erdő erdőírtás favágás klímaváltozás globális felmelegedés
Üzlet

Hadat üzen Brüsszel az erdőirtásnak, betiltja bizonyos termékek importját

Portfolio
Egy új törvényjavaslat szerint az EU nekimegy az erdőirtásnak azzal, hogy megtiltja bizonyos helyekről származó termékek importját, amelyeknek előállítása összekapcsolható az erdők pusztításával – számol be a hírről a Financial Times.

Virginijus Sinkevicius, az EU környezetért és óceánokért felelős biztosa a lapnak elmondta, hogy Brüsszel az új törvénnyel hat mezőgazdasági terméket venne célba, ezek a marhahús, szója, pálmaolaj, kávé, kakaó és fűrészáruk.

A szabályozás értelmében az EU-ban tevékenykedő vállalatoknak bizonyítaniuk kellene, hogy nem adnak el olyan terméket az EU piacán, amelynek felhasználása illegális erdőirtáshoz vagy erdőpusztuláshoz kapcsolható. A törvénytervezetet az EU-s kormányoknak is jóvá kell még hagyniuk az Európai Parlamentben.

A fent nevezett hat termék, amelyek esetében fennállna a korlátozás, az EU árupiaci importjának 19%-át teszi ki. A cél az lenne, hogy csökkentsék az EU-s állampolgárok hozzájárulását az illegális erdőirtáshoz és az ott élő fajok kipusztulásához.

A törvényjavaslat értelmében a vállalatoknak bizonyítaniuk kell, hogy az általuk az egységes piacon értékesített termékek nem kapcsolódnak 2020. december 31-től kezdődően semmilyen erdőirtási vagy –pusztulási tevékenységhez. Azok, akik nem adnak pontos információkat a nemzeti hatóságoknak műholdképekkel, éves forgalmuk 4 százalékáig terjedő bírságra számíthatnak

Sinkevicius szerint ez nem fog többletterhet jelenteni a vállalatoknak, és kiemelte, hogy az intézkedések költsége jóval alulmúlja az ebből származó előnyöket.

A környezetvédő szervek üdvözölték a javaslatot, ugyanakkor sokan kritizálják azt, amiért nem vonja be a tiltólistás termékek közé a kaucsukot, ami az utóbbi időben az erdőirtások fő mozgatórugójává vált a gumigyártás miatt. A Current Biology újságban publikált egyik tanulmány szerint öt millió hektárnyi trópusi esőerdőt vágtak ki Délkelet-Ázsia területén a szub-szaharai Afrikában 2003 és 2017 között a kaucsukültetvények miatt. Az EU-s biztos azt is elmondta, hogy az EU az törvénynél azt nézte, hogy mely termékeknek van a legnagyobb hatása az erőirtásra, de hozzátette, hogy a jövőben frissíthetik ezt a listát, főként ha úgy látják, hogy a kaucsuk felé mozdulnak el az arányok.

Ugyancsak ma tervez Brüsszel egy olyan javaslatot is előterjeszteni, ami megakadályozná az EU-s országokat a szemét szegényebb országokba való exportálását, hacsak nem tudják vállalni azt, hogy fel tudják dolgozni a hulladékot.

Címlapkép: Getty Images

aram_energia
who getty stock
astrazeneca-sarah-gilbert-vilagjarvany-halalosabb-covid-19-omikron-varians
bux
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
bull