Mol
Üzlet

Több százmilliárd forintból terjeszkedhet Lengyelországban a Mol

Nagy Viktor
A Mol lehet az egyik vevő a lengyel szektortárs, a Lotos eladó eszközeiért, a magyar vállalat üzemanyagtöltő-hálózatot vehet Lengyelországban, nem is kicsit, a vételár pedig bőven a százmilliárd forintos nagyságrendben lehet.

Átalakul a lengyel energetika piac

Alapos átalakuláson megy keresztül a lengyel energiaszektor, a PKN Orlen felvásárolja lengyel szektortársát, a Lotost, a tranzakcióval egy európai energetikai nagyvállalat jön létre, amelynek éves árbevétele közel 200, EBITDA-ja pedig közel 20 milliárd zloty lehet. Azonban ahhoz, hogy megkapják az EU versenyhatósági jóváhagyását a Lotos eszközeinek egy részét értékesíteni kell. A PKN Orlen tavaly kapta meg az Európai Unió trösztellenes jóváhagyását a Lotos felvásárlásához, miután a versenyjogi aggályok eloszlatása érdekében megállapodtak a Lotos egyes eszközeinek eladásáról.

A PKN beleegyezett, hogy eladja részesedését

  • a Lotos finomítójában, 
  • 9 üzemanyag-tárolóban, 
  • 389 lengyelországi üzemanyagtöltő állomásban, 
  • a Lotos és a BP közös vállalkozásában, a BP-vel közös repülőgép-üzemanyag forgalmazásában lévő 50 százalékos részesedését, 
  • valamint két lengyelországi bitumengyártó üzemet.

A Mol lehet az egyik befutó

A lengyel Radio ZET információi alapján a PKN Orlen 4 érdeklődővel állt kapcsolatban, az eszközökért a Saudi Aramco, a kanadai Circle-K, a Mol és a lengyel Unimot érdeklődött, utóbbi azonban csak a Lotos Afalt megvásárlásában volt érdekelt.

A Radio ZET szerint a benzinkutakat a Mol, az olajfinomítóban való részesedést pedig a Saudi Aramco vásárolja meg.

A történet politikailag alaposan átitatott, a tranzakcióra már reagált is Donald Tusk, aki a Twitteren azt írta, hogy

ha a PiS valóban eladta a Lotos benzinkutakat a Molnak, az azt jelenti, hogy Kaczynski alkuja oroszabb, mint azt a legpesszimistábbak gondolták.Mekkora a Mol töltőállomás-hálózata?

A Mol jelenleg 9 országban van jelen töltőállomásokkal, vagyis az esetleges lengyel terjeszkedéssel egy 10. országban is megjelenhetne.

mol benzinkutak
Forrás: Mol

A magyar vállalat a tavaly szeptember végi adatok alapján összesen 1943 benzinkutat üzemeltet, ezek közül a legtöbbet Magyarországon (468), Horvátországban (435) és Csehországban (303). Amennyiben megveszi a Mol a Lotos kútjait, akkor a 389 töltőállomással a Mol Csoporton belül a harmadik legnagyobb benzinkút-portfólió lenne a lengyel.

Mennyibe kerülhetnek a lengyel benzinkutak?

A lengyel sajtóban üzemanyagtöltő állomásonként 1,5-2 millió dolláros ár jelent meg, ezzel kapcsolatban Pletscher Tamást, az Erts elemzőjét kérdeztük, aki szerint reális lehet az ár, azonban nyilvánvalóan sok múlik azon, milyen lokációjú, milyen minőségű eszközöket venne meg a Mol.

A 389 kúttal és a kutanként 1,5-2 millió dollárral számolva 584-778 millió dollár, vagyis jelenlegi árfolyamon 185-246 milliárd forint adódik.

Hogy reagált az árfolyam?

Alapvetően örülnek a befektetők a hétvégén megjelent lengyel lapértesülésnek, miközben a nemzetközi befektetői hangulat ma reggel újra elromlott, a Mol árfolyama közel 1 százalékot emelkedett.

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

cia
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH