Előfizetői tartalom

Itt vannak a 2021-es év legjobb tőzsdei befektetései

Portfolio
Hétvégén lezárult a 2021-es év, így most itt az ideje kihirdetni az elmúlt esztendő tőkepiaci nyerteseit és veszteseit. Ahogy azt már több alkalommal is megírtuk, a nyersanyagok árfolyamának emelkedése volt idén az egyik legmeghatározóbb trend, de a részvénypiacra sem lehetett panasz, a kriptovalutákról már nem is beszélve. Nagy vonalakban az látszik, hogy a fontosabb tőkepiaci eszközök közül nagyjából mindennek feljebb került az árfolyama 2021-ben, leszámítva például a defenzívnek számító aranyat és ezüstöt, illetve a hosszú amerikai állampapírokat.

A 2021-es évnek a világ úgy vágott neki, hogy már a rendelkezésre álltak a frissen kifejlesztett vakcinák, és a járvány gazdasági hatásai miatt bevezetett gazdasági ösztönzők még javában dübörögtek. Ennek eredményeként a járvánnyal szembeni harc kedvező kilátásai miatti optimizmus és a globálisan jelenlévő likviditásbőség felfelé hajtotta az olyan tőkepiaci eszközök árát, mint a részvények, a nyersanyagok, és a kriptovaluták.

Persze a vakcinák nem jelentettek azonnali megoldást a járványhelyzetre, és az ellátási lánc problémái például mostanáig sem oldódtak meg. Ennek egyik legnyilvánvalóbb kárvallottjai az autógyártók, amelyek jóval kevesebb járművet tudtak gyártani a korábbi évekhez képest, hiszen a chiphiány korlátokat szabott a gyártásnak. Az ellátási lánc problémai emellett a nyersanyagpiacon komoly árfelhajtó erőként jelentek meg, a mezőgazdasági termékek közül nagyot emelkedett a például a repce, a zab, vagy a pammut árfolyama.

A tavalyi év vesztesei között volt például az arany, az ezüst, vagy például a svájci frank, illetve a hosszú amerikai államkötvények – részben mert a befektetők kockázati étvágya kitartó volt egész évben, utóbbiak pedig a kevésbé kockázatos, menedékeszköz kategóriába esnek.

Miről szól még a cikk?

  • Megnéztük a fontosabb tőkepiaci eszközök teljesítményét a 2021-es évben.
  • Nagyot mentek a nyersanyagok, de azért ebben az eszközosztályban sem csak nyertesek voltak.
  • A globális középmezőnyben zárta az évet a magyar tőzsde.
  • Az év végére erősödött a dollár, miközben a török líra majdnem 80 százalékot veszített a zöldhasúval szemben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés