olaj hordó _shutter
Üzlet

Itt vannak a részletek az amerikai stratégiai olajtartalékok értékesítéséről

MTI
Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma decemberben megkezdi a stratégiai nyersolajkészlete (SPR) egy kis részének értékesítését - közölte a minisztérium.

Ezt megelőzően az érdeklődő cégeknek legkésőbb december 6-áig ajánlatot kell benyújtaniuk az eladási aukciókon való részvételre. Az energiaügyi tárca december 14-ig osztja szét a szerződéseket az ajánlattevők között, az ezek alapján történő szállítások pedig 2022. januártól áprilisig zajlanak majd. A minisztérium ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy az első szállítások már akár december végén elkezdődhetnek.

A tervezett aukciókra a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége (OPEC+) minisztereinek következő, december 2-án esedékes találkozója után kerül sor.

Joe Biden amerikai elnök kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok 50 millió hordó kőolajat kíván eladni az SPR-ből, a lépést összehangolta Kínával, Japánnal, Indiával, Dél-Koreával és az Egyesült Királysággal. Az amerikai energiaügyi minisztérium által meghirdetett aukciókon 32 millió hordó kőolajat értékesítenek, amit abból a négy tárolóból nyernek ki, amelyekben az Egyesült Államok stratégiai készletei koncentrálódnak.

Az energiaügyi minisztérium legkorábban december 17-én ismerteti, hogy ki veheti meg az SPR-ből származó, további 18 millió hordó kőolajat, aminek a felszabadítását a kongresszus korábban jóváhagyta. A minisztérium azt tervezi, hogy 2022-2024-ben juttatja vissza az eladott kőolajat az SPR-be.

Joe Manchin amerikai demokrata szenátor, a szenátus energiaügyi és természeti erőforrásokért felelős bizottságának elnöke kedden azt mondta, hogy Joe Biden döntése továbbra sem oldja meg a legfontosabb gondot, azt hogy az Egyesült Államoknak nincs hosszú távú energiapolitikája. "Továbbra is sürgetem Biden elnököt, hogy növelje a hazai energiatermelést, és változtasson véleményén a Keystone XL olajvezetékkel kapcsolatban, lehetővé téve annak megépítését, mivel az napi 900 000 hordó kőolajat juttatna az Egyesült Államokba Kanadából, egyik legközelebbi szövetségesünktől" - mondta Manchin.

Kína közben bejelentette, hogy saját szükségletei szerint szabadítja majd fel nyersolajtartalékait - közölte Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

Csao elmondta: Peking szoros egyeztetéseket folytat az olajtermelő és olajfogyasztó országokkal a stabil olajpiac biztosítása érdekében. A szóvivő mindazonáltal arra a kérdésre nem adott választ, hogy vajon Kína részt vesz-e az olajkészletek az Egyesült Államok irányításával megvalósuló, összehangolt felszabadításában.

Címlapkép: Shutterstock

oltás vakcina koronavírus
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
putyin, biden, oroszország, usa
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
iroda munkahely