kereskedő deviza trader currency
Üzlet

Nem volt erő az amerikai tőzsdékben

Portfolio
Az elmúlt időszakban alapvetően pozitív volt a hangulat a tőzsdéken, viszont tegnap az Egyesült Államokban már látszott egy kisebb hangulatromlást azt követően, hogy a kötvényhozamok a második egymást követően napon emelkedtek, ami alapvetően az olyan növekedési részvényeknek kedvezőtlen, mint például a nagy amerikai technológiai cégek papírjai. Mai nap folyamán az európai tőzsdéken inkább az iránykeresés volt jellemző, az Egyesült Államokban pedig továbbra is gyengélkedtek a technológiai részvények, ami az indexek szintjén is meglátszott.

Csökkenés az amerikai tőzsdéken

A Dow 1,07 százalékkal, az S&P 1,94 százalékkal mérséklődött, a Nasdaq pedig 3,34 százalékkal csökkent szerdán.

Az OTP húzta felfelé a magyar tőzsdét

Az összességében vegyesnek mondható nemzetközi hangulatban felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde, ami elsősorban az OTP jó teljesítményének volt betudható.

Tovább a cikkhez

Nincs erő az amerikai tőzsdékben

Iránykereséssel indult a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow stagnál, az S&P 500 0,2 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,8 százalékkal került feljebb. A szélesebb piaci hangulatot valamelyest javította, hogy decemberben 807 ezer fővel nőtt az amerikai magánszektor foglalkoztatottsága, míg a szakemberek előzetesen fele ekkora növekedésre számítottak. Eközben viszont tovább folytatódik a technológiai részvények mélyrepülése a tengerentúlon, hiszen a kötvényhozamok tovább emelkednek, a múlt pénteki 1,51 százalékhoz képest most 1,66 százalékon áll a 10 éves amerikai állampapírhozam.

Idén már Európában is értékesít elektromos autókat a Tesla egyik amerikai riválisa

Az elektromos járműveket gyártó Lucid azt tervezi, hogy idén megkezdi autóinak értékesítését Európában. A Teslával versenyző, kaliforniai székhelyű cég kedden jelentette be a terjeszkedést, miután egy Twitter-felhasználó megkérdezte, hogy az egyik képen látható néhány új Lucid-tulajdonos az Egyesült Királyságban vannak-e.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde, az Alteo idén sem akar lassítani

Visszafogott mozgásokat lehet ma látni a tőzsdéken, ez alól a magyar piac sem kivétel. A hazai nagypapírok közül az OTP és a Mol árfolyama emelkedik ma délután, míg a midcapek közül az Alteo teljesít a legjobban.

Tovább a cikkhez

Az omikron a legjobb dolog, ami történhetett velünk... a tőzsdék legalábbis ezt árazzák

A világ járványügyi szakemberei napról napra egyre optimistábbak a koronavírus omikron mutációjával kapcsolatban. A korábbiaknál jóval erősebb fertőzőképesség és enyhébb lefolyás sokak reménye szerint hamarosan elhozhatja a világjárvány végét. Az elmúlt hat hétben ezt a szcenáriót a piac először szépen lassan kezdte el árazni. Az idei év első két kereskedési napja viszont már gőzerővel ennek jegyében telt el.

Tovább a cikkhez

Továbbra sincs egyértelmű irány Európában

A delelőtt végéhez közeledve továbbra is vegyes és mérsékelt mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken, a BUX 0,1 százalékos pluszban van. A nyugat-európai tőzsdék jellemzően jobban teljesítenek ma, a német, az angol, és a francia piac is jelentősebb elmozdulást mutat, míg a például a lengyel és a cseh tőzsde gyengébben teljesít.

Még egyszerűbb lesz tőzsdézni a Robinhood új funkciójával

A Robinhood tőzsdeapp elindított egy robottanácsadáshoz hasonló szolgáltatást, hogy segítse azokat az ügyfeleket, akik belépnének a tőzsdei kereskedés világába, de még nem tudják, hogyan fogjanak hozzá.

Tovább a cikkhez

Ez az a befektetés, amivel szinte lehetetlen volt nem pénzt keresni 2021-ben

Folytatódott a 2020-ban látott menetelés a magyar részvényalapoknál, tavaly a legjobban teljesítő alapok 27-39% közötti hozamokat értek el, de a többivel sem lehetett nagyon mellényúlni: a vizsgált alapok háromnegyede 10% feletti hozamot ért el 2021-ben.

Tovább a cikkhez

Piaci fordulók és trendek azonosítása, légy trendi tőzsdés – online előadás ma este

A tőzsdézésben az egymillió dolláros kérdés úgy hangzik, hogy hol vegyünk és, hogy hol adjunk el? Senkinek nincs jövőbe látó gömbje, de a grafikonokra támaszkodva sokat javíthatunk esélyeinken.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés Európában

Iránykereséssel indul a nap az európai tőzsdéken, hiszen minimálisak az elmozdulások ma reggel: a DAX 0,1 százalékot emelkedett, a CAC 0,2 százalékkal került feljebb, a FTSE 100 pedig 0,2 százalékot gyengült. A milánói börze 0,2 százalékos pluszban indítja a napot, a spanyol tőzsde pedig stagnál.

