Tibor Dávid
Üzlet

Az év egyik hazai sztárpapírja a Masterplast - De mitől fog még tovább növekedni a cég?

Portfolio
Folytatódik a növekedési sztori a Masterplastnál, mind a bevételek, mind az eredmények szintjén dinamikus növekedést tudott felmutatni a társaság a harmadik negyedévben. A cégcsoport bevétele már az év első kilenc hónapjában felülmúlta a teljes tavalyi évit, az adózott eredmény pedig csaknem elérte a teljes 2021-es évre kitűzött célt - derül ki a ma reggel publikált számokból. A gyorsjelentést követően a kilátásokról, az iparági környezetről és a jövőbeli növekedést megalapozó tervekről kérdeztük a Masterplast elnökét, Tibor Dávidot.

Nagyon erős lett eddig az év a Masterplastnál, de mi jön most? Magasabb bázisról nehezebb lesz növekedni. Mi táplálhatja a növekedési sztorit a cégnél a következő években?

Kétségtelenül magasra emeltük a lécet az idei éves teljesítményünkkel, de a Masterplast csapatát a kihívás motiválja, hogy erről a szintről is tovább tudjuk folytatni a dinamikus növekedést. Erre a következő években már csak az induló új termelő kapacitásunk miatt is megvan minden esélyünk, hiszen a szabadkai üvegszövet gyártás bővítése után a jövő évben több mint 30%-kal bővül a kapacitásunk egy olyan termékben, amelyre az Európai Unióban folyamatosan bővülő igény van. A másik jelentős új terület a magyarországi medical üzletágunk gyártó tevékenysége, amely az idei év 2. felében indult el, és jövő évben már teljes kapacitással üzemel. A harmadik faktor a magyarországi és németországi tetőfólia gyártó kapacitásokban rejlő lehetőség, ennek további összehangolásával a német és a nyugat-európai piacon jelentős növekedéssel számolunk. A dinamikus bővülési terveinket egyértelműen segíti a támogató külső környezet, mind a szigetelőanyagok piacán, mind az egészségipari termékeknél folyamatosan növekvő igényeket várunk.

A menedzsment idei, teljes éves adózott eredmény várakozása a szeptemberben közzétett prognózis szerint 15,1 millió euró, a friss gyorsjelentésből viszont az derül ki, hogy az év első kilenc hónapjában ebből már 14 millió eurót teljesített a társaság. Kitart a szeptemberi prognózisa mellett továbbra is a Masterplast, vagy felülvizsgálja még?

Természetesen nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az első háromnegyed év után ilyen közel kerültünk a módosított éves profitcélunkhoz. Kitartunk a szeptemberben módosított számok mellett, bár az kétségtelen, hogy egy sikeres utolsó negyedévvel újabb pozitív meglepetést okozhatunk. Az adózott eredményt az árfolyamhatások is nagy mértékben befolyásolják és ezen a területen mozgalmas időszakra számítunk az év végéig.

Negyedév/negyedév alapon csökkent a bevétel a második negyedévi rekordszintről, pedig a múltbeli számok alapján a harmadik negyedév rendszerint szezonálisan erősebb, ez minek tudható be?

A második negyedévben kiugróan nagy arányt képviselt az egészségipari teljesítés, amely a harmadik negyedévben lényegesen alacsonyabb szinten volt. A hagyományos építőipari területen az utolsó időszak kiugró növekedést hozott, így tudtuk elérni az 50 millió euró feletti rekordszintű árbevételt.

Milyenek az iparági kilátások, meddig düböröghet még az építőipar Magyarországon? A covid alatti lakásfelújítási boom nem hagyott még alább?

Az építőipar európai szinten is óriási megrendelésállománnyal dolgozik és a következő évekre szóló kilátások rendkívül pozitívak.

