bear_1
Üzlet

Visszapattantak az amerikai indexek a csúnya mínuszokból - épp a legrosszabbkor csengettek ki

Portfolio
A Fed vártnál gyorsabb kamatemelésével kapcsolatos aggodalmak alapvetően rányomják a bélyeget a tőkepiacokra a tengerentúlon és Európában is, ennél fogva többnyire rossz hangulatú kereskedést láthattunk ma, elsősorban a tech-túlsúlyos Nasdaq volt komoly mínuszban. Szerdán egyébként fontos inflációs adatok jönnek majd az USA-ból, amire a befektetők a Fed monetáris politikája miatt kiemelten figyelnek, hiszen a globális hangulatot is meghatározhatják a jegybank lépései. Emellett fontos szinthez érkezett a mai eséssel a bitcoin is, feszülten figyelhetik az esetleges letörést vagy a visszapattanást a befektetők. Az amerikai piacokon végül visszapattanást láttunk, a napon belüli komoly mínuszok eltűntek, vegyes zárás volt.

Mínusz maradt záráskor is

Visszajövőben voltak az indexek, amikor kicsengettek a mai kereskedésnek. A Fed várható kamatemelései miatt egész nap rossz volt a hangulat, a végére viszont sikerült valamelyest ledolgozni a mínuszokból. A Nasdaq, amelyik napon belül 2% feletti mínuszban is járt, végül pluszban fejezte be a napot.

  • A Dow 36 068 ponton zárt, ami 0,45%-os mínuszt jelent,
  • az S&P 500 index 4 670 ponton fejezte be a napot, ami 0,14%-os mínusznak felel meg,
  • a Nasdaq kitornázta magát ma, és egy szép visszapattanással 0,05%-ot tudott emelkedni, 14 942 ponton zárt.

Kitartanak a mínuszok

Még mindig mínuszban vannak az amerikai indexek, de a visszaesés már nem olyan mértékű, mint néhány órája. A Dow Jones index -0,7%-ot esett a pénteki záróhoz képest, az S&P 500 0,6%-is mínuszban van. A Nasdaq sokat javított, immáron csak 0,7%-os mínuszban van.

Komoly mínuszok a tengerentúlon

Nem jó a hangulat az amerikai piacokon, mindhárom nagy tőzsdeindex mínuszban van. A tech-túlsúlyos Nasdaq 2,3%-kal van a pénteki szint alatt, de az S&P 500 is 1,7%-ot veszített eddig ma. A Dow is csúnyán visszaesett, az index 1,3%-os mínuszban van eddig.

Megjött az esés a nap végére

A magyar tőzsde zárásának időpontjára jelentősebb esések bontakoztak ki a nyugat-európai és az amerikai tőzsdéken is, a DAX 1,4 százalékos, a CAC 1,6 százalékos mínuszban áll.

A BUX azonban a rossz nemzetközi hangulat ellenére kimondottan jól teljesített, végül 0,9 százalékos pluszban zárt a börze. A hazai blue chipek közül az OTP 0,7 százalékkal, a Mol pedig 1,4 százalékkal került feljebb, míg a Richter 1 százalékos, a Magyar Telekom pedig fél százalékos pluszban zárt.

Megremegnek a kezek, komoly esés az amerikai tőzsdéken

Kifejezetten rossz hangulatú piacnyitást láthattunk a tengerentúli tőzsdéken, egy órával a kereskedés kezdete után az S&P 500 1,9 százalékot zuhant, míg a Dow másfél százalékkal került lejjebb, a tech-túlsúlyos Nasdaq pedig 2,4 százalékos mínuszban van.

Tovább a cikkhez

Fontos szint esett el a bitcoinnál, szakad az árfolyam

A mai kereskedésben közel 4 havi mélypontra, 40 ezer dollár alá esett a legjelentősebb kriptovaluta, a bitcoin jegyzése. A több napja tartó meredek mélyrepülés mögött több ok is meghúzódik, a legjelentősebb azonban vélhetően a technikai kép alakulásában ragadható meg, a most elért és átlépett lélektani szint ugyanis több ízben is szolgált már támaszként még tavaly szeptember végén, most pedig úgy néz ki, hogy sikerült ezt a szintet letörnie az árfolyamnak, ez akár egy komolyabb zuhanást vetíthet előre a kriptovaluta esetében.

Tovább a cikkhez

Ütik a kriptovalutákat

A hétvégi mélyrepülés után ma is egyre komolyabb esést láthatunk a kriptovaluta-piacon, a bitcoin a maga 2,5 százalékos esésével egy technikailag kimondottan fontos szintre érkezett - a 40 700 dollár körüli szint ugyanis több ízben is szolgált már támaszként még tavaly szeptember végén - ha ezt a szintet letörné az árfolyam, akkor a komolyabb zuhanás sem lenne elképzelhetetlen.