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

Az európai tőzsdékhez hasonlóan a magyar tőzsdén sem alakult ki határozott a szerdai kereskedés első szakaszában.

Tovább a cikkhez

Folyik ki a pénz a hedge fundokból, nem tudnak versenyezni az S&P-vel

A nagy amerikai technológiai cégek ralija és egy sor kedvezőtlen piaci mozgás nem könnyítette meg  a nagy hedge fundok dolgát az ügyfelek visszaszerzésében, pedig az elmúlt években egyre kevesebben fektetnek a profit befektetők alapjaiba – számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedés a magyar tőzsdén

Mérsékelt emelkedéssel vágott neki a szerdai kereskedésnek a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek vegyes képet mutatnak a nyitáskor, az OTP 0,7 százalékot erősödött, míg a Mol 0,2 emelkedett, a Richter és a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékot esett.

Az energiaóriás Juniper 10 milliárd eurós hitelt vett fel margin callra

A német energiaipari óriáscég, a Uniper kénytelen volt eurómilliárdokat kölcsönvenni, hogy kifizesse a margin callokat - a tőzsdék által a kereskedés fedezeteként megkövetelt biztosítékokat -, mivel az európai gáz- és villamosenergia-árak emelkedtek.

Tovább a cikkhez

A versenyhivatal jóváhagyta az AutoWallis szlovén tranzakcióját

Jóváhagyta a szlovén versenyhivatal, hogy az AutoWallis felvásárolja az Avto Aktiv tevékenységét és ingatlanjait. Szlovénia jelentős autókereskedője, az Avto Aktiv 5 városban 4 autómárkát értékesít és szervizel közel 20 éve. A magyar tőzsde autós vállalatának ez már a második szlovéniai tranzakciója, és jelenleg is vizsgálja, hogy a meglévő 4 autómárka bővítésével továbbiakat is értékesítsen a közép-európai országban.

Tovább a cikkhez

Minden adott az arany szárnyalásához, meglehet idén az új történelmi csúcs

Új történelmi csúcsra drágulhat idén az arany, a nemesfém spot árfolyama megütheti a 2100 dollárt – idézi a Fat Prophets alapkezelő nyersanyagpiaci elemzőjét a CNBC. Véleménye szerint a dollár gyengélkedése és az infláció hajthatja felfelé a leginkább az arany árfolyamát.

Tovább a cikkhez

Jöhetnek a Sony elektromos autói, leleplezték az elektromos SUV koncepcióautót

A Sony két éve a CES nevű tech-fesztiválon hatalmas meglepetésre egy elektromos koncepcióautót mutatott be, amely tele van szenzorokkal, kamerákkal, kijelzőkkel, szórakoztató eszközökkel. Most azt is bejelentették, hogy az elektromos autógyártással foglalkozó Sony-leány, a Sony Mobility már idén tavasszal megkezdi működését a tervek szerint, illetve bemutatták Vision-S 02 névre keresztelt SUV koncepcióautójukat is – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Tőzsdére ment a világ legnagyobb mobilszolgáltatója

Emelkedéssel nyitották a kereskedést a China Mobile részvényei, miután a sanghaji tőzsdén kibocsátották a vállalat papírjait. A világ legnagyobb mobilszolgáltatója 48,7 milliárd jüan (7,64 milliárd dollár) friss forrást vont be, a tranzakció az elmúlt évtized legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása volt.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,6 százalékot emelkedett, a S&P 500 értéke 0,1 százalékot veszített, míg a Nasdaq értéke 1,3 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel rossz hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,03 százalékos pluszban van, a Hang Seng értéke 1,16 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 értéke 1,1 százalékot esett.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 0,3 százalékot eshet, a CAC értéke 0,04 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE értéke 1,12 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones értéke 0,14 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 értéke 0,19 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq értéke 0,38 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma az MNB ismerteti az állampapír-piaci referenciahozamokat, a KSH pedig a foglalkoztatottság novemberi változásait. Az Egyesült Államokban is a munkaerőpiaci adatközlés viszi a prímet: az ADP közléséből megtudjuk, hogyan alakult a versenyszférában foglalkoztatottak számának változása decemberben. Ezen felül az olasz inflációs adatra kell figyelni, ami a francia közléshez hasonló okok miatt lesz fontos. A decemberi Fed-ülés jegyzőkönyvéből pedig megtudjuk, mi hangzott el még a fontos ülésen, ahol az eszközvásárlási program kivezetésének felgyorsításáról döntött a jegybank.

