richter2_forras_richter
Üzlet

Döntött a Richter, kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást

Portfolio
Megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait a Richter a negyedéves gyorsjelentést bemutató sajtótájékoztatón, az árbevétel szintjén 7-8 százalékos növekedést vár most a menedzsment euróban, az üzemi eredményszint pedig elérheti a tavalyit. Mindezt akkor, ha a devizaárfolyamok nem mozdulnak el jelentősen a jelenlegi trendekhez képest, a koronavírus-járvány pedig nem lesz olyan súlyos, mint tavaly télen – mondta el Orbán Gábor, a vállalat vezérigazgatója. A Richter kötelezővé teszi az oltást, mert anélkül azt a kockázatot futja a vállalat gyártócégként, hogy a termelés folyamatosságát veszélyeztethetik a megbetegedések.

A sajtótájékoztató főbb bejelentései:

 • A pénzügyi adataink nagy megelégedésre adnak okot és kiemelhetőek az újabb szakmai mérföldkövek – kezdte a negyedéves eredmények bemutatását Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. Az időszakban például ilyen volt a major depresszió kiegészítő kezelésre vonatkozó vizsgálatok a Richter amerikai partnerével, az AbbVie-vel. Bár korábban egy vizsgálat már alátámasztotta a hatásosságát, a mostani két vizsgálatból az egyiknek kellett szignifikánsan pozitív eredményt mutatni ahhoz, hogy be lehessen nyújtani az engedélykérelmet az FDA-hez a cariprazine kiegészítő kezelésre. Ez a vizsgálat rettenetesen nehéz, mivel sok benne a zaj és kevésbé egzakt a végpont, ami miatt nehéz kimutatni egy adott dolog adagolásának hatását, ezért is nagy öröm ez a szakmai mérföldkő a Richternek – mondta el Orbán Gábor. A cariprazine-ben az a jó, hogy kezdőknek is oda lehet adni, nagyon nehéz vele hibázni, mert széles spektrumon képes betegeket kezelni.
 • A nagyker szegmensben tapasztalható, hogy a betegellátás intenzitása a covid alatt lassult, majd az oltások után kicsit lélegzethez jutott a rendszer, ami a nagykereskedelmi értékesítésekben is nyomot hagyott.
 • A gyógyszergyártási szegmens növekedése a specialty portfolióból származott, ami azért kedvező, mert nem mindegy a fenntartható növekedés szempontjából, hogy honnan jön a növekedés.
 • Az egyetlen régió, ahol nem tudott a Richter növekedni, az Oroszország volt az árfolyamok kedvezőtlen alakulása miatt. Az árfolyamhatás tendenciaszerűen negatív, ezt áremeléssel lehet kompenzálni, de a létfontosságú listán szereplő termékeknél ennek lehetősége korlátozott az országban.
 • A Richter megemelte az idei évre vonatkozó bevételnövekedési várakozását, korábban euróban mérve 5 százalékos dinamikát prognosztizált, most 7-8 százalék lehet a bevételek idei növekedése.
 • A bruttó fedezet 55,5 százalék lehet az idei évben, a kereskedelmi és marketing költségek a korábban mondottnál valamivel alacsonyabbak lehetnek, a bevétel 19 százalékára rúghatnak, a k+f költségek 10,5 százalékban megállhatnak.
 • A Richter friss várakozásai szerint a tavalyi üzemi eredményhányadot meg fogja tudni csinálni a vállalat, 20,3 százalék körül lehet. A korábbi várakozás az volt, hogy milliárd forintban fogja tudni hozni a tavalyi eredmény a cég, így a mostani üzemi eredmény-prognózis magasabb, mint a korábbi várakozás.
 • A friss várakozások teljesülésének feltétele, hogy az árfolyam ne kezdjen el romlani és a koronavírus-járvány tavaly május óta látott enyhülése folytatódjon, mert ha az visszafordul oda, ahol tavaly télen volt, nem fog teljesülni a cél.
 • Az akvizíciókkal kapcsolatban Orbán Gábor elmondta, hogy leginkább terméket, termékportfóliót vennének, de nem ijednek meg cégektől sem. A kötvénykibocsátásból befolyó összeget erre is fordítaná a vállalat, jó lenne, ha a specialty portfolió építését szolgálnák a jövőbeli akvizíciók.
 • A beszállítói problémákkal kapcsolatban a Richter közölte, hogy egyre nehezebb tárgyalni a beszállítókkal, nehéz az árról megállapodni, a fuvarozások területén nehézségekkel szembesülnek és áremelkedés is van, de a beszállítók viselkedése is változik, mert nem tudják, hogy valaki felhalmozásra, vagy gyártásra rendel-e. Különösen a tengeri szállítmányozás nehézkes, ha ez jövőre fennmarad, akkor százmilliókat is bukhat rajta a Richter. A Richter készítményeiből Magyarországon nincs hiány – tette hozzá Bogsch Erik.
 • Az energiaválság nagyobb veszély az ellátási láncra, mint a covid volt – mondta el Orbán Gábor.
 • A Richternél kötelező lesz az oltás, ez eldőlt, a kérdés, hogy lehet minél hatékonyabban megcsinálni, ehhez fel kell mérni az átoltottságot, mert telephelyenként változhat. Ha nem oltanak be mindenkit, azt a veszélyt futja a vállalat, hogy gócok alakulhatnak ki, ami a gyártás folyamatosságát veszélyezteti. Előfordulhat olyan helyzet, hogy kritikus létszám mellett kell dolgozni, ez nem megengedhető. Az ellátásbiztonság szempontjából az egyetlen biztonságos lépés az oltás kötelezővé tétele. A Richter termelőcég, termelésben nincs home office. Az oltás a járványkezelési eszköz, nincsenek lezárásunk, nem bízhatunk bennük, hogy megvédik az oltatlanokat - mondta el Orbán Gábor.

A Richter árfolyama 0,3 százalékos mínuszban áll a mai kereskedésben, a gyorsjelentést követően.

Kereskedés Richter-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start
bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
bull