500 és a Nasdaq is új történelmi csúcson fejezete be a napot, miután a kedvező hangulatot fűtötték a kedvező vállalati gyorsjelentések.
  • Az ázsiai tőzsdéken vegyes, de inkább negatív mozgásokat láttunk, Nikkei árfolyama 0,1 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,5 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig 0,6 százalékot erősödött. Ázsia más részein kedvezőtlen hangulat uralkodott, a dél-koreai Kospi 1,2 százalékkal került lejjebb, míg az ausztrál tőzsde 1,4 esett.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 0,81 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC 0,52 százalékot eshet, a FTSE 0,87 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, miután az Apple és az Amazon a vártnál gyengébb gyorsjelentést tett közzé. A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,23 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,51 százalékot eshet, a Nasdaq 0,81 százalékot gyengülhet.

Mi várható makro fronton?

Idehaza az augusztusi kereseti adatok válnak nyilvánossá, Európában pedig egymás után érkeznek a növekedési adatok: előbb a francia, majd a német, utána az olasz, végül pedig a teljes valutaövezet harmadik negyedéves GDP-adatának előzetes becslését is megismerjük. Az eurózónában is lassulást várnak az elemzők: az 1,9%-os konszenzus elmarad a második negyedév 2,2%-os negyedéves növekedésétől. A GDP-adattal nincs vége a hétnek, két olyan közlés is érkezik, amelyek egyenként is jelentős piacbefolyásoló hatással bírnak. Előbb az euróövezet októberi inflációs adatát ismerjük meg (ennek van kisebb jelentősége, az EKB ugyanis december előtt biztosan nem jelent be semmit), majd a Fed által árgus szemekkel figyelt személyes fogyasztási árindex érkezik. A Fed kamatmeghatározó testülete, a Nyíltpiaci Bizottság még az EKB kormányzótanácsánál is megosztottabb, a vártnál magasabb infláció erősítheti a szigorításpárti hangokat a jövő heti ülésen, így akár már november 3-án bejelentheti a Fed az eszközvásárlási program kivezetését, amelynek jelentős pénzpiaci és reálgazdasági hatásai lehetnek.Címlapkép: Getty Images

2021. október 25-31. makronaptár
Magyar makrogazdaság
október 26. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
október 26. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
október 28. csütörtök 9:00 KSH Munkanélküliség szept.
október 29. péntek 9:00 KSH Keresetek aug.
október 29. péntek 9:00 KSH Népmozgalom szept.
Nemzetközi makrogazdaság
október 25. hétfő 10:00 Németo. Ifo-index okt.
október 26. kedd 10:00 EU EKB hitelezési felmérés  
október 26. kedd 16:00 USA Újlakás-eladások szept.
október 27. szerda 14:30 USA Tartós javak rendelésállománya szept.
október 28. csütörtök 1:50 Japán Kiskereskedelem aug.
október 28. csütörtök 5:00 Japán Kamatdöntés  
október 28. csütörtök 9:55 Németo. Munkanélküliség okt.
október 28. csütörtök 13:45 EU EKB kamatdöntés  
október 28. csütörtök 14:00 Németo. Infláció okt.
október 28. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
október 28. csütörtök 14:30 USA GDP Q3
október 28. csütörtök 14:30 EU EKB sajtótájékoztató  
október 29. péntek 1:50 Japán Ipari termelés szept.
október 29. péntek 7:30 Franciao. GDP Q3
október 29. péntek 8:00 Németo. GDP Q3
október 29. péntek 10:00 Olaszo. GDP Q3
október 29. péntek 11:00 EU GDP Q3
október 29. péntek 12:00 EU Infláció okt.
október 29. péntek 14:30 USA PCE-infláció szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, európai és régiós részvényindexek közül idén 35,3 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 11,8 százalékos eséssel az IBEX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 38,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 12,2 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 71,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Dow Jones 35 730,48 0,7% 0,4% 5,3% 16,7% 34,7% 96,7%
S&P 500 4 596,42 1,0% 1,0% 5,6% 22,4% 40,5% 116,2%
Nasdaq 15 778,16 1,2% 1,9% 4,2% 22,4% 41,6% 228,3%
Nikkei 28 820,09 -1,0% 0,4% -2,8% 5,0% 23,1% 65,2%
Hang Seng 25 555,73 -0,3% -1,8% 5,5% -6,2% 3,4% 11,3%
CSI 300 4 864,14 -0,7% -1,3% 0,9% -6,7% 2,7% 45,6%
DAX 15 696,33 -0,1% 1,4% 2,3% 14,4% 35,8% 46,7%
CAC 6 804,22 0,8% 1,8% 2,5% 22,6% 48,9% 49,6%
FTSE 7 249,47 -0,1% 0,8% 2,3% 12,2% 29,9% 3,6%
FTSE MIB 26 890,35 0,3% 1,4% 6,1% 20,9% 50,2% 55,2%
IBEX 9 025,8 0,6% 0,9% 2,4% 11,8% 39,4% -1,9%
BUX 53 766,44 -1,9% -2,5% 5,8% 27,7% 67,5% 80,4%
ATX 3 762,51 -0,5% -0,1% 3,9% 35,3% 83,2% 50,1%
PX 1 338,64 0,0% -0,2% 3,4% 30,3% 54,7% 44,6%
WIG20 73 217,44 -0,2% -0,8% 5,5% 28,4% 62,7% 49,2%
OTP 18 550 -2,5% -2,3% 6,7% 38,8% 90,5% 134,8%
Mol 2 654 -2,8% -3,8% 12,3% 21,2% 72,6% 17,3%
Richter 8 555 -0,3% -2,5% -0,4% 15,0% 34,5% 41,5%
Magyar Telekom 426,5 0,4% 0,4% -0,5% 12,2% 25,1% -8,3%
WTI 82,81 0,2% 0,2% 17,3% 71,5% 122,5% 70,0%
Brent 84,4 -0,3% -0,4% 13,0% 62,7% 115,2% 62,0%
Arany 1 801,15 0,5% 1,2% 1,2% -5,1% -4,3% 41,8%
Ezüst 24,1 -0,1% -0,3% 6,4% -8,6% 2,5% 36,4%
EURHUF 361,25 -0,7% -0,6% 2,5% -0,4% -1,9% 16,7%
USDHUF 309,38 -1,4% -0,9% 2,9% 4,4% -1,2% 9,2%
GBPHUF 426,7 -0,8% -1,3% 3,8% 5,1% 4,7% 24,2%
EURUSD 1,17 0,7% 0,3% -0,4% -4,6% -0,6% 6,8%
USDJPY 113,73 0,0% -0,2% 4,1% 10,4% 9,0% 7,9%
GBPUSD 1,38 0,6% -0,2% 1,2% 0,9% 6,2% 13,6%
Bitcoin 60 592,76 3,6% -2,6% 49,3% 106,1% 356,5% 8 733,9%
10 éves amerikai állampapírhozam 1,57 2,6% -6,3% 18,5% 72,1% 100,9% -14,9%
10 éves német állampapírhozam -0,15 -15,9% 48,0% -54,7% -74,3% -76,4% -188,1%
10 éves magyar állampapírhozam 3,96 0,3% 2,6% 23,4% 84,2% 65,7% 28,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio
bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bull