bitcoin
Üzlet

Akciósan adják ma a kriptovalutákat Indiában

Portfolio
Az indiai szabályozás hírére a helyi kriptotőzsdéken komoly esés alakult ki, csakhogy az olyan platformokon, mint a Binance, ennek nyoma sincsen. Ez egy dologot jelent: aki ma egy indiai kriptotőzsdén sikeresen bevásárol, az komoly arbitrázslehetőséget használhat ki - de persze azért nem ennyire egyszerű a helyzet.

Úgy tűnik, hogy az a hír, miszerint India törvényjavaslatot készít elő a kriptovaluták szabályozására, eladási hullámot indított el az indiai befektetők körében népszerű tőzsdéken.

Az altcoinok, köztük a shiba inu és a dogecoin egy ponton több mint 20 százalékkal estek a WazirX platformon, amely India "legmegbízhatóbb" kriptopénz tőzsdéjeként hirdeti magát. Az tokenek sokkal kevésbé érintettek az olyan kereskedési platformokon, mint a Binance vagy a Kraken.

A bitcoin ma közel 14 százalékot esett a WazirX-en, de mindössze 0,5 százalékot a Binance-en.

kripto india
Forrás. Tracy Alloway, Bloomberg

A Twitteren a WazirX közölte, hogy késésekről kaptak panaszokat a kereskedési alkalmazásban és online, egyes felhasználók pedig arról tweeteltek, hogy nem tudtak kriptót mozgatni a számlájukról. Más, indiai befektetők által használt kereskedési platformok - például az Unocoin - is hasonlóan drámai áresést mutattak szerdán.

Az indiai parlament honlapján kedden közzétett törvényjavaslat szerint "minden magán kriptovalutát be akar tiltani Indiában, azonban bizonyos kivételeket engedélyeznak a kriptovaluták mögöttes technológiájának és felhasználásának előmozdítása érdekében".

Az altcoinok Indiában történő megvásárlása tökéletes arbitrázslehetőségnek tűnhet, de a pénz - még a látszólag decentralizált pénzek is - mozgatása a tőzsdék között és az országhatárokon átívelve nehezebb lehet, mint amilyennek látszik.

A kriptovilág egyik leghíresebb árképzési eltérése az "Kimchi prémium", vagyis az Egyesült Államok és Dél-Korea bitcoin árai közötti különbség. 2017 végétől 2018 elejéig alapvetően hatalmas kereslet volt a kriptók iránt az egész világon, de ez nem volt mindenhol egyforma. Koreában például jelentősen magasabb volt a kereslet, ami miatt masszív vásárlásokat láthattunk a koreai felhasználók körében. Viszont a koreai won egy korlátozott fizetőeszköz - tehát nem lehet csak úgy más devizára átváltani, nem lehet szabadon kivinni az országból, nem lehet USD-re váltani.

Így az összes koreai befektető megpróbálta eladni a koreai valutáját bitcoinért, de senki sem tudott sokat kezdeni a koreai wonnal... a spread elérte az 50 százalékot a csúcson.

A koreai bitcoinok 15 000 dolláron forgotak, míg a világon mindenhol máshol 10 000 dollár volt az árfolyam.

De - és ez volt a nagy bökkenő - visszatérünk a korlátozott deviza kérdéshez. Persze 10 amerikai dollárból lehetett 15 dollár értékű koreai wont csinálni, de aztán a dolog itt megrekedt. A szabályozók nem engedélyezték, hogy a koreai won-t visszaváltsák dollárra. Persze a pénzt el lehet költeni például fogyasztási cikkekre Koreában, de magát az arbitrázst nem lehetett könnyen kivitelezni, főleg nagytételben.

Visszatérve a mostani indiai helyzethez, a BNP Pariabas szerint az indiai rúipa a wonhoz hasonlóan korlátozottnak minősül, ami a valuta kereskedhetőségének eredendő korlátozását jelenti. Ebben a pénznemben történő pénzátutalások nem engedélyezettek Indián kívülre.

(Bloomberg)

Címlapkép: Getty Images

omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
bear_1