frankfurtitozsde
Üzlet

Nagy rali után megint visszatért a bizonytalanság a tőzsdékre

Portfolio
Bár az elmúlt két hétben a koronavírus omikron változatának terjedésével kapcsolatos aggodalmak, a vegyes munkaerő-piaci adatok és az inflációval kapcsolatos aggályok nyomták rá a piacra a bélyegüket, ezen a héten komoly visszapattanást lehetett látni a tőzsdéken. A lendület viszont nagyon úgy tűnik, hogy elfogyott szerdára, hiszen az európai tőzsdék lefordultak délutánra, az USA-ban pedig minimális mozgásokat lehet látni. A hangulatot valamelyest javította, hogy az előzetes vizsgálati adatok alapján a Pfizer vakcinájából három adag megfelelő védelmet nyújthat az omikron ellen.

Minden jó, ha a vége jó

Sikerült mindhárom vezető amerikai részvényindexnek pozitív tartományban zárnia: a Dow 0,10%-os, az S&P 500 0,31%-os, a Nasdaq 0,64%-os emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést.

A Pfizer vezére már a negyedik oltásról beszél: előbb kellhet, mint gondolták

A Pfizer vezérigazgatója szerint a harmadik oltás nagyon jó védelmet nyújthat a koronavírus omikron variánsával szemben, azonban így is előbb szükség lehet a negyedik dózisra, mint azt korábban feltételezték.

Tovább a cikkhez

Pozitív tartományban a részvényindexek

Enyhültek a koronavírus omikron nevű szupervariánsával kapcsolatos gazdasági aggodalmak, miután a Pfizer jelezte, hogy a harmadik dózissal egyértelműen javul az emberi szervezet védelme. Ennek is köszönhetően mindhárom vezető amerikai részvényindex pozitív tartományba került: a Dow 0,05%-os, az S&P 500 0,21%-os, a Nasdaq 0,47%-os emelkedést mutat, a WTI típusú kőolaj árfolyama pedig kéthetes csúcsra, 72,4 dollárra emelkedett.

Mérsékelt mozgások a magyar tőzsdén

Nem láttunk ma jelentősebb elmozdulásokat a magyar tőzsdén, a BUX végül keddi záróértéke közelében fejezte be a napot.

Tovább a cikkhez

Expanziós terveket közölt a SET Group

A SET Group bejelentette, hogy a 2021. október 25. napján elhalasztott közgyűlést 2022 februárjában kívánja megtartani. Az igazgatóság a közgyűlést érintő várható napirendi pontjaihoz kapcsolódóan az alábbi előzetes tájékoztatását adta: az igazgatóság úgy határozott, hogy folytatja expanziós törekvéseit, és új piacok felé nyit, ezzel porlasztva az iparági jellegzetességből fakadó kockázatait. Az alábbiakban ismertetni kívánt két új piaci szegmens úgy került kiválasztásra a csoport portfóliójába, hogy a világjárvány okozta piaci turbulenciák a lehető legkisebb mértékben legyen rájuk hatással.

Tovább a cikkhez

Megtarthatta több mint egymillió bitcoinját a kriptopénz állítólagos feltalálója

Egy informatikus, aki azt állítja, hogy ő találta fel a bitcoint, bírósági pert nyert, amely lehetővé tette számára, hogy megtartsa a több milliárd dollárt érő kriptopénz vagyonát.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt mozgások az amerikai tőzsdéken

Minimális elmozdulások látszanak a tengerentúli tőzsdéken a nyitás után, a Dow Jones stagnál, az S&P 500 0,1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,2 százalékot esett. A piac közelről figyeli az omikronnal kapcsolatos híreket, legutóbbi információk szerint a Pfizer és a BioNTech előzetes laboratóriumi tanulmánya szerint a vakcinájuk 3 oltása, beleértve az emlékeztetőt is, ugyanolyan szintű védelmet nyújt az új omikron változat ellen, mint két adag az eredeti törzs ellen.

A 4iG piacvezető albán távközlési céget vesz

Megállapodást kötött az ALBtelecom 80,3 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról a 4iG. A társaság Albánia elsőszámú vezetékes, internet- és tévészolgáltatója, a legnagyobb optikai hálózat tulajdonosa az országban és jelentős saját hálózattal bíró mobilszolgáltató. Az akvizíció újabb fontos lépés a 4iG nyugat-balkáni terjeszkedési stratégiájának megvalósításában: a cégcsoport a régió újabb országában jelenik meg szakmai befektetőként távközlési és digitális szolgáltatásaival. A tranzakciónak köszönhetően Törökország egyik legjelentősebb vállalatcsoportja a Çalik Holding a 4iG intézményi befektetőjévé válik. Az ALBtelecom irányító többségi tulajdonának megszerzése az albán hatóságok jóváhagyását követően, várhatóan 2022 januárjában zárulhat.

Tovább a cikkhez

Fordulnak le az európai tőzsdék

Délutánra a korábbi iránykeresés elkezdett esésben átfordulni az európai tőzsdéken, a BUX is lejjebb került. Az amerikai tőzsdéken eközben nem látszik a hangulatromlás, a határidős indexek alapján a Dow 0,5 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,4 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékos pluszban indíthatja a napot.

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

A nemzetközi hangulattal összhangban a magyar tőzsdén is mérsékelt elmozdulások láthatók ma, blue chipek és a midcapek esetében is vegyesek a mozgások.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés Európában

A szerda délelőtti kereskedésben szűk tartományban mozognak vezető indexek, miután a hét első felében komoly emelkedést láttunk a tőzsdéken. A befektetők továbbra is közelről figyelik az omikron variánst, amellyel kapcsolatban vegyes hírek érkeztek a napokban.

 • A Pfizer vezére kedden azt mondta, hogy az új variáns enyhébb megbetegedést okozhat, mint a korábbiak, viszont gyorsabban terjedhet, ami újabb mutációkhoz vezethet.
 • Dél-afrikai tudósok szintén kedden közölték, hogy egy kis előzetes tanulmány szerint az omikron jelentősen csökkenti a Pfizer és a BioNTech vakcinája által létrehozott antitestvédelmet.
 • Korábban a Fehér Ház orvosi főtanácsadója, Anthony Fauci azt mondta, hogy a múlt héten Dél-Afrikából származó előzetes adatok "bátorítóak", mivel azt sugallják, hogy az omikron nem olyan súlyos, mint amilyennek kezdetben tartották, ugyanakkor megjegyezte, hogy több adatra van szükség a variáns által jelentett kockázat teljes értékeléséhez.
 • Időközben az amerikai CDC kedden közölte, hogy az új változatot már 50 országban és 19 amerikai államban találták meg.

Ilyen sem volt még: egy Tesla lenyomta a Volkswagen Golfot Németországban

Hosszú sorozat tört meg idén októberben a német autópiacon, a Volkswagen Golfot a havi eladásokban letaszította a trónról a konszern egy másik modellje, a T-Roc, novemberben pedig folytatódott a rossz sorozat, a kompakt autók között a Skoda Octavia nyomta le a Golfot, ráadásul most először Tesla Model 3-ból is többet adtak el, mint Golfból.

Tovább a cikkhez

Itt a BMW válasza a chiphiányra, évi több millió félvezető szállításáról kötött megállapodást

A BMW megállapodást kötött a müncheni INOVA Semiconductors mikrochipgyártóval és az amerikai GlobalFoundries bérgyártóval arról, hogy évente több millió félvezetőt szállítanak az autógyártónak - jelentették be szerdán.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az európai tőzsdék

Az elmúlt napokban látott rali után mára elfogyott a lendület az európai tőzsdéken, DAX 0,2 százalékos esése mellett, a CAC 0,1 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 szintén 0,1 százalékot emelkedett. A milánói börze lejjebb került 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot esett.

Durván elszállt az arabica kávé ára, 10 éve nem láttunk ilyet

Tízéves csúcsra emelkedett kedden az arabica kávéfajta ára azokra a félelmekre, hogy csökken a főbb kávétermelő országok exportja a kedvezőtlen időjárás miatt, miközben egyre csak emelkedik a szállítási költség, a kikötők pedig teljesen telítettek.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés a magyar tőzsdén

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek többnyire mérsékelt emelkedést mutatnak, az OTP 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,3 százalékot esett, a Richter 0,2 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos pluszban indítja a napot.

Fogy a lendület

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 1,4 százalék pluszban zárt, a S&P 500 értéke 2,1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq értéke 3 százalékkal került feljebb.
 • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 1,31 százalékkal került feljebb, a Hang Seng értéke 0,14 százalékos pluszban van, míg a CSI 300 értéke 0,35 százalékot esett.
 • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX értéke 0,06 százalékot eshet, a CAC értéke 0,11 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE értéke 0,01 százalékot emelkedhet.
 • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones értéke 0,21 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 értéke 0,34 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq értéke 0,44 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma az infláció napja: ezen a napon teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal az árak novemberi alakulását. Az október kellemetlen meglepetést hozott, de a novemberi adat vélhetően még magasabb számot mutat majd. A Magyar Nemzeti Banknak nemcsak a magyar inflációs adatközlésre, hanem a lengyel kamatdöntésre is oda kell figyelnie: a lengyelek az utóbbi kamatdöntő üléseiken komoly meglepetést okoztak, és ha ismét a vártnál nagyobb szigorítást hajtanak végre, az más polcra helyezi az egész régióval szembeni várakozásokat - beleértve Magyarországot is. Szerdán érkezik még idehaza a költségvetési bevételek és kiadások novemberi mérlege, egyelőre csak a főbb számokkal.

2021. december 6-12. makronaptár
Magyar makrogazdaság
december 7. kedd 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok (előzetes) nov.
december 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák nov.
december 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
december 7. kedd 9:00 KSH Ipar (első becslés) okt.
december 7. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
december 8. szerda 9:00 KSH Infláció (előzetes) nov.
december 8. szerda 9:00 KSH Szálláshelyek forgalma okt.
december 8. szerda 11:00 PM Előzetes ÁHT nov.
december 9. csütörtök 9:00 KSH Mezőgazdaság (első becslés) 2021
december 9. csütörtök 9:00 KSH Külkereskedelem (előzetes) okt.
december 9. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
december 9. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
Nemzetközi makrogazdaság
december 6. hétfő 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések okt.
december 7. kedd 8:00 EU EcoFin-ülés  
december 7. kedd 8:00 Németo. Ipar okt.
december 7. kedd 11:00 EU GDP (felülvizsgált) Q3
december 7. kedd 14:30 USA Külkereskedelem okt.
december 8. szerda 0:50 Japán GDP Q3
december 8. szerda   Lengyelo. Kamatdöntés  
december 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció nov.
december 9. csütörtök 8:00 Németo. Külkereskedelem nov.
december 10. péntek 8:00 UK GDP okt.
december 10. péntek 8:00 Németo. Infláció (felülvizsgált) nov.
december 10. péntek 9:00 Cseho. Infláció  nov.
december 10. péntek 14:30 USA Infláció nov.
december 10. péntek 20:00 USA Michigan-index dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 37,5 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 11,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 31,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 7,4 százalékos emelkedéssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 50,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 719 1,4% 3,6% -1,7% 16,7% 18,8% 82,7%
S&P 500 4 686 2,1% 2,6% -0,2% 24,8% 27,0% 109,1%
Nasdaq 16 325 3,0% 1,2% -0,2% 26,7% 29,6% 236,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 455 1,9% 2,3% -3,9% 3,7% 7,2% 53,8%
Hang Seng 23 983 2,7% 2,2% -3,6% -11,9% -9,5% 5,2%
CSI 300 4 922 0,6% 1,9% 1,7% -5,5% -2,0% 41,6%
Európai részvényindexek              
DAX 15 813 2,8% 4,7% -1,5% 15,3% 19,2% 43,9%
CAC 7 065 2,9% 5,1% 0,4% 27,3% 26,8% 50,5%
FTSE 7 339 1,5% 4,0% 0,5% 13,6% 12,0% 6,3%
FTSE MIB 27 137 2,4% 5,1% -2,4% 22,1% 22,8% 49,7%
IBEX 8 559 1,4% 3,1% -6,3% 6,0% 3,4% -4,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 268 1,1% -0,4% -7,0% 21,8% 30,8% 70,0%
ATX 3 822 2,1% 4,4% -1,5% 37,5% 44,7% 47,5%
PX 1 387 1,3% 2,2% 0,9% 35,1% 42,5% 55,1%
WIG20 68 979 1,7% 1,7% -7,8% 21,0% 24,1% 36,9%
Magyar blue chipek              
OTP 17 580 1,7% -1,2% -7,2% 31,6% 46,5% 118,5%
Mol 2 456 0,9% 1,7% -10,9% 12,1% 22,7% 5,1%
Richter 8 490 0,8% -0,7% -3,2% 14,1% 13,8% 44,7%
Magyar Telekom 408 0,0% -1,2% -6,6% 7,4% 6,8% -15,7%
Nyersanyagok              
WTI 72 4,3% 9,1% -11,1% 50,0% 60,0% 46,9%
Brent 75 2,7% 7,1% -8,5% 47,1% 56,3% 36,4%
Arany 1 783 0,2% 0,2% -1,5% -6,0% -4,4% 51,6%
Ezüst 22 0,0% 0,0% -8,3% -15,4% -8,3% 29,4%
Devizák              
EURHUF 366 0,3% 0,3% 2,2% 1,1% 1,9% 16,9%
USDHUF 325 0,3% 0,3% 4,8% 9,8% 9,8% 11,7%
GBPHUF 431 0,2% 0,9% 2,9% 6,4% 8,6% 17,4%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 113 0,0% 0,0% 0,0% 9,7% 8,7% 0,0%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 50 627 0,1% -11,1% -17,0% 72,2% 164,1% 6 535,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 33,3% 100,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Shutterstock

házhozszállítás étel élelmiszer futár
bullbear
mol benzinkút tankolás
GettyImages-1181246635
SoFi Fintech bank
orosz-nagykovetseg-kijev-ukrajna
függőhíd, híd, gyalogoshíd, túra

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
bullbear