FrankfurtiTőzsde
Üzlet

Ez a részvényesek napja volt: történelmi csúcson a BUX és az S&P

Portfolio
Mindhárom vezető amerikai index tegnap új történelmi csúcsra emelkedett a Fed kamatdöntését követően, melynek keretében a jegybank bejelentette az eszközvásárlási programjának visszavágását, azonban közölte, hogy a kamatemelés addig nem lesz terítéken, amíg foglalkoztatottság nem éri el a kívánt szintet. Ezek után az ázsiai tőzsdéken is többnyire pozitív hangulat uralkodott csütörtökön, és Európában is emelkedés látszik, a DAX és a BUX is új történelmi csúcsot döntött ma. Mindemellett úgy tűnik, hogy a kamatdöntés utáni eufória elillant csütörtökre az USA-ban, hiszen nincsen határozott irány a tőzsdéken.

Ma jó volt részvényesnek lenni

A Dow ipari vállalatokat tömörítő tőzsdeindexe ugyan 0,1%-ot esett a mai kereskedésben, de így is szép napot zártak a tengerentúli részvénypiacok. Az S&P 500 ugyanis 0,4%-kal, a Nasdaq pedig 0,8%-kal került feljebb a mai kereskedésben, ezzel pedig mindkét index új történelmi csúcsára szökött.

A nagy nyertesek közé tartoznak a chipgyártók, az AMD 5%, az NVidia 12%-kal emelkedett, a Qualcomm pedig még ennél is többet, közel 13%-ot ment.

A bő 3%-os árfolyamemelkedés láttán nem lehetnek nem lehetnek szomorúak a szép jelentést lerakó Airbnb és a Shopify részvényesei sem.

Esett viszont a Netflix (-3%), a Goldman Sachs (-2%) és a Wells Fargo (-2%).

Történelmi csúcsot döntött ma a magyar tőzsde és az OTP

Történelmi csúcson zárta a napot a magyar tőzsde, ami elsősorban az OTP ralijának volt köszönhető, hiszen a bankpapír árfolyama szintén rekordot döntött, de a Molra sem lehetett ma panasz. Az előbb említett két cég holnap hajnalban teszi közzé legfrissebb negyedéves számait, és a héten megjelent elemzői konszenzusok alapján az OTP várthatóan több soron rekord eredményekről számolhat be, valamint a Moltól is erős számokra számíthatunk.

Tovább a cikkhez

Csúcson az amerikai tőzsdék, Európában emelkedéssel zárthatnak a vezető indexek

Az amerikai piacnyitástól távolodva továbbra is vegyes képet mutatnak a vezető indexek, a Dow 0,3 százalékot esett, míg az S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos pluszban van. Ezzel az S&P 500 és a Nasdaq is új csúcsra került.

spx

Mindeközben az európai tőzsdék a záráshoz közeledve továbbra is jó a hangulat, a BUX 0,8 százalékos pluszban van.

Közel 60 százalékot ralizott ma az egyik magyar részvény

Közel 60 százalékot emelkedett a csütörtöki kereskedésben a GOPD árfolyama, miután a tegnapi piaczárás után a cég bejelentette, hogy a B/Stabil minősítést állapított meg a hitelminősítő a cégre és a jövőre kibocsátani tervezett kötvényekre.

Tovább a cikkhez

Ezeken a napokon nem lesz kereskedés jövőre a magyar tőzsdén

Megjelent ma a BÉT honlapján a jövő évi kereskedési szünnapokról szóló határozat, mely alapján nyolc olyan pihenőnap, vagy ünnepnap lesz, amikor nem lesz kereskedés a magyar tőzsdén. Emellett az idei évre is jut még két kereskedési szünnap.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap Amerikában

Vegyesen teljesítenek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,1 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot emelkedett. A befektetők tegnap pozitívan fogadták a Fed kamatdöntő ülése után elhangzott információkat, melyek szerint a jegybank elkezdi a taperinget, viszont kamatemelés még várhatóan jó ideig nem lesz. Az Investec londoni közgazdásza például úgy tartja, hogy 2023 első negyedévében jöhet majd csak az első kamatemelés az USA-ban.

dow

Itt az első amerikai politikus, aki a fizetését teljes egészében bitcoinban veszi fel

Miami polgármestere, Francis Suarez vállalta, hogy a következő fizetését teljes egészében bitcoinban veszi fel, ezzel ő lett az első ismert amerikai politikus, aki ilyen lépésre szánta el magát.

Tovább a cikkhez

Jelentés előtt hasít az OTP és a Mol, magukkal rántották a BUX-ot

A csütörtök délutáni kereskedésben új történelmi csúcsra emelkedett a hazai BUX-index, elsősorban az OTP és a Mol jó teljesítményének köszönhetően.

Tovább a cikkhez

Nehéz telet vár a Wizz Air

A nyereséges nyár után a téli szezon nehézségeire figyelmeztet a Wizz Air, de hozzáteszi, hogy készen áll arra, hogy kihasználja és az előnyére fordítsa azokat a kivételes lehetőségeket, amelyek jövő nyáron fognak jelentkezni. A járvány alatt a Wizz Air – sok riválisával ellentétben – növelte a flottáját, nagyobb, az üzemanyag-fogyasztás szempontjából gazdaságosabb gépekkel és új útvonalakkal bővítette a kínálatot.

Tovább a cikkhez

Összeül ma az olajkartell - Mire lehet számítani?

Az olajárak csütörtökön jelentősen emelkedtek, mivel az OPEC és szövetségesei  a várakozások szerint ragaszkodni fognak a lassú termelésnöveléshez, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és a nagy importőrök a kínálat nagyobb mértékű növelésére szólították fel a kartellt, hogy az áremelkedést valamelyest hűteni lehessen - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Történelmi csúcsot döntött a BUX

Jól teljesít a magyar tőzsde a csütörök délelőtti kereskedésben, a BUX 1 százalékkal került feljebb. A hazai index ezzel új történelmi csúcsra emelkedett, jelenleg 55 445,7 pont a napi maximum. Az emelkedésből alaposan kiveszi a részét az OTP és a Mol is, mindkét cég holnap teszi közzé negyedéves jelentését.

Csúcson indítja a napot a DAX

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,4 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,4 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékkal erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,1 százalékot emelkedett. Az amerikai jegybank szerdán késő este bejelentette, hogy novemberben megkezdi havi kötvényvásárlásainak csökkentését, és 2022-ben potenciálisan befejezi a programot. Erre a lépésre széles körben számított a piac, és fontos, hogy a Fed döntéshozói fenntartották azt az álláspontjukat, hogy a magas infláció "átmeneti" lesz, és valószínűleg nem igényel korai kamatemelést.

Ezzel a német DAX index ugyan csak néhány ponttal, de új történelmi csúcsot döntött.

dax

Itt a globális chiphiány egyik nyertese, ugrik az árfolyam

Sorra érkeznek a chipgyártók negyedéves számai a globális chiphiány közepette, legutóbb a Qualcomm publikálta gyorsjelentését, amelyből kiderül, hogy a cég bevétele és nyeresége megugrott a harmadik negyedévben és a menedzsment optimista várakozásokat fogalmazott meg a folyó negyedévre is. A negyedéves számokat követően több mint 7 százalékot emelkedett a részvények árfolyama a zárás utáni kereskedésben az amerikai tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,6 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül pluszban indítják a napot, az OTP 1,3 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,2 százalékot emelkedett, a Richter 0,3 százalékkal erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékot esett.

bux

A kriptovaluta nem befektetés, hanem vallás Mark Mobius szerint

Mark Mobius globális befektető szerdán vallásnak nevezte a kriptovalutákat, csatlakozva a digitál tokenek szkeptikusainak kórusához egy olyan időszakban, amikor a bitcoin és az ethereum is rekordközeli árfolyamon forog.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet Európában

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,3 százalékot emelkedett, a S&P 500 értéke 0,6 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq értéke 1,1 százalékkal került feljebb. Ezzel mindhárom vezető amerikai index történelmi csúcson zárta a napot. Tegnap az amerikai jegybank bejelentette, hogy havi 15 milliárd dollár összegben csökkenti eszközvásárlási programját. A kamatszintek változatlanok maradtak, és az inflációs kockázatokra is kitért a jegybank a közleményben. A döntés megfelelt a várakozásoknak, Jerome Powell sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az infláció átmeneti, a kínálati nehézségek helyreállásával az infláció is mérséklődni fog. A jegybank türelmes marad: a tapering bejelentésének semmi köze nincs a kamatemeléshez, arra akkor kerülhet sor, ha a gazdaság eléri a teljes foglalkoztatottság állapotát. 
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel többnyire pozitív hangulat látszik, a Nikkei értéke 1,02 százalékos pluszban van, a Hang Seng értéke 0,05 százalékot veszített, míg a CSI 300 értéke 0,18 százalékos pluszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX értéke 0,44 százalék pluszban nyithat, a CAC értéke 0,44 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE értéke 0,04 százalékot emelkedhet.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,07 százalékot eshet, a S&P 500 0,02 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,17 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma reggel a KSH a lakásépítések friss adatait publikálja, emellett lesz cseh és brit kamatdöntés, a mi szempontunkból főleg az előbbi lesz fontos. Emellett összeülnek az olajexportáló országok is, ami a nyersanyag piacán hozhat nagyobb mozgásokat.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 37,8 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 8,1 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 40,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 14,5 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 67,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 157,58 0,3% 1,9% 6,8% 18,1% 31,6% 101,7%
S&P 500 4 660,57 0,6% 2,4% 8,2% 24,1% 38,3% 123,1%
Nasdaq 16 144,5 1,1% 3,5% 9,9% 25,3% 43,1% 245,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 520,9 0,0% 1,5% 0,2% 7,6% 26,7% 72,3%
Hang Seng 25 024,75 -0,3% -2,4% 1,8% -8,1% 0,3% 10,3%
CSI 300 4 821,11 -0,4% -1,6% -0,9% -7,5% 0,9% 43,3%
Európai részvényindexek              
DAX 15 959,98 0,0% 1,6% 4,6% 16,3% 32,0% 54,6%
CAC 6 950,65 0,3% 2,9% 6,6% 25,2% 44,6% 57,6%
FTSE 7 248,89 -0,4% -0,1% 2,3% 12,2% 25,3% 6,8%
FTSE MIB 27 377,87 0,7% 2,1% 6,6% 23,1% 44,2% 66,7%
IBEX 9 030,8 -0,8% 0,7% 2,7% 11,9% 33,8% 1,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 54 914,54 0,7% 0,2% 3,9% 30,4% 62,3% 83,8%
ATX 3 830,3 1,4% 1,3% 4,7% 37,8% 78,6% 55,1%
PX 1 353,83 1,8% 1,1% 2,2% 31,8% 58,1% 48,8%
WIG20 72 975,13 -1,1% -0,5% 3,7% 28,0% 54,7% 52,4%
Magyar blue chipek              
OTP 18 785 1,0% -1,3% 3,2% 40,6% 74,1% 138,7%
Mol 2 730 2,0% 0,0% 5,7% 24,7% 75,0% 19,3%
Richter 8 895 -1,2% 3,6% 4,8% 19,6% 38,0% 47,1%
Magyar Telekom 435 1,2% 2,4% 2,7% 14,5% 22,5% -6,9%
Nyersanyagok              
WTI 80,86 -3,6% -2,2% 7,6% 67,5% 115,7% 81,1%
Brent 81,52 -3,6% -3,7% 3,8% 57,1% 105,0% 69,8%
Arany 1 762,85 -1,5% -1,6% 0,1% -7,1% -7,5% 35,7%
Ezüst 23,26 -0,9% -3,6% 5,4% -11,8% -3,9% 27,2%
Devizák              
EURHUF 359,0300 -0,1% -1,3% -0,1% -1,0% -1,3% 16,9%
USDHUF 309,9228 -0,1% -1,2% 0,0% 4,6% 0,0% 12,0%
GBPHUF 422,7649 0,0% -1,8% 1,1% 4,1% 4,4% 22,7%
EURUSD 1,1585 0,0% -0,1% 0,0% -5,3% -1,2% 4,4%
USDJPY 113,8 0,0% 0,1% 2,0% 10,4% 8,8% 10,3%
GBPUSD 1,3660 0,4% -0,4% 1,3% -0,1% 4,5% 9,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 62 930,72 -0,5% 7,6% 43,6% 114,0% 348,2% 9 084,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1,58 2,0% 3,2% 3,4% 73,1% 79,3% -12,8%
10 éves német állampapírhozam -0,17 5,7% -5,1% -13,9% -71,0% -73,1% -204,4%
10 éves magyar állampapírhozam 3,92 -1,8% -0,8% 18,8% 82,3% 71,9% 26,5%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Shutterstock

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bull