FrankfurtiTőzsde
Üzlet

A végén ébredtek az eladók a Wall Streeten

Portfolio
A hétfői kereskedés pozitív felütéssel indult az európai tőzsdéken, azonban délutánra elkezdtek lefordulni a vezető indexek és inkább vegyes összkép alakult ki. A befektetőket továbbra is az aggasztja, hogy az európai országokban romló járványhelyzet és az új korlátozó intézkedések milyen hatással lehetnek a gazdaságra. A Bloomberg szerint Angela Merkel arról beszélt, hogy Németországban a helyzet "rendkívül drámai", és figyelmeztetett, hogy a kórházak hamarosan túlterheltek lesznek, hacsak nem törik meg a világjárvány negyedik hullámát. Eközben viszont az amerikai tőzsdéken kifejezetten jó a hangulat, miután a múlt héten megütött szektorokat veszik a befektetők, illetve eldőlt az is, hogy a következő négy évben is Jerome Powell fogja vezetni az amerikai jegybankot.

Elromlott a hangulat

A kereskedés utolsó órájában romlott el a hangulat a tengerentúlon, így a Dow Jones végül csak 0,05%-os pluszban zárt. Ennél is rosszabbul járt az S&P-500, mely 0,3%-os gyengüléssel zárt, illetve az egész nap alulteljesítő Nasdaq, mely 1,3%-ot bukott a végére.

A hajrára fordulva sem csillapodik a kedv

Lassan a kereskedés utolsó órájára fordulnak a tengerentúlon is, a Dow Jones index továbbra is0,8%-os emelkedésben van, az S&P-500 0,6%-kal jár pénteki záróértéke felett, a Nasdaq viszont még 0,2 százalékos mínuszt mutat.

Menetel a Wall Street

A kereskedés félidejéhez közeledve továbbra is kitart a jó hangulat a tengerentúli tőzsdéken, a Dow Jones index 0,6%-os, 220 pontos emelkedésben van, az S&P-500 0,3%-os erősödést mutat, míg a Nasdaq bő fél százalékos mínuszban van. Vagyis az utóbbi hetekben jól teljesítő technológiai szektor húzza vissza kicsit a részvénypiacot.

Jelentős eséssel zárt a magyar tőzsde, nagyon csúnyán megütötték az OTP-t

Jelentős eséssel zárt a magyar tőzsde, ami elsősorban az OTP gyenge teljesítményének volt a betudható, hiszen a bankpapír 5,1 százalékot esett.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indult a kereskedés Amerikában

Vegyes nyitást láttunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,4 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett. A bankrészvények a múlt héten elszenvedett meredek esés után visszapattantak, miközben utazási és energiaipari részvények - amelyek a múlt héten a legrosszabbul teljesítő szektorok közé tartoztak -, szintén kis nyereséget mutatnak a nyitáskor. Mindeközben percekkel a nyitás előtt Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy Jerome Powell lesz a Federal Reserve elnöke a következő négy évben is, ami olyan szempontból kedvező a piac számára, hogy a másik jelölt, Lael Brainard megváltozása esetében vélhetően megnőtt volna a volatilitás a monetáris politikai irányvonalat érintő bizonytalanság miatt.

Könnyen lehet, hogy idén a Mikulás nem látogatja meg a Wall Streetet

A téli időszak általában kifejezetten erősen szokott alakulni a tőzsdéken, ebből ered a Mikulás-rali név. Viszont ha figyelembe vesszük, hogy a tőzsdék gyakorlatilag bő 1,5 éve korrekció nélkül emelkednek, elkezdett emelkedni a kamatkörnyezet, és a Fed, valamint az EKB is rajta van az eszközvásárlási programjának kivezetésén, akkor azért bőven lehet okokat felsorolni amellett, hogy miért kerülhet ellenszélbe az a bizonyos szán.

Tovább a cikkhez

Megint elnyert egy 20 milliárd forintos közbeszerzést a Mészáros és Mészáros Zrt.

Az Opus Global érdekeltségi körébe tartozó Mészáros és Mészáros Zrt. újabb, közel 20 milliárd forintos közbeszerzést nyert el – derül ki a vállalat BÉT-en publikált közleményéből.

Tovább a cikkhez

Mikor ér véget az eső az OTP piacán?

Nagyot fordult a világ az OTP-vel amióta alig három hete mindenkori csúcsot ért el az árfolyam. A bankrészvény azóta szinte töretlenül esik, és a maximum óta 11%-kal ér kevesebbet, mint november elején. Az elromlott időjárás a hazai tőzsde legfontosabb részvényénél esős, komor hangulatot hozott, de nem szabad elfelejteni, hogy a hosszútávú trend továbbra is él és virul, ráadásul a bő öntözés még jót is tesz, ami a későbbi, még gyorsabb emelkedést is megalapozhatja. Technikai elemzésünk alapján egyelőre nagyobb az esély arra, hogy ami most zajlik az inkább egy átmeneti zivatar, mint egy tartós hidegfront.

Tovább a cikkhez

Csúnyán megütötték az OTP-t, több mint 4 százalékot esett

Csúnyán megütötték az OTP-t a hétfő délutáni kereskedésben, a jegyzés több mint 4 százalékkal került lejjebb. Mindeközben a szektortársak árfolyama jellemzően emelkedik, tehát a mozgás OTP-specifikus.

Tovább a cikkhez

Gyengélkedik a magyar tőzsde, esik az OTP

Esik a magyar tőzsde a hétfő délutáni kereskedésben, ami elsősorban az OTP gyenge teljesítményének tudható be. Mindeközben a midcapek piacán vegyes elmozdulások látszanak, legjobban a Duna House teljesít, a leggyengébben pedig az AutoWallis részvényei teljesítenek.

Tovább a cikkhez

Szakadékba zuhan a forint, itt a kötéltánc vége?

Az elmúlt hetekben egyre több komoly befektető csökkentette kitettségét Közép-Kelet Európa devizáiban, mind a növekvő kockázatok, mind az egyre inkább elszabaduló infláció miatti félelmek okán. A jegybankok erre érthető módon gyors szigorításokkal válaszoltak, és a múlt hét után a kamatemelési ciklust már korábban elindító Magyar Nemzeti Bank sem tudott eltáncolni, mivel a Monetáris Tanács kénytelen volt a korábbi 15 bázispontos lépéseket felgyorsítani. Sőt, a mozgásterét kibővítve heti szintű rugalmasságot is biztosított magának a forint védelmében. Múlt heti technikai elemzésünkben azt írtuk, hogy a növekvő nyomás miatt egyre inkább kötéltáncot jár a hazai monetáris (és egyben a fiskális) politika. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a növekvő szél lesodorja az artistát a kötélről, és a piac nem bízik a hazai fizetőeszköz stabilitásában, hiszen a forint a mai napon új rekord szintre gyengült az euróval szemben. Gyors technikai elemzésünkben megnézzük, hogy mi várhat a forintra a következő hetekben.

Tovább a cikkhez

Dróntámadások után egy éve nem látott esés jött a szaúdi tőzsdén

A szaúd-arábiai részvénypiac vasárnap az elmúlt több mint egy év legnagyobb egynapos esését könyvelhette el, egy nappal azután, hogy az Iránnal szövetséges jemeni hútik közölték, hogy 14 drónt lőttek ki több szaúd-arábiai városra, köztük a Saudi Aramco dzsiddai létesítményeire.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat

A délelőtt második felében továbbra is kitart a jó hangulat a tőzsdéken, a BUX viszont jelentősen alulteljesítő. A vállalati fronton a Telecom Italia részvényei 30 százaékot ugrottak, miután a KKR 12 milliárd dolláros ajánlatot tett az olasz cég magánkézbe vételére.

A BUX-ot elsősorban az OTP esés húzza lefelé, miután a bankpapír 1,8 százalékot gyengült a mai kereskedésben.

Majdnem tíz éve nem volt ilyen: elszállt a búza ára is

Újabb kilencéves csúcsra emelkedett a búza jegyzése a chicagói árutőzsdén (CBOT) hétfőn, mivel csökken a világ legnagyobb exportőreinek kínálata. Három napja először emelkedésre váltott a szójabab és a kukorica jegyzése is.

Tovább a cikkhez

Szintet lépne a DM-Ker, nagyot ugrott az árfolyam

Nagyot emelkedett a hétfő délelőtti kereskedésben a DM-Ker árfolyama, miután a cég múlt pénteken bejelentette, hogy az Xtendről a Standard kategóriába vezetné át a részvényeit.

Tovább a cikkhez

Történelmet írnak idén a bankrészvények: 12 éve nem teljesítettek ilyen jól

Globálisan 2009 óta nem teljesítettek olyan jól a bankrészvények egyik évben sem, mint várhatóan idén fognak – hívta fel a figyelmet a Financial Times. Elsősorban a kamatkörnyezet (várható) emelkedése miatt optimisták a befektetők a bankokkal kapcsolatban, de a gazdasági fellendülésből származó előnyökből is hasznot húznak.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitott Európa

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,2 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,2 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékot emelkedett. A milánói börze is lejjebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,7 százalékot emelkedett. Ausztria a világjárvány kezdete óta a negyedik országos lezárást indítja el mátó, melynek célja, hogy megfékezze a fertőzéseket, mielőtt februártól megkezdődik a kötelező védőoltások beadása. A szomszédos Németország pénteken szintén nem zárta ki a zárlat bevezetését, míg Írország és Hollandia az otthoni munkavégzésre buzdította a lakosságot, hogy megpróbálják megfékezni a vírus terjedését. A vírus újbóli megjelenése azonban valószínűleg még inkább megerősíti Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke azon véleményét, hogy a jegybanki politika esetleges szigorítása megfojtaná a régió gazdasági fellendülését.

Óvatos emelkedés a magyar tőzsdén

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékos pluszban indítja a napot. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül feljebb kerültek, az OTP 0,2 százalékot emelkedett, a Mol 0,1 százalékot erősödött, a Richter 0,3 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos mínuszban indítja a napot.

Karanténpénzt fizet bankárainak a JP Morgan

Fejenként 5000 hongkongi dolláros, vagyis mintegy 210 ezer forintos „karanténpénzt” kaphatnak a JP Morgan hongkongi bankárai - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel indult a nap Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,7 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 értéke 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq értéke 0,6 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,14 százalékos pluszban van, a Hang Seng értéke 0,52 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 értéke 0,35 százalékos mínuszban van.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX értéke 0,16 százalék pluszban nyithat, a CAC értéke 0,1 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE értéke 0,11 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,35 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 értéke 0,3 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq értéke 0,27 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma idehaza nem várunk fontos adatközlést, de ez nem jelenti, hogy hazai viszonylatban unalmas lesz a hét: a hétvégi járványadatok további romlása kedvezőtlenül hathat a piaci hangulatra és a forint befektetői megítélésére. Külföldön a kínai jegybank tartott ma reggel kamatmeghatározó ülést.

2021. november 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 23. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 23. kedd 11:00 PM Részletes ÁHT okt.
november 23. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
november 25. csütörtök 9:00 KSH Népmozgalom okt.
november 25. csütörtök 11:50 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
november 25. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
november 26. péntek 8:30 MNB Nyugdíjpénztári adatok Q3
november 26. péntek 9:00 KSH Beruházás Q3
Nemzetközi makrogazdaság
november 22. hétfő 2:30 Kína Kamatdöntés  
november 23. kedd 9:15 Franciao. BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 9:30 Németo. BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 10:00 EU BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 15:45 USA BMI (ipar+szolg.) nov.
november 24. szerda 10:00 Németo. Ifo-index nov.
november 24. szerda 14:30 USA Tartós javak rendelésállománya okt.
november 24. szerda 14:30 USA Heti munkanélküliség  
november 24. szerda 14:30 USA GDP (felülvizsgált) Q3
november 24. szerda 16:00 USA PCE-infláció okt.
november 24. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
november 25. csütörtök 8:00 Németo. GDP (felülvizsgált) Q3
november 25. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
november 26. péntek 0:30 Japán Infláció nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 33,5 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 8,0 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 33,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 11,2 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 56,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 601 -0,7% -1,4% 0,4% 16,3% 20,8% 88,7%
S&P 500 4 697 -0,1% 0,3% 3,9% 25,1% 31,2% 115,4%
Nasdaq 16 573 0,6% 2,3% 7,5% 28,6% 38,3% 244,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 745 0,5% 0,5% 1,8% 8,4% 16,0% 65,6%
Hang Seng 25 049 -1,1% -1,1% -2,9% -8,0% -5,0% 12,1%
CSI 300 4 890 1,1% 0,0% -0,7% -6,2% -0,8% 43,1%
Európai részvényindexek              
DAX 16 159 -0,4% 0,4% 4,2% 17,8% 23,5% 51,5%
CAC 7 112 -0,4% 0,3% 6,6% 28,1% 29,9% 57,9%
FTSE 7 223 -0,4% -1,7% 0,1% 11,8% 14,0% 6,6%
FTSE MIB 27 337 -1,2% -1,4% 3,8% 23,0% 26,9% 68,1%
IBEX 8 753 -1,7% -3,6% -2,7% 8,4% 10,4% 1,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 472 -1,0% -1,6% -5,3% 22,2% 34,9% 71,0%
ATX 3 711 -3,1% -4,4% -1,9% 33,5% 48,3% 49,6%
PX 1 362 -1,0% 0,1% 0,7% 32,6% 45,2% 54,1%
WIG20 69 415 -1,0% -4,4% -6,6% 21,7% 34,4% 48,0%
Magyar blue chipek              
OTP 17 820 -0,9% -2,4% -5,0% 33,4% 49,2% 119,5%
Mol 2 436 -3,3% -1,3% -10,7% 11,2% 23,1% 5,9%
Richter 8 410 1,3% -1,4% -1,5% 13,0% 21,5% 43,6%
Magyar Telekom 432 -0,2% -0,9% 1,4% 13,7% 17,7% -10,2%
Nyersanyagok              
WTI 75 -5,1% -6,3% -9,6% 56,3% 82,9% 66,7%
Brent 79 -2,5% -3,7% -7,1% 54,9% 79,5% 64,6%
Arany 1 859 -0,1% -0,2% 4,9% -2,0% 0,0% 54,0%
Ezüst 24 0,0% -4,0% 4,3% -7,7% 4,3% 50,0%
Devizák              
EURHUF 368 1,1% 0,5% 1,7% 1,7% 2,5% 19,1%
USDHUF 325 1,2% 1,6% 4,8% 9,8% 7,3% 11,3%
GBPHUF 438 1,6% 1,9% 2,1% 8,1% 9,2% 22,0%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 114 0,0% 0,9% 0,0% 10,7% 10,7% 3,6%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 58 128 2,1% -9,4% -9,5% 97,7% 226,1% 7 671,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 33,3% 33,3% 100,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címalpkép: Shutterstock

omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon
talib-harcos-afganisztan-kabul

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
bear_1