Az újlakás-piac fejlődése mellett számunkra kiemelkedően fontos a felújítási szektor folyamatos erősödése és a szigetelőanyagokkal szemben támasztott növekvő energiahatékonysági követelmények. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egységnyi lakás négyzetméterre több és modernebb szigetelőanyagokat használnak, és ez a számunkra fontos teljes közép-kelet európai régióra kifejezetten jellemző. Magyarországot tekintve a családtámogatási és otthonteremtési rendszer biztosítja a prosperitást a jövő évre is és bízunk a feltételrendszer meghosszabbításában, mert ez az évtized a környezettudatosság szempontjából nélkülözhetetlen szigetelés évtizede lesz.

Az új iparág, az egészségügyi üzletág mikor éri el profit tekintetében az építőipari anyagok szintjét?

Az egészségipar egy induló üzletág nálunk, amely az idei évben erősen kezdett, de további beruházásokra és fejlődésére lesz szükség a következő években ahhoz, hogy az évtized végére az építőipari szegmens szintjére nőjön fel.

Az alapanyagárak emelkedését mennyire tudja áthárítani a Masterplast? A bevételek emelkedésében mennyi köszönhető az árak emelkedésének és mennyit ad a volumen?

A robbanásszerűen és kiszámíthatatlanul növekvő alapanyagárak jelentős kihívás elé állítottak minket az idei évben, de a jelentős készleteinkkel és kiszámítható üzletpolitikánkkal a versenytársainkkal szemben inkább eredményesek tudtunk lenni egy ilyen időszakban.

Az áremelkedés folyamatos hiánnyal párosul, így a piacon ma a verseny elsősorban az ellátásbiztonságban zajlik, kevésbé az árakban.

A növekedésünknek nagyobb arányban okozója a megnövekedett eladási volumen, de kétségtelenül az egységár növekedés is hajtotta azt.

Mi a legfőbb kockázat most a cég életében: az alapanyagárak emelkedése, az energiaválság, vagy a beszállítói láncok összeomlása és a szállítási költségek emelkedése? Mi veszélyezteti a leginkább a növekedési sztorit?

A legnagyobb kihívást a hirtelen és drasztikus változásokra adandó jó válaszok megtalálása jelenti. Napjainkban egész termelési láncokat tud megbénítani egy kisebb összetevő, esetünkben például egy építőkémiai alapanyag globális hiánya. Mindemellett a versenyképességet folyamatosan torzítja akár a tengeri szállítási díjak, akár az energiaárak robbanásszerű növekedése és hektikus változásai. Egy ilyen környezetben nem könnyű folyamatosan teljesíteni, de bízom a Masterplast csapatában, ahogy az elmúlt két évben, a jövőben is meg fogunk tudni küzdeni ezekkel a veszélyekkel.

Az osztalékfizetési politikában várható változás? Milyen osztalékra számíthatnak a részvényesek egy ilyen erős év után?

Kitartunk a meghirdetett osztalékpolitika mellett, mert hiszek abban, hogy a részvényeseink számára nagyobb értékteremtést jelent az újonnan induló és a jövőben indítandó beruházásaink finanszírozása. Mindemellett aktívan vizsgálunk akvizíciós célpontokat építőipari és egészségipari területen is, amelynek finanszírozásához szükség lesz a pénzügyi forrásokra.

És a kérdés, ami minden befektetőt érdekel: véleményed szerint fair árazási szinten forognak most a részvények?

Azt gondolom, a piac a jelenlegi árfolyamon a Masterplast szintlépésének első fejezetét korrektül beárazta, de az előttünk álló időszak további dinamikus fejlődését még nem. Én abban bízom, hogy a befektetőink nemcsak egy egyszeri értéknövekedést érhettek el a Masterplast részvényekkel, hanem a meredeken emelkedő teljesítményt a következő években is szállítani fogjuk. Szerintem a mostani árazási szinten erőt gyűjt az árfolyam a következő nagy ugráshoz.

Kereskedés Masterplast-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

A címlapkép forrása: Masterplast

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
bull