vakcina_oltas_covid19_2021
Üzlet

Kötelező oltás Magyarországon: ezt tervezik a magyar cégek

Portfolio
Magyarországon már törvény adta lehetőségük a vállalatoknak, hogy kötelezővé tegyék a munkáltatóik számára a koronavírus elleni oltást és van, ahol már döntés is született róla. Felmérést készítettük a hazai tőzsdei cégek körében, hogy ki hogyan döntött, az alábbiakban bemutatjuk, hogy hol lesz már biztosan kötelező a dolgozóknak a koronavírus elleni oltás és hol nem, és kik azok, akiknél még folyamatban van a döntés.

Magyarországon lehetőség van arra, hogy a munkáltatók kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást dolgozóiknak, erről október 28-án meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.

A munkahelyek koronavírus elleni védelméről címet viselő rendelet kimondja, hogy célja "annak biztosítása, hogy a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és vállalkozások jogot kapjanak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét a foglalkoztatottak számára, ha ezt szükségesnek látják az ott dolgozók biztonsága érdekében". Az Orbán Viktor által aláírt 2 oldalas rendelet szerint a munkáltató – az egészség megóvása érdekében, a munkahely és a munkakör sajátosságaira is figyelemmel – a védőoltás felvételét azon foglalkoztatott esetében, aki e rendelet hatálybalépése előtt a védőoltást nem vette fel, a munkavégzés feltételeként állapíthatja meg, kivéve, ha a foglalkoztatott a védőoltás felvétele alól egészségügyi okok miatt mentesül.

Megkérdeztük a hazai tőzsdei vállalatokat arról, hogy született-e már náluk döntés az oltás kötelezővé tételéről, az alábbiakban bemutatjuk a beérkezett válaszokat.

A blue chipek

OTP

Az OTP Bank egyelőre nem döntött az alkalmazottakra vonatkozó esetleges kötelező koronavírus-oltásról – közölte Bencsik László vezérigazgató-helyettes a társaság harmadik negyedéves eredményeinek közzétételét követő sajtótájékoztatón.

Mol

"A Mol minden olyan döntést előremutatónak tart, amely nagyobb mozgásteret biztosít a munkavállalók egészségvédelméhez, és segíti a gazdaság szereplőit, így a Molt is az üzletmenet folytonosság és az ellátásbiztonság fenntartásában" – közölte az olajipari vállalat. A cég Krízismenedzsment csapata már vizsgálja a kormányrendelet részleteit, de csak később, a vállalaton belüli és az országos járványügyi statisztikák együttes figyelembevételével, a szükséges szakmai egyeztetések után hoznak döntést arról, hogy élnek-e a kötelező oltással, mint védekezési lehetőséggel.

Richter

A Richternél kötelező lesz az oltás, ez eldőlt, a kérdés, hogy lehet minél hatékonyabban megcsinálni. Ehhez fel kell mérni az átoltottságot, mert telephelyenként változhat – közölte a gyógyszergyártó hétfői sajtótájékoztatóján.

Ha nem oltanak be mindenkit, azt a veszélyt futja a vállalat, hogy gócok alakulhatnak ki, ami a gyártás folyamatosságát veszélyezteti.

Előfordulhat olyan helyzet, hogy kritikus létszám mellett kell dolgozni, ez nem megengedhető, az ellátásbiztonság szempontjából az egyetlen biztonságos lépés az oltás kötelezővé tétele - közölte a cég. A Richter termelőcég, termelésben nincs home office. Az oltás a járványkezelési eszköz, nincsenek lezárásunk, nem bízhatunk bennük, hogy megvédik az oltatlanokat - mondta el Orbán Gábor a harmadik negyedéves eredményeket bemutató sajtótájékoztatón.

Magyar Telekom

"A Magyar Telekom az elmúlt másfél évben mindent megtett azért, hogy munkatársait, ügyfeleit és működését a világjárvány idején is biztonságban tudja, ugyanakkor folyamatos és megfelelő minőségű szolgáltatást biztosítson ügyfeleinek" – közölte a vállalat. Zajlik a vállalat védettségi szintjének felmérése annak érdekében, hogy a meghirdetett alapvető biztonsági szabályokon (pl. munkatársak kötelező maszkviselése a Telekom üzletekben és irodákban) túl - szükség esetén, a szükséges szakmai egyeztetéseket követően - további érdemi és felelős járványügyi intézkedésekről lehessen dönteni – tette hozzá a társaság.

vakcinák oltóanyag oltás
Forrás: Getty Images

Ahol már mindenki beoltatta magát

Nap

Az XTend piac legújabb szereplőjénél, a Napnál önbevallásos alapon mérték fel az átoltottságot, ami alapján minden munkavállalója már legalább 2 Covid-oltást megkapott.

Nordtelekom

A cégnél már minden dolgozó rendelkezik covid-19 elleni védőoltással, így nem szükséges kötelezővé tenni – közölte a vállalat.

CyBerg

A CyBergnél szintén nem merült fel kérdésként, mivel a cég közlése szerint mindenki beoltatta magát a társaságnál.

Graphisoft Park

A Graphisoft Park szintén azért nem teszi kötelezővé az oltást, mivel minden dolgozója beoltatta magát, sőt, antitest vizsgálattal folyamatosan ellenőrzik a munkavállalók védettségi szintjét.

koronavirusvakcina_oltas
Forrás: Getty Images

Ahol nem lesz kötelező az oltás

Akko

A cég nyilatkozata szerint nem teszi kötelezővé a munkavállalói számára az oltást.

Pensum

A Pensumnál szintén döntés született, hogy nem teszik kötelezővé az oltást.

Masterplast

A törvény adta lehetőség ellenére, a Masterplast nem kíván élni az oltás kötelezővé tételével – közölte a vállalat, de hozzátette, hogy mindazonáltal erősen ajánlják az oltás felvételét kollégáik számára, hiszen a kórházi ellátást igénylő súlyos megbetegedés nagyobb valószínűséggel kerülhető el az oltás segítségével.

A megelőzést és a vírusterjedés megakadályozását nagyon fontosnak tartja a cég, ezért folyamatos belső kommunikációval és szabályozással ügyelnek a fokozott higiéniai szabályok betartására, mint a testi érintkezések (kézfogás, puszi) mellőzése, rendszeres kézmosás, zsebkendőbe történő köhögés és tüsszentés, kézfertőtlenítő rendszeres használata, maszk és kesztyű használata. Emellett újra megkezdődött a közösségi terek, tárgyalók rendszeres időközönként történő ózonos fertőtlenítése is. Akik megbetegednek, a teljes gyógyulásig nem léphetnek munkába, valamint ha igazolt koronavírusos beteggel kerül valaki kapcsolatba, azt telefonon jelenteni kell és adott esetben távoli munkavégzésre átállni – mondta el a vállalat.

A Masterplast a védekezés hatékonyságának növelése érdekében minden munkavállalója számára ingyenes IgG antitest vizsgálati lehetőséget biztosít, mely alkalmas az ellenanyag szint meghatározására.

Az IgG specifikus ellenanyag vizsgálat vénás vérből történik. A teszt előnye, hogy nemcsak a fertőzés (megbetegedés) után létrejövő antitestek-, hanem a jelenleg használt oltóanyagok következtében megjelenő ellenanyag-válasz (védettség) kimutatására is egyaránt alkalmas, amely segítheti a 3. oltás felvételével kapcsolatos döntést is.

Gloster

A Gloster csoportban a munkatársak túlnyomó többsége otthonról dolgozik és önkéntesen felvette az oltásokat, ezért nem tartja szükségesnek a cég annak kötelezővé tételét. Ennek ellenére, ha bármelyik kollégánknak pozitív a Covid-tesztje, tünetei vannak, vagy kontaktja volt koronavírusos emberrel, akkor az erre külön kidolgozott eljárásrend szerint jár el a cég.

ANY Biztonsági Nyomda

A Nyomda nem teszi kötelezővé a Covid-19 elleni védőoltás felvételét munkavállalói számára, a munkatársak átoltottsága jelenleg is mintegy 70 százalékos – közölte a vállalat. Ez köszönhető az aktív és rendszeres tájékoztatásnak, valamint munkatársak felelős döntésének - tette hozzá a cég. Ezen felül további kampányokat szervez a cég a harmadik oltásra és az eddig nem igényelt első oltásra is, ezzel szeretnék a következő hetekben még tovább erősíteni védettséget, fenntartva, hogy az oltás felvétele önkéntes.

Delta Technologies

A vállalat egyelőre nem tervezi kötelezővé tenni Covid-19 elleni védőoltást, de folyamatosan figyelemmel kísérik a járvány terjedését és a kormányzati intézkedéseket is, és szükség esetén kellő gyorsasággal reagálnak a fejleményekre – közölték.

AutoWallis

Az AutoWallis Nyrt., mint holding szervezet nem tette kötelezővé munkavállalói számára a koronavírus elleni védőoltást, de annak felvételét javasolja mindenki számára.

Az AutoWallis Csoport leányvállalatai saját hatáskörben döntenek ebben a kérdésben.

vakcina_oltas_koronavirus
Forrás: Getty Images

Ahol még nem döntöttek

Zwack

A Zwacknál még nem született döntés, de egy-két héten belül sor kerül rá – nyilatkozta a cég.

CIG Pannónia

A CIG Pannónia igazgatósága tárgyalni fogja ezt a témát és majd döntést fog hozni ebben a kérdésben.

Alteo

Az Alteo Csoport egyelőre még nem hozott döntést a munkavállalók számára kötelezővé tehető védőoltás bevezetése kapcsán, mert a döntés előtt a vállalat vezetése alaposan szeretné megvizsgálni a konkrét jogszabályt, valamint egyeztetni fog az Üzemi Tanáccsal, annak érdekében, hogy megismerje munkavállalóinak véleményét is a kérdésben.

"Felelős vállalatként már eddig is minden munkatársunkat arra bíztattunk, hogy vegye fel a védőoltást saját és mások egészsége védelmében" – közölte a cég, hozzátéve, hogy minden kollégát, aki beolttatta magát, egy fizetett szabadnappal jutalmaztak. Több tájékoztató alkalmat szervezett a cég a munkatársaknak online, ahol szakértőktől, orvosoktól kérdezhettek a pandémiával és védőoltásokkal kapcsolatban is.

Pénzjutalommal jutalmazták azokat a divíziókat, ahol az átoltottság elérte a 90 százalékot.

Az üzemekben és irodákban a világjárvány kezdete óta a legszigorúbban betartják a járványügyi intézkedéseket. Kötelező maszkhasználatot írt elő a cég, az egyszerre egy légtérben dolgozók létszámát mind az irodákban, mind az erőművekben osztott munkarend bevezetésével csökkentette.

Címlapkép: Getty Images

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
bull