2022. január 3. - január 9. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 4. kedd 9:00 KSH Keresetek okt.
január 4. kedd 9:00 KSH A kormányzati szektor egyenlege Q3
január 4. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 5. szerda 8:30 MNB Referenciahozamok dec.
január 5. szerda 9:00 KSH Munkanélküliség nov.
január 6. csütörtök 9:00 KSH Termelői árak nov.
január 6. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
január 6. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
január 7. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok dec.
január 7. péntek 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák nov.
január 7. péntek 9:00 KSH Ipar (első becslés) nov.
január 7. péntek 9:00 KSH Kiskereskedelem nov.
Nemzetközi makrogazdaság
január 3. hétfő 15:45 USA BMI (feldolgozóipar) dec.
január 4. kedd 2:45 Kína BMI (feldolgozóipar) dec.
január 4. kedd 8:00 Németo. Kiskereskedelem nov.
január 4. kedd 8:45 Franciao. Infláció dec.
január 4. kedd 9:55 Németo. Munkanélküliség dec.
január 4. kedd 10:00   OPEC-ülés  
január 5. szerda 11:00 Olaszo. Infláció dec.
január 5. szerda 11:15 USA ADP foglalkoztatottság dec.
január 5. szerda 15:45 USA BMI (szolg.) dec.
január 5. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
január 6. csütörtök 2:45 Kína Caixin BMI dec.
január 6. csütörtök 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések nov.
január 6. csütörtök 14:00 Németo. Infláció dec.
január 6. csütörtök 14:30 USA Külkereskedelem nov.
január 6. csütörtök 16:00 USA Gyáripari megrendelések nov.
január 7. péntek 8:00 Németo. Ipar nov.
január 7. péntek 11:00 EU Fogyasztói hangulat dec.
január 7. péntek 11:00 EU Infláció dec.
január 7. péntek 11:00 EU Kiskereskedelem nov.
január 7. péntek 14:30 USA Munkanélküliség dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 2,5 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 0,5 százalékos eséssel a CSI 300 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 3,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 1,4 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 2,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 799 0,6% 1,1% 6,4% 1,3% 21,8% 84,5%
S&P 500 4 793 -0,1% 0,1% 5,6% 0,6% 29,5% 111,1%
Nasdaq 16 279 -1,3% -1,3% 3,6% -0,3% 28,2% 229,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 301 1,8% 0,8% 4,5% 1,8% 7,5% 49,5%
Hang Seng 23 289 0,1% 0,0% -2,0% -0,5% -15,2% 5,2%
CSI 300 4 917 -0,5% -0,8% 0,3% -0,5% -6,6% 46,0%
Európai részvényindexek              
DAX 16 152 0,8% 1,2% 6,5% 1,7% 17,7% 39,4%
CAC 7 317 1,4% 1,9% 8,2% 2,3% 30,9% 49,4%
FTSE 7 505 1,6% 1,8% 5,4% 1,6% 14,2% 4,4%
FTSE MIB 27 954 0,8% 1,9% 7,8% 2,2% 25,3% 42,4%
IBEX 8 795 0,4% 1,2% 6,7% 0,9% 8,6% -7,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 785 -0,3% 4,2% 1,7% 2,1% 22,3% 58,6%
ATX 3 957 2,4% 2,2% 7,0% 2,5% 41,7% 47,5%
PX 1 437 1,5% 1,2% 5,5% 0,8% 39,7% 53,9%
WIG20 70 469 0,6% 2,5% 4,0% 1,7% 21,6% 33,6%
Magyar blue chipek              
OTP 16 835 -1,2% 3,9% -3,1% 1,4% 24,2% 95,3%
Mol 2 600 0,6% 6,6% 7,9% 3,2% 17,2% -1,8%
Richter 8 850 -0,4% 1,8% 3,8% 1,4% 20,4% 42,2%
Magyar Telekom 420 0,5% 2,7% 1,4% 2,2% 10,5% -18,0%
Nyersanyagok              
WTI 76 0,0% 1,3% 15,2% 1,3% 61,7% 43,4%
Brent 80 2,6% 6,7% 14,3% 2,6% 56,9% 40,4%
Arany 1 813 0,7% 0,2% 2,2% -0,5% -6,5% 55,8%
Ezüst 23 4,5% 0,0% 4,5% 0,0% -14,8% 43,8%
Devizák              
EURHUF 363 -1,1% -1,6% -0,3% -1,4% 0,6% 17,9%
USDHUF 320 -1,5% -2,1% -0,9% -1,2% 8,8% 8,8%
GBPHUF 434 -0,7% -1,1% 1,9% -1,1% 8,5% 20,2%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 115 0,0% 0,9% 1,8% 0,0% 11,7% -1,7%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 45 820 -1,3% -3,6% -14,7% -0,9% 43,1% 4 013,1%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH