medve bear frankfurt
Üzlet

Figyelmeztetés érkezett: nehéz idők jönnek a startupokra a sztárbefektetők szerint

Portfolio
Több befektetési szakértő is a felívelő szakasz végére számít a startup befektetések terén, és arra figyelmeztetik a vállakozókat, hogy amíg még lehet használják ki a tőkebőséget, de készüljenek fel egy megrázó piaci korrekciós időszakra. A befektetések rekordokat döntöttek idén, ami emlékeztet ugyan a 2000-es évek buborékjára, de a piaci elemzők szerint a mostani üzleti környezet egészen más. Az üzleti modellek életképesek és a digitálizációs fejlesztések ma már valódi értéket képesek teremteni.

A múlt héten David Sacks kockázatitőke-befektető egy éles figyelmeztetést adott ki a startupoknak címezve:

Elmondása szerint olyan piaci korrekciós hullámra lehet számítani, amire már nagyon rég nem került sor. A startup-alapítóknak erre fel kell készülniük, és ki kell használniuk a felívelő szakaszt, ameddig lehet.

Garry Tan az Initialized Capital befektetője, szintén a piac lassulására figyelmeztetett, ugyanakkor megemlíti, hogy válságos időszakban az életképes üzleti ötletek jelentős növekedést érhetnek el. Példának az Airbnb-t hozta fel.

Azoknak a fiatal vállalkozóknak és kockázatitőke befektetőknek, akik a konjunktúrában „szocializálódtak” nehezebb lesz elfogadni a recesszióval járó nehézségeket. Idén november 30-áig a kockázatitőke-alapok összesen 119 milliárd dollárt gyűjtöttek össze, amely jóval felülmúlja a tavalyi 87 milliárd dolláros értéket. Az összesített érték most először haladja meg a 2000-es években elért 100 milliárd dollárt.

Ebben az évben a befektetők november 30-ig összesen 305 milliárd dollárt öntöttek induló vállalkozásokba, míg tavaly 167 milliárdot. Ez nagyon magas értékelésekhez vezetett, olyan vállalatok esetében is, amelyek csak néhány hónappal korábban voltak túl az első forrásbevonási köreiken.

A tőzsdén csökkenőben van a technológiai vállalatok árfolyama, amely ronthatja az értékeltéségét azoknak a cégeknek, amelyek érett fázisban kockázati tőkét vonnak be.

A legutóbbi befektetési csúcsév 2000-ben volt, amit viszont jó pár sötét év követett: bezuhantak a startup befektetések és olyan is előfordult, hogy egyes kockázati tőke alapoknak vissza kellett szolgáltatniuk a tőkét a befektetőiknek.

A jelenlegi környezet viszont egészen máshogy néz ki, mint a 2000-es években, hiszen akkor a tőke nagyrész olyan dot-com jellegű befektetésekbe áramlott, amelyeknek semmi esélye nem volt volt a profittermelésre. A mostani időszak startupjai viszont nagyobbak és erősebbek, a legtöbb mostanra sikeressé váló üzleti modell - mint a felhőinformatika és a digitális hirdetések - pedig még nem létezett 20 évvel ezelőtt. A világ azóta digitalizáció- és szoftvervezéreltté vált.

(Bloomberg)

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
bear_1