Budapesti Értéktőzsde
Üzlet

Gigantikus kötés az OTP-ben - Ez tolta meg a magyar tőzsdét

Portfolio
Ritkán látható esemény történt október végén a magyar tőzsdén, az OTP-ben volt egy hatalmas, 14,5 millió darabos kötés, ami alaposan eltorzította nem csak az OTP forgalmát, hanem az egész magyar tőzsdei forgalmat is, emiatt ugrott nagyot a BÉT forgalma októberben, és lett első a brókercégek sorrendjében az OTP.

A nemzetközi tőkepiacokon ebben a hónapban vegyes hangulat uralkodott. Míg Ázsiában elsősorban az ingatlanfejlesztő mamutcég, az Evergrande csődeljárása és az abból következő, a teljes kínai ingatlanpiacra kiható bizonytalanság intették óvatosságra a befektetőket, az amerikai tőzsdéken a főbb indexek októberben több helyen rekordot produkáltak, az S&P 500 például történelmi csúcson zárt október utolsó napjaiban.

Mindeközben a Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe, a BUX index hónapról hónapra tovább erősödik. A havi záróértéket tekintve az október újabb rekordot hozott – 54 198 ponton zárt az index, amely 2,5 százalékos növekedést jelent szeptemberhez képest. A legmagasabb napi záróértéket – 55 254 pontot – október 22-én érte el a mutató.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Budapesti Értéktőzsde duplikált részvénypiaci forgalma 940,6 milliárd forint volt, ami 93,7 százalékos emelkedés szeptemberhez képest, tavaly októberhez képest pedig 171,3 százalékos volt a növekedés.

A gigantikus-kötés nélkül is megnéztük a forgalmat, vagyis tisztítottuk a havi forgalmi adatot az OTP-tranzakcióval. Így a duplikált havi forgalom csak 415,3 milliárd forint volt, ami a közel 20 százalékkal haldja meg a tavaly októberi szintet, míg a szeptemberihez képest 14,5 százalékos visszaesés.

duplikáltforgalom-OTP

A magyar blue chipek közül októberben az OTP árfolyama 2,7 százalékkal emelkedett, míg a Mol árfolyama 2,9 százalékkal került feljebb. A Richter papírjainak jegyzése 2,8 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom árfolyama pedig 1,3 százalékkal erősödött októberben.

A forgalom 76,7 százalékát az OTP adta októberben, ami jóval meghaladja az előző havi 50,4 százalékot. A Mol és a Richter a volumen 11,2 százalékát, illetve 7,9 százalékát adták. A Magyar Telekom az összforgalom 0,6 százalékát adta.

Az OTP, a Mol és a Richter így összességében a BÉT forgalmának 96,8 százalékát adta.

Tovább bővült a kibocsátók listája októberben: a NAP részvénybevezetésével egy újabb iparág, az alternatív energiaszektor is megjelent a BÉT középvállalati piacán, a BÉT Xtenden. A középvállalati réteg egy kiemelt eseményen is képviseltethette magát – a BÉT ismét megrendezte nagyszabású szakmai konferenciáját, a BÉT50 konferenciát, amelynek keretében bemutatta a hatodik BÉT50 kiadványt, újabb ötven tőzsdeérett középvállalat sikertörténetével.

A brókercégek rangsorában októberben az OTP végzett az élen 58,5 százalékos piaci részesedéssel, míg az Wood volt a második 11,1 százalékkal, a Concorde pedig az előző havi első helyről a dobogó utolsó fokára csúszott vissza, 10,6 százalékkal. A negyedik helyen az Erste áll 9,8 százalékkal, őt pedig a Random Capital követi 2,7 százalékkal.

A forgalom mértékét tekintve az előző hónaphoz képest szinte az összes szolgáltatónál csökkenés látszott, egyedül az OTP forgalma nőtt, az viszont jelentős mértékben. Az OTP duplikált forgalma 32,8 milliárd forintról 550,3 milliárd forintra ugrott.

befszolgforint

Ha eltekintünk az OTP-tranzakciótól, akkor az OTP fel sem került volt a dobgóra. Ebben az esetben a Erste állna a harmadik helyen 92 milliárd forinttal, a Concorde lenne a második 99,5 milliárd forinttal, és a Wood az első 104,2 milliárd forinttal.

brokisorrend

Az OTP forgalmának hirtelen megugrásáról október 27-én írtunk.

Az OTP 550,3 milliárd forintos forgalomából 525,3 milliárd forintot tett ki az OPUS Securities-zel kötött alárendelt swap szerződés szerint gyakorolt vételi jog alapján szerzett részvények forgalma.

Ha ezt az 525,3 milliárd forintot nem vennénk figyelembe, akkor az OTP forgalma mindössze 25 milliárd forint lenne, amivel a Radom Capital után helyezkedne a brókersorrendben.

A gigantikus OTP-kötés a brókerek piaci részesedéseiben is változást okozott, hiszen az OTP 58,5 százalékát bonyolította a havi forgalomnak, a második helyen a Wood volt 11,1 százalékos részesedéssel, a harmadik helyen pedig Concorde végzett 10,6 százalékkal.

százalék1

Ha megint csak feltételezzük, hogy a 525,3 milliárd forintos OTP-kötés nem jött volna létre, akkor maradt volna a szokásos Wood-Concorde-Erste hármas a dobogón. Az OTP piaci részesedése ebben az esetben mindössze 6 százalék lenne.

piaci részesedés2

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
bull