bull
Üzlet

Tovább szigorít a jegybank, remekel az OTP

Portfolio
Európában a tegnap közzétett inflációs adatokat emésztik ma a befektetők: az eurózóna inflációja októberben 4,1 százalékos volt éves szinten, ami több mint kétszerese az Európai Központi Bank által kitűzött célnak. Az ázsiai tőzsdék ma rosszul teljesítettek, bizonytalan hangulatú kereskedést láthatunk ma Európában, kiemelkedik azonban a sorból a magyar tőzsde. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban, miután további 40 bázisponttal 2,5 százalékra emelte az irányadó kamatot az MNB – derült ki az egyhetes betéti tender meghirdetéséből. Ezzel a keddi 30 bázispontos emelés helyett a valódi szigorítás 70 bázispont. Egyelőre nem alakult ki határozott irány az amerikai tőzsdéken érkezett a tengerentúlon egy fontos makrohír: az első alkalommal benyújtott munkanélküliségi kérelmek alig nőttek az elmúlt héten.

Vegyesen zártak az amerikai részvényindexek

Az egész csütörtöki kereskedésben mérsékelt mozgásokat lehetett látni a tengerentúlon és közben a zárás is vegyes lett. A Dow Jones mutatója ugyanis 0,17%-ot veszített értékéből, közben pedig az S&P 500 0,34%-kal, a Nasdaq 0,45%-kal került feljebb.

Felülteljesített a rossz nemzetközi hangulatban a magyar tőzsde

A nap végére elromlott a hangulat a vezető európai tőzsdéken, a befektetők a nemrég közzétett inflációs adatokat emésztették ma, tudniillik az eurózóna inflációja októberben 4,1 százalékos volt éves szinten, ami több mint kétszerese az Európai Központi Bank által kitűzött célnak. Kiemelkedett azonban a sorból a magyar tőzsde, a BUX index végül 0,9 százalékos pluszban zárta a napot. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legjobban a maga 2,1 százalékos emelkedésével, miután további 40 bázisponttal 2,5 százalékra emelte az irányadó kamatot az MNB. Ami pedig a többi blue chipet illeti, a Mol végül 0,4 százalékos pluszban zárt, míg a Richter részvénye 0,4 százalékkal, a Magyar Telekom jegyzése pedig 0,1 százalékkal került lejjebb.

Tovább a cikkhez

500 millió euró értékű nemzetközi kötvénykibocsátás az MVM-nél

2021 november 10 és 18 között végrehajtotta története első nemzetközi kötvényaukcióját az MVM csoport, amely a vonatkozó közlemény szerint portfóliójával lefedi a teljes energetikai értékláncot, illetve Közép- és Kelet-Európában is meghatározó piaci részesedéssel bír.

Tovább a cikkhez

Soha nem fizettek még ennyi osztalékot, mint a mögöttünk álló hónapokban

Rekordszintre nőtt a kifizetett osztalékösszeg a harmadik negyedévben a világon - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.

Tovább a cikkhez

Esik az Alibaba részvénye

Az Alibaba részvényei több mint 8,5 százalékkal estek a kereskedés első perceiben, miután a kínai e-kereskedelmi óriáscég legfrissebb negyedéves gyorsjelentése elmaradt a várakozásoktól.

Ezzel szemben az amerikai tőzsdén ugyancsak jegyzett kínai e-kereskedelmi vállalat, a JD.com részvénye 4,1 százalékos pluszban kezdte a napot, miután a vállalat negyedéves számai felülmúlták a várakozásokat.

Felemás nyitás az amerikai tőzsdéken

Egyelőre nem alakult ki határozott irány az amerikai tőzsdéken a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellett az S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékot emelkedett. Érkezett egy fontos makrohír: az első alkalommal benyújtott munkanélküliségi kérelmek alig nőttek az elmúlt héten, ami azt jelzi, hogy a munkaerőpiac a mélyponthoz közelíthet - jelentette az amerikai munkaügyi minisztérium. A november 13-án véget ért héten az első kérelmek száma 268 000 volt, ami ezerrel kevesebb, mint egy héttel ezelőtt, és valamivel magasabb, mint a 260 000-es előrejelzés.

Itt a lemaradó szektor, amelynek hamarosan virágkora lehet a tőzsdéken - Érdemes most figyelni a biztosítókra

A mostani emelkedő hozamkörnyezetben a biztosítók befektetési eredményét alaptevékenységük jellege determinálja. Azoknak a biztosítóknak (élet és kompozit) az eredményére, amelyek befektetési portfóliója jellemzően hosszabb lejáratú állampapírokból áll (vagy pl. a unit-linked biztosítási szerződésekhez kapcsolódó eszközökből, mint például nagyrészt részvényeket is tartalmazó befektetési alapok jegyei), a hozamemelkedés először kedvezőtlenül hat, mivel átértékelési veszteséget okoz, ami csökkenti a szavatoló tőkéjüket, minekután az osztalékfizetési képességük romlik (lásd a PZU idei első féléves tetemes befektetési veszteségét). A befektetési portfólió átértékelését az úgynevezett S2 rendszerben akkor is el kell végezni, ha amúgy a mögöttes értékpapírokat lejáratig tartják. Természetesen üdvözlendő, hogy a vállalat garanciák értéke (forrásoldal a mérlegben) csökken, továbbá az is, hogy az új biztosítási kötvényeken már jobb megtérülést (hozamot) tud elérni a biztosító, mint a meglévő értékpapírokon (future rate > running rate), de a hozamemelkedés  pillanatnyi hatása ettől még negatív. Kérdés persze, hogy mire fókuszálnak a befektetők valójában?

Tovább a cikkhez

Fordulat a Waberer's-nél, de mi jöhet ezután? - Megszólalnak a cég vezetői

December 2-án rendezzük meg a következő Portfolio Klubot, melynek keretein belül a Waberer’s által végrehajtott trendfordulóról, a jövőbeli fontos stratégiai projektekről, valamint a középtávú üzleti várakozásokról fognak beszélni a cég vezetői. Az eseményt a résztvevők online követhetik, melyhez ingyenes regisztráció szükséges.

Tovább a cikkhez

Várakozáson felüli szigorítás a jegybanktól, felpattant az OTP

A koradélutáni órákban remekül teljesít az OTP a magyar tőzsdén, több mint 2 százalékos emelkedésével a BUX indexet is húzza magával a nagybank. A jó hangulat elsősorban annak köszönhető, hogy a várakozásokat meghaladói 70 bázispontos szigorítást láthatunk a jegybanktól, derült ki az egyhetes betéti tender mai meghirdetéséből.

Tovább a cikkhez

Leminősítették a Glostert, esik a részvény

Az Erste bank elemzője frissítette a Gloster elemzésére alkalmazott modellt, ennek eredményeként ajánlását a korábbi vételről eladásra változtatta. A májusi elemzés óta a legjelentősebb változás, hogy a modellbe beépítésre került az októberben bejelentett autóipari beszállító vállalat felvásárlása. Az elemző kiemeli, hogy a Gloster által áprilisban bemutatott, 2022-ig szóló stratégia tervszámai a Minero-tranzakcióval egy csapásra teljesültek, ebből adódóan a stratégiát már nem tekinti iránymutatónak.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde, felpattant az OTP

A szerdai kereskedés második felére ráfordulva továbbra is jó hangulatban telik a kereskedés a magyar tőzsdén, ami elsősorban az OTP jó teljesítményének köszönhető.

Tovább a cikkhez

Itt a döntés: újabb kamatemelés az MNB-től, ugrik a forint!

További 40 bázisponttal 2,5%-ra emeli az irányadó kamatot az MNB – derül ki az egyhetes betéti tender csütörtöki meghirdetéséből. Ezzel a keddi 30 bázispontos emelés helyett a valódi szigorítás 70 bázispont.

Tovább a cikkhez

Felvásárlás az Antenna Hungáriánál

2021 augusztus 4-én, az állami távközlési és infokommunikációs portfólió konszolidációjának keretében döntés született arról, hogy az MVM Energetika Zrt. az MVM NET Zrt.-ben lévő 100 százalékos részesedését adásvétel útján átruházza az Antenna Hungáriára. A most lezárult folyamat révén jelentős szerepet vállal a kritikus kormányzati távközlési infrastruktúra üzemeltetésében a vállalat.

Tovább a cikkhez

Ma is az eladók diktálnak a kriptopiacon

Az álmoskás részvénypiaci hangulat mellett a tegnapi komoly esés után ma is rosszul teljesítenek a kriptovaluták, a piaci alapon legjelentősebb bitcoin jegyzése például 2,1 százalékos mínuszban van, ezzel jócskán 60 ezer dollár alá esett a jegyzés,

míg az ethereum ugyancsak figyelemre méltó, 2,2 százalékos mínuszban van jelenleg.

Remekül teljesít ma az OTP

A késődélelőtti órákban kimondottan jó teljesítményt láthatunk az OTP-től, jelenleg 1,8 százalékos a plusz a nagybank részvényénél - elsősorban ennek a remek teljesítménynek köszönhetően jól szerepel a nemzetközi mezőnyben a BUX index is, most 0,6 százalékos a plusz a börzénél. Ma ismertette friss, 2021-re vonatkozó Öngondoskodási Indexét az OTP, ebből kiderül, hogy valamelyest javult a magyarok öngondoskodási hajlandósága.

Követő stop stratégiák - online előadás MA este

A trendkövető stratégiák esetén általában nem a trend erősségének a felismerése, hanem a kockázatkezelés okozza a legtöbb fejtörést. Ezt általában stop-loss megbízásokkal igyekeznek megoldani, de ezek szintjének meghatározására nem mindig van egységes módszertan vagy stratégia. Előadásunk során megmutatunk néhány olyan stratégiát, amelyik révén a trendkövetés, sőt magának a trend jellegéhez lehet igazítani a pozíció kockázatkezelését. Ezáltal jelentősen csökkenhet annak az esélye, hogy túl későn reagálunk, vagy egy stabil trendből kiesünk.

Tovább a cikkhez

Gyorsjelentés után esik a Rába részvénye

Tegnap este tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Rába, három egymást követő profitábilis negyedév után most veszteséget jelentett a vállalat. Az ellátási láncban jelentkező problémák és az alapanyagárak emelkedése hatott elsősorban negatívan a Rába működésére. A részvény a gyorsjelentés hatására jelentős, 5,7 százalékos mínuszban kezdte a mai kereskedést.

Bizonytalan kezdés az európai tőzsdéken

Egyelőre nem láthatunk markáns elmozdulásokat a vezető európai tőzsdéken, a DAX 0,05 százalékos erősödése mellett a CAC ugyancsak 005 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot esett. A milánói börze is feljebb került 0,04 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot esett. A tegnap közzétett inflációs adatokat emésztik ma a befektetők: az eurózóna inflációja októberben 4,1 százalékos volt éves szinten, ami több mint kétszerese az Európai Központi Bank által kitűzött célnak. Mindeközben az Egyesült Királyságban a fogyasztói árindex (CPI) 4,2 százalékos inflációt mutatott az októberrel zárult 12 hónapban, ami csaknem egy évtizede a legmagasabb érték, mivel az energia- és autóipari költségek az egekbe szöktek.

Növekvő árbevétel és profit az Őrmesternél

Az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. a 2021-es három negyedévi árbevételét 32,13 százalékkal, az adózott eredményét pedig 169,14 százalékkal növelte a bázis időszakhoz (2020. első három negyedéve) viszonyítva, olvasható a társaság ma megjelent sajtóközleményében.

Tovább a cikkhez

Jól indul a nap a magyar tőzsdén

Nyitás után nem sokkal 0,4 százalékos pluszba lendült a BUX index, a 4 blue chipből 2, az OTP és a Mol árfolyama is emelkedik, előbbi 0,8 százalékkal, míg utóbbi fél százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom viszont 0,1 százalék mínuszban nyitott, a Richter jegyzése pedig 0,3 százalékkal került lejjebb.

.

5,3 milliárd forintra emelkedik az AutoWallis alaptőkéje

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a hírt a befektetőkkel a vállalat.

Tovább a cikkhez

Újabb bejelentések érkeztek az Enefitől

A keddi piaczárás utániak után szerdán piaczárást követően újabb bejelentéseket tett az Enefi.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,6 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 értéke 0,3 százalékot esett, míg a Nasdaq értéke stagnált.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,37 százalékot veszített, a Hang Seng értéke 1,51 százalékot esett, míg a CSI 300 értéke 0,02 százalékot emelkedett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX értéke 0,04 százalékot emelkedhet, a CAC értéke 0,1 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE értéke 0,25 százalékot eshet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,01 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 értéke 0,17 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq értéke 0,28 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma közli az Eurostat az októberi inflációs statisztikát, így kiderül, hogy meglepően magas 6,5%-os magyar áremelkedés Európában hol helyezkedett el. Az biztos, hogy a román és a lengyel infláció magasabb volt, de a dobogóra még felférhettünk.

2021. november 15-21. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 15. hétfő 8:30 MNB Statisztikai mérleg okt.
november 16. kedd 9:00 KSH GDP Q3
november 16. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 16. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
november 16. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
november 16. kedd 15:00 MNB Közlemény  
november 17. szerda 8:30 MNB Pénzügyi számlák (előzetes) Q3
Nemzetközi makrogazdaság
november 15. hétfő 0:50 Japán GDP Q3
november 15. hétfő 3:00 Kína Ipar okt.
november 15. hétfő 3:00 Kína Kiskereskedelem okt.
november 16. kedd 11:00 EU GDP Q3
november 16. kedd 14:30 USA Kiskereskedelem okt.
november 16. kedd 15:15 USA Ipar okt.
november 17. szerda 8:00 UK Infláció okt.
november 18. csütörtök 11:00 EU Infláció okt.
november 18. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
november 19. péntek 8:00 UK Kiskereskedelem okt.
november 19. péntek 9:00 EU Christine Lagarde beszéde  
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 40,0 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 6,3 százalékos eséssel a CSI 300 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 31,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 12,0 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 62,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 931 -0,6% -0,4% 1,8% 17,4% 20,6% 90,1%
S&P 500 4 688 -0,3% 0,9% 4,9% 24,8% 29,9% 114,4%
Nasdaq 16 308 0,0% 2,0% 7,7% 26,5% 36,2% 237,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 688 -0,4% 2,0% 2,1% 8,2% 14,1% 66,2%
Hang Seng 25 650 -0,2% 2,6% 1,3% -5,8% -2,9% 15,2%
CSI 300 4 885 0,0% 1,3% -1,0% -6,3% -0,2% 42,2%
Európai részvényindexek              
DAX 16 251 0,0% 1,1% 4,3% 18,5% 23,7% 52,1%
CAC 7 156 0,1% 1,6% 6,4% 28,9% 30,5% 58,1%
FTSE 7 291 -0,5% -0,7% 0,8% 12,9% 14,5% 7,3%
FTSE MIB 27 824 0,1% 1,0% 5,0% 25,2% 29,8% 68,1%
IBEX 8 993 -0,5% -1,6% 0,0% 11,4% 13,3% 3,2%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 549 -0,5% -3,4% -5,9% 22,4% 37,6% 72,2%
ATX 3 893 -0,1% 0,3% 3,0% 40,0% 55,8% 56,9%
PX 1 383 0,0% 0,7% 1,6% 34,7% 48,1% 55,6%
WIG20 71 522 -0,8% -1,7% -3,9% 25,4% 38,1% 51,3%
Magyar blue chipek              
OTP 17 625 -0,9% -2,7% -7,2% 31,9% 51,0% 119,3%
Mol 2 508 0,2% -6,3% -8,4% 14,5% 27,1% 10,0%
Richter 8 335 -1,0% -3,1% -2,7% 12,0% 24,4% 42,5%
Magyar Telekom 434 -0,2% -0,7% 1,6% 14,2% 18,6% -10,5%
Nyersanyagok              
WTI 78 -2,5% -3,7% -4,9% 62,5% 90,2% 73,3%
Brent 80 -2,4% -2,4% -4,8% 56,9% 86,0% 66,7%
Arany 1 863 0,1% 0,5% 5,1% -1,8% -1,3% 51,7%
Ezüst 25 4,2% 4,2% 8,7% -3,8% 4,2% 56,3%
Devizák              
EURHUF 364 0,0% 0,3% 1,4% 0,6% 0,8% 17,8%
USDHUF 322 0,6% 2,2% 4,2% 8,8% 5,9% 11,0%
GBPHUF 434 0,2% 2,4% 1,9% 7,2% 7,7% 19,9%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 114 0,0% 0,9% 0,0% 10,7% 9,6% 4,6%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 60 373 0,4% -7,0% -2,1% 105,3% 241,5% 8 114,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 33,3% 33,3% 100,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Tart még a növekedési sztori a Masterplastnál, januárban jön a friss stratégia

Az általánosan kedvező építőipari környezetben jelentős árbevétel bővülést ért el a Masterplast a harmadik negyedévben, miközben folytatódott az egészségügyi védőruha értékesítés is - derül ki a cég ma reggel publikált gyorsjelentéséből. Az összesített árbevétel már most meghaladta a teljes 2020-as évit, az adózott eredmény pedig közel a háromszorosa a tavalyi rekordév első kilenc hónapjában elért értéknek.

Tovább a cikkhez
omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon
talib-harcos-afganisztan-kabul

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bear_1