startup iroda
Üzlet

Sosem volt még ilyen jó éve az Európai startupoknak

Portfolio
Az európai startup szektor hamarosan eléri a 121 milliárd dolláros finanszírozást, az Atomico kockázati tőkealap számításai szerint. A kontinensen jelenleg 321 unikornis – vagyis egymilliárd dollár feletti értékeltségű – startup működik. Közülük 98-an idén érték el az unikornis státuszt.

2020-ban a startup szektor 41 milliárd dollár tőkét tudott bevonni, ami harmada annak a 121 milliárd dolláros értéknek, amit az idei év végére várnak az elemzők. Ez az első alkalom, hogy az európai startupok egy év alatt több mint 100 milliárd dollár finanszírozáshoz jutnak hozzá, ami azt jelzi, hogy egyre nő a befektetői érdeklődés a kontinens főleg technológiai startupjai iránt.

Európában 321 unikornis, vagyis egymilliárd dollár feletti értékeltségű cég működik. Ezentúl van még 26 „decacorn”, amelyek a 10 milliárd dollárnál többre értékelt cégeket jelentik. Utóbbiakhoz tartozik a Klarna, a Revolut és a Checkout.com is.

Ebben az évben a felvásárlások és összeolvadások, valamint a elsődleges nyilvános részvénykibocsátások is rekordot döntöttek: a tranzakciók összértéke elérte a 275 milliárd dollárt. A legnagyobb pénzeket megmozgató események közé tartozik a Wise nagysikerű tőzsdére lépése és a finn ételfutár cég, a Wolt felvásárlása 8,1 milliárd dollárért a DoorDash által.

A nemzetközi nagybefektetők- mint a Tiger Global, a Coatue és a Softbank- előretörése szintén jelentős szerepet játszott az európai startupok felemelkedésében.

A nagybefektetők megjelenésével az európai kockázati tőkealapoknak is fel kellett venniük a versenyt, és igyekeztek növelni a befektetéseiket.

A finanszírozási bőség és a fiatal tehetségek áramlása a technológiai szektorba egymást erősítő folyamatok, amelyek az elemzők szerint tartós növekedési pályán tarthatják az európai startupkat.

A kockázati tőke által támogatott cégek növekednek ugyan, de a korai növekedési szakaszban lévő startupok már sokkal kevesebb finanszírozáshoz jutnak. Az idei év első kilenc hónapjában befektetett kockázati tőkének kevesebb mint az 1 százaléka jutott el olyan vállalatokhoz, amelyeket idén alapítottak. Ez az érték a korábbi években még 1 és 3 százalék között mozgott.

Ez a trend már a fintech-befektetések kapcsán is látszott. Szeptemberben írtunk róla, hogy a Clarus Investment stratégia tanácsadó felmérése alapján csökkent az innováció üteme, a befektetők figyelme pedig olyan szereplőkre irányult, amelyek már bizonyítottak a piacon. Ezt mutatják az olyan kései forrásbevonások, mint amilyen a Revolut legutóbbi, 580 millió fontos köre is volt.

(CNBC)

Címlapkép forrása: Getty Images

wallstreet_nyse
Orbán Macron választások
jpmorgan shutter
háziorvos járvány
hitel szerződés moratórium
elemző
autowallis

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Holdblog Sokat fizetünk

Kiket és miért keresünk? A HOLD életének új növekedési és minőségi szakaszába lép Korszerűsíti működését...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
wallstreet_nyse