bullbear
Üzlet

Szárnyal a 4iG, bizonytalanság a tőzsdéken

Portfolio
Makrogazdasági szempontból idehaza a mai nap a hét legfontosabb napja az egyhetes betéti tender miatt. Az MNB múlt héten a hagyományos kamatdöntő ülésén 30 bázisponttal emelte az alapkamatot, majd csütörtökön további 40 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát, a soha nem látott forintgyengülés miatt azonban nemrég újabb 40 bázispontos emelést jelent be a jegybank, így 2,9 százalékos kamat mellett hirdetik meg az egyhetes betéti tendert. Érdemes kiemelni, hogy a mai döntéssel a régióban a magyar lesz a legmagasabb irányadó kamat. Az amerikai börzék hálaadás miatt zárva tartanak, míg az ázsiai tőzsdék ma jól teljesítettek. Jó hangulatú piacnyitást láthattunk ma Európában, elsősorban az OTP remek teljesítménye miatt sokáig az élen volt a magyar tőzsde, a délutáni órákra azonban elromlott a hangulat és lefordult a BUX.

Mínuszban zárt a magyar tőzsde

Jellemzően emelkedést láthattunk ma a vezető európai tőzsdéken, a német, a francia és a brit börzék mellett nem tudott azonban feljebb kerülni a magyar BUX index. A soha nem látott forintgyengülés miatt ma újabb 40 bázispontos emelést jelent be a magyar jegybank, így 2,9 százalékos lett a kamat – ezzel a döntéssel egyébként a régióban a magyar lesz a legmagasabb irányadó kamat. A hazai blue chipek közül eleinte az OTP teljesített a legjobban a kamatemelésnek köszönhetően, de később elromlott a hangulat és mindössze 0,4 százalékos pluszban zárt a részvény. Ami pedig a többi blue chipet illeti, a Mol végül 2,5 százalékos mínuszban zárt, míg a Magyar Telekom részvénye nem mozdult el érdemben, a Richter jegyzése pedig 0,5 százalékkal került feljebb.

Tovább a cikkhez

Mibe fektessek idén, mit hoz 2022? – Elstartolt a Portfolio idei utolsó nagy befektetési rendezvénye!

Elindult a Portfolio idei utolsó nagy befektetési konferenciája, a Private Investor Day. A rendezvényen a szakértők olyan témákat érintenek, mint az inflációvédelem, a forint kilátásai, ESG, kriptodevizák, energiaválság, magyar és nemzetközi tőzsdei sztorik. A záró szekcióban pedig a Portfolio nagyágyúitól lehet kérdezni mindenféle befektetési témában.

Tovább a cikkhez

Lefordult a BUX, de a 4iG továbbra is remekül teljesít

A koradélutáni órákban lefordult a BUX index, jelenleg százalékos a mínusz a börzénél. A 4 blue chipből mindössze az OTP került feljebb, azonban a délelőtti 2 százalék körüli pluszhoz képest mindössze 0,67 százalékos az emelkedés a nagybank papírjánál. A Mol emellett komoly, 1,8 százalékos mínuszban van, míg a Magyar Telekom jegyzése 1,4 százalékkal, a Richteré pedig 0,5 százalékkal került lejjebb.

Az OTP és a Mol után a harmadik legforgalmasabb papír a 4iG-é ma, a fontos bejelentés után jelenleg 8,8 százalékos a plusz a részvénynél.

Romlik a hangulat a magyar tőzsdén

A koradélutáni órákban lefordulni látszik a BUX index, a korábbi komoly emelkedéshez képest jelenleg csak 0,1 százalékos a pnusz a börzénél. A 4 blue chipből mindössze az OTP került feljebb, azonban a délelőtti 2 százalék körüli pluszhoz képest mindössze 0,67 százalékos az emelkedés a nagybank papírjánál. A Mol emellett komoly, 1,8 százalékos mínuszban van, míg a Magyar Telekom jegyzése 1,4 százalékkal, a Richteré pedig 0,5 százalékkal került lejjebb.

Tovább a cikkhez

A következő projektekről, tervekről, kilátásokról beszélnek a Waberer's vezetői

December 2-án rendezzük meg a következő Portfolio Klubot, melynek keretein belül a Waberer’s által végrehajtott trendfordulóról, a jövőbeli fontos stratégiai projektekről, valamint a középtávú üzleti várakozásokról fognak beszélni a cég vezetői. Az eseményt a résztvevők online követhetik, melyhez ingyenes regisztráció szükséges.

Tovább a cikkhez

Emelkednek a kriptovaluták

A kedvező részvénypiaci hangulat mellett ugyancsak jól teljesítenek a kriptovaluták, a piaci alapon legjelentősebb bitcoin jegyzése például 1,8 százalékos pluszban van, ám még így is jócskán 60 ezer dollár alatt van a jegyzés,

míg az ethereum ugyancsak figyelemre méltó, 2,1 százalékos pluszban van jelenleg.

Részvényeket adott el az Alteo vezérigazgató-helyettese

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tudatta a befektetőkkel hírt az Alteo.

Tovább a cikkhez

Ez az év szava a Collins szótár szerint

Az NFT-t választotta 2021-ben az év szavának a Collins angol szótár, miután hatalmasra nőtt az érdeklődés a non-fungible tokens, azaz a nem helyettesíthető tokenek iránt, amelyek akár többmillió dollárba is kerülhetnek.

Tovább a cikkhez

Fontos bejelentés érkezett, szárnyal a 4iG

Reggel számoltunk be róla, hogy előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő, a 4iG és a Rheinmetall. A megállapodás eredményeként a német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG-ben, amellyel a társaság legnagyobb nemzetközi stratégiai befektetőjévé válhat.

Tovább a cikkhez

Az elektromos autózáson szeretnél keresni? Lesz miből válogatni a tőzsdén

Tudnak majd miből válogatni azok a tőzsdei befektetők, akik az elektromos autózásra fogadnának, valóságos IPO-hullám jöhet a következő években az iparágban. A Bank of America elemzője szerint 2023 végéig mintegy 100 milliárd dollárt vonhatnak be a szektorban tevékenykedő vállalatok a világ részvénypiacain – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Felpattant az OTP a kamatemelés hírére

A jegybank újabb kamatemelésének bejelentése apropóján felpattant az OTP részvénye, jelenleg 2 százalék feletti a plusz, kifejezetten magas forgalom mellett veszik a papírt a befektetők. Az OTP húzza magával a magyar tőzsdét is, a BUX index az élmezőnyben szerepel az európai piacon.

Tovább a cikkhez

Komoly pluszban az OTP a kamatemelés után

Nemrég közölte az MNB, hogy 2,9 százalékos kamat mellett hirdet meg egyhetes betéti tendert ma a jegybank, ez újabb 40 bázispontos emelést jelent az irányadó kamatban a múlt heti 70 bázispontos szigorítás után.

A bejelentés hatására erősödésbe kapcsolt a forint, a tőzsdei folyamatokat tekintve pedig az OTP befektetői örülhettek a döntésnek, jelenleg ugyanis 1,8 százalékos a plusz a nagybank papírjánál - ezzel párhuzamosan a magyar tőzsde is remekül teljesít, 0,8 százalékos pluszban van most a BUX index.

AutoWallis: Megtörtént az új Jaguar és Land Rover szalon műszaki átadása a Váci úton

Januárban nyit a régió legújabb Jaguar és Land Rover autókereskedése és szolgáltató központja, miután megtörtént a Váci út 76-80. alatt található szalon műszaki átadása. Az AutoWallis által hazánkban és a régió nyolc másik országában képviselt két brit márka a jövő év elejétől egy több mint 2 200 négyzetméteres komplexumban várja az érdeklődőket.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indul a kereskedés Európában

Jó hangulatban indul a kereskedés a vezető európai tőzsdéken, a DAX 0,2 százalékos erősödése mellett a CAC 0,5 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,1 százalékot emelkedett. A milánói börze is feljebb került 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot emelkedett. 

Ma az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyve tartogathat érdekességeket a befektetők számára, a jegybank ugyanis - immáron szinte egyedüliként - töretlenül ragaszkodik a laza monetáris politikai irányvonalhoz.

Emelkedik a 4iG a fontos bejelentés után

Ahogy azt nemrég megírtuk, előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő, a 4iG és a Rheinmetall. A megállapodás eredményeként a német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG-ben, amellyel a társaság legnagyobb nemzetközi stratégiai befektetőjévé válhat. A bejelentésre kimondottan hevesen reagáltak a befektetők, a piacnyitás után pár perccel már 6 százalékos a plusz a részvénynél.

Jól indul a nap a magyar tőzsdén

Nyitás után nem sokkal 0,3 százalékos pluszba lendült a BUX index, a 4 blue chipből 2, az OTP és a Mol árfolyama is emelkedik, előbbi 0,6 százalékkal, míg utóbbi 0,3 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom viszont 0,1 százalék mínuszban nyitott, a Richter jegyzése pedig ugyancsak 0,1 százalékkal került lejjebb.

Makrogazdasági szempontból idehaza a mai nap lesz a hét legfontosabb napja az egyhetes betéti tender miatt. Az MNB a múlt héten a hagyományos kamatdöntő ülésén 30 bázisponttal emelte az alapkamatot, majd csütörtökön további 40 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát, a soha nem látott forintgyengülés miatt azonban az eheti tenderre is oda kell figyelni, korántsem lenne ugyanis meglepetés a további emelés.

Feszül a helyzet, újabb kínai tech-cégeket tiltottak ki az Egyesült Államokból

A Biden-kormányzat szerdán több kínai vállalatot is felvett fel kereskedelmi feketelistájára. A tiltólistára kerültek közül nyolc technológiai vállalatot azért vettek fel, mert állítólag részt vállaltak a kínai hadsereg kvantumszámítási erőfeszítéseiben. Az amerikai tisztviselők régóta panaszkodnak már arra, hogy a kínai vállalatok a hadsereg nevében bizalmas információkat gyűjtenek.

Tovább a cikkhez

Német cég száll be a 4iG-be, százmilliárdos részvénykibocsátás jön

Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő, a 4iG és a Rheinmetall. A megállapodás eredményeként a német világcég részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG-ben, amellyel a társaság legnagyobb nemzetközi stratégiai befektetőjévé válhat. A Rheinmetall és a 4iG közös informatikai vállalat alapításáról is megállapodott, amely a jövőben a Rheinmetall magyar és egyéb nemzetközi leányvállalatainak IT szolgáltatásait biztosíthatja.

Tovább a cikkhez

Kiderült, miért volt kiugróan magas a forgalom az AutoWallis részvényeinél

Szokatlanul magas volt a forgalom kedden az AutoWallis piacán, most kiderült, hogy egy technikai jellegű átvezetésről van szó.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatú piacnyitás várható Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke stagnált, a S&P 500 értéke 0,2 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq értéke 0,4 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,77 százalékos pluszban van, a Hang Seng értéke 0,2 százalékot emelkedett, míg a CSI 300 értéke 0,18 százalékot veszített.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX értéke 0,5 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC értéke 0,11 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE értéke 0,27 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,4 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 értéke 0,38 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq értéke 0,34 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma az Egyesült Államokban hálaadás lesz, így a külföldi híráramlás és begyűrűző hatások enyhébbek lesznek. Idehaza viszont ez lesz a hét legfontosabb napja az egyhetes betéti tender miatt. Az MNB múlt héten a hagyományos kamatdöntő ülésén 30 bázisponttal emelte az alapkamatot, majd ma további 40 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát (azaz az irányadó kamat 2,5%-ra nőtt). Az eheti egyhetes tenderre is oda kell figyelni, mert nem lenne meglepetés a további emelés sem. Ezen kívül demográfiai statisztikákat közöl a KSH októberről, amelyet sajnos a koronavírus-járvány gyors felfutása miatt ismételten lesz figyelni (bár az októberi adatban még vélhetően nem látunk nagy havi elmozdulást). Külföldön az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyve tartogathat érdekességeket, a jegybank ugyanis - immáron szinte egyedüliként - töretlenül ragaszkodik a laza monetáris politikai irányvonalhoz. Fontos lesz látni, mekkora az egyetértés erről a Kormányzótanácsban.

2021. november 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 23. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 23. kedd 11:00 PM Részletes ÁHT okt.
november 23. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
november 25. csütörtök 9:00 KSH Népmozgalom okt.
november 25. csütörtök 11:50 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
november 25. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
november 26. péntek 8:30 MNB Nyugdíjpénztári adatok Q3
november 26. péntek 9:00 KSH Beruházás Q3
Nemzetközi makrogazdaság
november 22. hétfő 2:30 Kína Kamatdöntés  
november 23. kedd 9:15 Franciao. BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 9:30 Németo. BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 10:00 EU BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 15:45 USA BMI (ipar+szolg.) nov.
november 24. szerda 10:00 Németo. Ifo-index nov.
november 24. szerda 14:30 USA Tartós javak rendelésállománya okt.
november 24. szerda 14:30 USA Heti munkanélküliség  
november 24. szerda 14:30 USA GDP (felülvizsgált) Q3
november 24. szerda 16:00 USA PCE-infláció okt.
november 24. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
november 25. csütörtök 8:00 Németo. GDP (felülvizsgált) Q3
november 25. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
november 26. péntek 0:30 Japán Infláció nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 35,8 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 9,3 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 34,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 12,9 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 62,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 804 0,0% -0,4% 0,4% 17,0% 19,2% 87,6%
S&P 500 4 701 0,2% 0,3% 3,5% 25,2% 29,3% 113,3%
Nasdaq 16 367 0,4% 0,4% 6,6% 27,0% 35,5% 237,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 302 -1,6% -1,3% 1,7% 6,8% 12,0% 59,8%
Hang Seng 24 685 0,1% -3,8% -5,5% -9,3% -7,2% 9,2%
CSI 300 4 916 0,1% 0,6% -0,9% -5,7% -1,2% 40,9%
Európai részvényindexek              
DAX 15 878 -0,4% -2,3% 2,2% 15,7% 19,5% 48,5%
CAC 7 042 0,0% -1,6% 4,6% 26,9% 26,7% 55,0%
FTSE 7 286 0,3% -0,1% 1,1% 12,8% 13,3% 6,7%
FTSE MIB 27 109 0,6% -2,6% 2,0% 21,9% 22,4% 64,3%
IBEX 8 792 -0,3% -2,2% -1,3% 8,9% 8,0% 1,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 52 535 2,2% 1,9% -4,9% 24,8% 34,5% 74,2%
ATX 3 774 1,0% -3,1% -0,1% 35,8% 46,8% 49,5%
PX 1 371 0,5% -0,9% 3,1% 33,5% 43,4% 54,7%
WIG20 69 124 -0,6% -3,4% -6,1% 21,2% 29,7% 41,6%
Magyar blue chipek              
OTP 17 900 4,8% 1,6% -5,7% 34,0% 49,4% 122,9%
Mol 2 538 -0,3% 1,2% -8,4% 15,9% 22,6% 10,1%
Richter 8 735 1,3% 4,8% -0,7% 17,4% 23,2% 47,4%
Magyar Telekom 429 -0,2% -1,2% -0,5% 12,9% 12,9% -12,8%
Nyersanyagok              
WTI 78 0,0% 0,0% -7,1% 62,5% 77,3% 77,3%
Brent 82 0,0% 2,5% -3,5% 60,8% 74,5% 64,0%
Arany 1 784 0,1% -4,2% -1,2% -6,0% -1,2% 50,4%
Ezüst 23 0,0% -8,0% -4,2% -11,5% 0,0% 43,8%
Devizák              
EURHUF 368 -0,5% 1,1% 1,1% 1,7% 1,9% 18,7%
USDHUF 329 0,3% 2,2% 5,4% 11,1% 8,2% 12,3%
GBPHUF 438 -0,5% 0,9% 1,9% 8,1% 8,1% 19,7%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 114 0,0% 0,0% 0,9% 10,7% 9,6% 0,9%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 57 185 -0,7% -5,3% -5,8% 94,5% 198,5% 7 680,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 33,3% 100,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

vulkán láva
oltás vakcina koronavírus
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
iroda munkahely