Előfizetői tartalom

Elszálltak az üzemanyag- és energiaárak - Ennek nem lesz jó vége

Portfolio
Ritka esemény történt az Egyesült Államokban, az amerikai prémium benzin ára gallononként 4 dollár fölé emelkedett, ezzel az üzemanyag ára közel került a korábbi történelmi rekordhoz. A befektetők egy része arra fókuszól, hogy a magas élelmiszer- és energiaáraknak inflációs hatása van, ami felfelé hajtja a béreket, de a SocGen elemzője szerint a szalagcímek számítanak, a hírek pedig arról szólnak, hogy világszerte rekordszinten állnak az üzemanyagárak, ez pedig nyilvánvalóan a fogyasztói hangulatra is hatással lesz.

Az elemzőház szerint az a sokkoló és egyben ijesztő, hogy

legutóbb 100 dollár feletti üzemanyagárra volt szükség ahhoz, hogy rekordszinten legyen az amerikai üzemanyagár, most pedig „csak” 80 dollár körül áll a WTI.

food4

A prémium üzemanyag ára gallononként 4 dollár fölé emelkedett, eközben a hagyományos üzemanyagé 3,4 dollár közelében áll, mindkettő 2014 óta nem látott csúcs. Ezeket az árakat azonban érdemes perspektívába helyezni:

Miről szól még a cikk?

  • Világszerte rekordszintre emelkedtek az üzemanyagárak, nem csak az Egyesült Államokban, de Európában is.
  • Eközben az olajár jóval alacsonyabban áll, mint a korábbi üzemanyagár-csúcsoknál.
  • Az élelmiszerárak is meredeken emelkednek, a feltörekvő országokban már jóval a 2011-es csúcs felett állnak.
  • Ráadásul a jegybankok világszerte szigorítanak a monetáris kondíciókon.
  • A magas energia- és élelmiszerárak és az emelkedő kamatok miatt összeeshet a lakossági kereslet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés