koronavírus vakcina felvétel kötelező védőoltás
Üzlet

Egy magyarországi cég több százezer forintos jutalmat ad a dolgozóknak, ha beoltatják magukat

Csiki Gergely
Három hete lépett életbe az a rendelet, amely felhatalmazza a munkáltatókat arra, hogy kötelezővé tegyék a cégnél a koronavírus elleni védőoltást. A hírek szerint több hazai cég is meglépte már ezt a szigorítást a munkahely biztonságosabbá tétele, valamint a járvány fékezése érdekében, most pedig kiderült az is: a Pannonia Bio vállalat - amellett, hogy kötelezővé teszi a védőoltást - pozitív ösztönzővel is motiválja a dolgozókat a minél nagyobb arányú és minél gyorsabb vakcinafelvétel érdekében.

A kormány három hete jelentette be, hogy megadja a cégeknek a lehetőséget a kötelező oltás bevezetésére. A kihirdetett rendelet november elsején lépett életbe. A cégek körében végzett felmérésünkből az derült ki, hogy volt, ahol már meglépték a kötelező oltás bevezetését (Mol, Richter), volt, ahol még vizsgálják a helyzetet, volt, ahol szükségtelen, mert mindenkit beoltottak. Körképünkben az is szerepelt, hogy az Alteo pénzjutalommal jutalmazta azokat a divíziókat, ahol az átoltottság aránya elérte a 90%-ot.

Olyan példáról azonban még nem hallottunk, mint amit legutóbb lépett meg a Dunaföldváron üzemelő Pannonia Bio vállalat. A társaság vezérigazgatója a hozzánk eljutott belső levélben rendkívüli tájékoztatást adott a járványhelyzetről, a cég átoltottsági arányáról és a legújabb, vakcinafelvételt érintő döntésről, és Pavel Kudriavtcev a levelet azzal indítja, hogy a cég számára a dolgozók egészsége a legfontosabb.

Arra is kitér a levélben, hogy a koronavírus negyedik hulláma rohamosan növekszik Európában, Magyarországon az elmúlt 30 napban nyolcszorosára nőtt az új Covid megbetegedések száma, naponta több, mint 100 magyar hal meg Covid fertőzés miatt.

A védőoltás az egyetlen eszköz, amellyel biztonságban tudhatjuk egymást és a munkahelyünket

- hívja fel a figyelmet a vezérigazgató, aki arra is kitér, hogy az elérhető vakcinák bizonyítottan hatékonyak és biztonságosak. Európai példákat említve hangsúlyozza azt is, hogy azokban az országokban, ahol magasabb az átoltottság aránya, ott kevesebb a kórházi ellátásra szoruló koronavírus fertőzöttek száma és a halálos kimenetellel végződő esetek is jóval ritkábban fordulnak elő.

Az alacsony átoltottságú országokban pedig meredeken növekszik az esetek száma, túlterhelt az egészségügyi ellátórendszer és jóval magasabb a halálozási arány is - ismerteti.

Arról is szól a levélben a cégvezető, hogy a társaság tulajdonosi köre, az összes igazgató és a menedzsment is teljeskörűen átoltott, azonban a vállalati beoltottsági arányt alacsonynak tartják.

Ezért november 15-től bónuszt vezetett be a vállalat a Covid elleni oltások után és egyúttal kötelezővé is teszi a védőoltás felvételét minden dolgozója számára.

A jutalom a következő szabályok mentén érkezhet a dolgozókhoz:

  • Nettó 175 ezer forint bónuszt fizet a cég az első vakcinadózis után.
  • Nettó 175 ezer forint bónuszt fizetnek a második adag oltásért, amelyet az első oltás utáni előírt időn belül adnak be.
  • Azok, akik már korábban felvették a két oltást nettó 360 ezer forintos bónuszt kaphatnak a harmadik, emlékeztető oltás felvételéért. Ez abban az esetben is jár, ha valaki már korábban megkapta azt, vagy január elsejéig veszi fel a harmadik dózist és azoknak is, akik ezt követően, az előírt legrövidebb időn belül veszik fel a harmadik adagot.
  • A maximálisan elérhető bónusz összege nettó 360 ezer forint.
  • Az összeget azok után utalják, ha a dolgozók az oltási igazolást bemutatták.
  • Azokat a dolgozókat, akik január elsejéig nem veszik fel az oltást, fizetés nélküli szabadságra küldik.
  • A rendelkezések alól mentesülnek azok, akik egészségügyi papírral igazolják, hogy az oltást különböző egészségügyi okokból kifolyólag nem vehetik fel.

A levél azzal zárul, hogy a vállalat célja, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegye a munkahelyet.

Vagyis az első két oltással, vagy a harmadik felvételével jelentős összeghez juthatnak a munkavállalók, vagyis nemcsak kötelez az oltásra a cég, hanem pozitív ösztönzőt is alkalmaz, ami idehaza eddig nem volt elterjedt gyakorlat a vállalatok körében. A nettó 350, illetve 360 ezer forintos összeg annak fényében sem alacsony, hogy ha a legutóbbi országos bruttó bérhez viszonyítjuk. A legutóbbi adatok szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 426 500, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 283 600 forint volt. Vagyis a Pannonia Bio dolgozói az országos nettó átlagbért meghaladó jutalomban részesülhetnek a vakcinafelvételért cserébe, ami kifejezetten gáláns ajánlatnak mondható.

Nemrégiben bővült a vállalat
A Pannonia Bio többféle terméket előállító biofinomítót üzemeltet Magyarországon, a Tolna megyei Dunaföldváron. A 22 hektáros dunaföldvári üzem Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítója. A zrt. 2019-ben 366 millió, 2020-ban 360 millió euró nettó árbevételt ért el döntő részben külpiacokon 94, illetve 95 millió eurós adózott eredmény mellett. Közlésük szerint a zrt.-nél mintegy 300-an dolgoznak, a nemrégiben átadott gyáregységben tíz új munkahelyet hoztak létre. A Pannonia Bio a dublini székhelyű ír mezőgazdasági cég, a ClonBio Group Limited (ClonBio) leányvállalata.

Másfél hónapja jelentette be, hogy átadta új üzemét, amely évente 15 ezer tonna magas szervesanyag-tartalmú talajjavítót állít majd elő kukoricarostból. A cég 2020-ban indult, hároméves fejlesztési tervének részeként 3,5 milliárd forintos beruházással, saját és piaci banki (MNB kötvényprogramos) forrásokból valósította meg a Pannonia Grow nevű létesítményt - mondta el az MTI szerint az átadáson Hódos Ferenc, a zrt. stratégiai igazgatója. A cél, hogy a vállalat egy olyan, hozzáadott értékkel bíró termékkörrel jelenjen meg a piacon, amely minden szempontból megfelel a körforgásos gazdaság elvárásainak; az alapanyagként használt kukorica minden részéből terméket állítanak elő, így nem keletkezik hulladék - tette hozzá az igazgató. Az új gyáregységben kukoricarostból állítják elő fermentált talajjavítót, amely új piacot teremt a társaságnak.

Az átadáson jelen volt Mark Turley, a Pannonia Bio ír tulajdonosa is.

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

praga
elektromos autó töltő
aram_energia
who getty stock
astrazeneca-sarah-gilbert-vilagjarvany-halalosabb-covid-19-omikron-varians
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
elektromos autó töltő