Mol benzinkút napelem
Üzlet

Csúnya, ami az olajrészvényekkel történik, nagyot esett a Mol

Portfolio
A pénteki kereskedésben jelentősen csökkent az olaj ára, ami magával rántotta az európai olajcégeket is, köztük a Molt. A hangulatromlás nem csak szektorspecifikus, hiszen a tágabb értelemben vett európai részvénypiacon is rossz hangulat uralkodik, miután a koronavírusos esetszámok elmúlt időszakban tapasztalt megugrás arra kényszeríti a kontinens országait, hogy újra korlátozó intézkedéseket vezessenek be. Utóbbi azért is kedvezőtlen az olajárra nézve, mivel kemény korlátozások mellett a kereslet is jelentősen visszaeshet.

Nagyot esett a Mol árfolyama, 4,1 százalékkal került lejjebb. Ezzel a hazai olajtársaság részvényárfolyama mintegy 15 százalékot veszített a 2800 forintos lokális csúcshoz képest, amelyet november 5-én ért el. A Molnál egyébként nem csak a nemzetközi folyamatok, hanem az is közrejátszik a mai esesben, hogy Orbán Vikor ma reggeli rádiós interjújában azt mondta, hogy az üzemanyagokra bevezetett árkorlátot februárban felülvizsgálja a kormány

és akár meg is hosszabbíthatják az érvényességét, ha indokoltnak látják.

Kereskedés Mol-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Eközben a régiós szektortársak közül az OMV árfolyama 4,5 százalékot veszített az utolsó záróárfolyamához viszonyítva.

Az európai szektortársak közül a Royal Dutch Shell árfolyama 3,2 százalékot esett, míg a Total árfolyama 2,5 százalékos mínuszban áll az előző napi záróárfolyamához képest.

A Brent típusú olaj ára ma 3,5 százalékos mínuszban van, a WTI árfolyama 3,4 százalékkal került lejjebb.

Az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek a hírek arról szólóan, hogy az európai országok a járványhelyzet romlása miatt újabb korlátozó intézkedéseket vezetnek be.

  • Hétfőtől országszintű lezárás jön Ausztriában a koronavírus-járvány terjedése következtében, ami már az egészségügyi rendszert fenyegeti és az osztrák kancellár, Alexander Schallenberg ma bejelentette a kötelező oltást az országban február 1-től.
  • További korlátozásokat vezetnek be Görögországban a koronavírus ellen be nem oltott állampolgárokkal szemben, mivel még mindig magas a fertőzés aránya.
  • Az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher mértékéhez kötik a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban az ügyvezető szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek csütörtökön kidolgozott terve alapján.
  • Valamint természetesen nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy tegnap Magyarországon is újabb korlátozásokat jelentettek be, melyeknek részletei ebben a cikkünkben olvashatók.

Mindezt összevetve tehát az látszik, hogy a lezárások újabb hulláma alakul ki a romló járványhelyzet miatt, ami kedvezőtlen hatással lehet az olajpiaci keresletre. Ez látszik ma az olajár alakulásán és az európai olajrészvények árfolyamán.

Címlapkép: Getty Images

bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
bull