Az ethereumnál még csúnyább a mai kép, eddig 4 százalékot esett a második legjelentősebb kriptovaluta jegyzése - a maival együtt az elmúlt szűk egy hét során már közel 20 százalékot zuhant az árfolyam.

Felpattant a magyar tőzsde

Bár a nemzetközi hangulat a piacon alapvetően vegyes ma, a magyar tőzsde azonban felpattant hétfő délután, ami részben az Mol és a Richter jó teljesítmények köszönhető.

Tovább a cikkhez

Hamarosan új időszak indul a tőzsdéken

Mivel is indulhatna a 2022-es év, mint a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezonnal, amelyet szokás szerint az amerikai nagybankok indítanak. Ezen a héten ugyan csak pénteken indulnak be az események, jövő héten azonban felpörög a tempó a gyorsjelentési szezonban, amely várhatóan a következő hetek tőzsdei hangulatának is az egyik meghatározó tényezője lesz.

Tovább a cikkhez

Kriptóval és részvényekkel javítana elhibázott stratégiáján Európa leggyorsabban növekvő kihívó bankja

Az N26 vezérigazgatója, Max Tayenthal szerint a neobanknak inkább a szolgáltatásai fejlesztésére és kibővítésére kellett volna fókuszálnia ahelyett, hogy minél több országban „tűzi ki a zászlaját".

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Mol a bejelentés után

Kifejezetten jól teljesít ma a Mol részvénye, jelenleg 1,2 százalékos a plusz az olajvállalat papírjánál. Az emelkedést elsősorban annak a nemrég megjelent hírnek köszönhetjük, miszerint  a vállalat üzemanyagtöltő-hálózatot vehet Lengyelországban, a vételár pedig bőven a százmilliárd forintos nagyságrendben lehet.

Komoly csapkodás, lefordultak az európai tőzsdék

Szűk egy órával a piacnyitás után alaposan megváltozott az európai befektetői körkép, a legtöbb ország vezető börzéje már jelentős mínuszban van. 0,6 százalékkal került lejjebb a francia CAC, míg a német DAX fél százalékos, a brit FTSE 100 pedig 0,2 százalékos mínuszban van. A magyar tőzsde a maga 0,4 százalékos pluszával egyelőre állja a sarat, a hazai blue chipek közül a Mol teljesít jelenleg a legjobban.

Több százmilliárd forintból terjeszkedhet Lengyelországban a Mol

A Mol lehet az egyik vevő a lengyel szektortárs, a Lotos eladó eszközeiért, a magyar vállalat üzemanyagtöltő-hálózatot vehet Lengyelországban, nem is kicsit, a vételár pedig bőven a százmilliárd forintos nagyságrendben lehet.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,4 százalékos erősödése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,1 százalékot erősödött. A milánói börze 0,6 százalékos pluszban indítja a napot, a spanyol tőzsdé pedig 0,1 százalékot emelkedett. A globális részvénypiacok a héten a legfrissebb amerikai inflációs adatokra fognak összpontosítani, mivel az erős számok bebetonozhatják a Fed korai kamatemelését.

Mérsékelt emelkedéssel indítja a hetet a BUX

Óvatos emelkedéssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek vegyes teljesítményt nyújtanak ma reggel, az OTP stagnál, míg a Mol 1,1 százalékot emelkedett, a Richter 0,3 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékot esett.

Bizonytalan hangulatban nyithatnak a tőzsdék

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke stagnált, a S&P 500 értéke 0,4 százalékot veszített, míg a Nasdaq értéke 1,1 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 0,06 százalékot esett, a Hang Seng értéke 0,75 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 értéke 0,29 százalékos pluszban van.
  • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke stagnál, a CAC értéke 0,01 százalékot eshet, míg a FTSE értéke 0,68 százalék mínuszban nyithat.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones értéke 0,06 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 értéke 0,06 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq értéke 0,31 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

A hét elején még alig jönnek figyelemre méltó adatok, ma a KSH a külkereskedelem novemberi számait publikálja, ami érdekes lehet az elmúlt hónapok erőteljes egyenlegromlása után. Az Eurostat a legfrissebb munkanélküliségi adatokat teszi közzé a kontinensről.

2022. január 10. - január 16. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 10. hétfő 9:00 KSH Külkereskedelem nov.
január 11. kedd 9:00 KSH Kereskedelmi szálláshelyek forgalma nov.
január 11. kedd 11:00 PM Előzetes áht-beszámoló dec.
január 11. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 12. szerda 9:00 KSH Ipar (második becslés) nov.
január 13. csütörtök 9:30 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
január 13. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
január 13. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
január 14. péntek 8:30 MNB Statisztikai mérleg dec.
január 14. péntek 9:00 KSH Építőipar nov.
január 14. péntek 9:00 KSH Infláció dec.
Nemzetközi makrogazdaság
január 10. hétfő 11:00 EU Munkanélküliség nov.
január 12. szerda 2:30 Kína Infláció dec.
január 12. szerda 11:00 EU Ipar nov.
január 12. szerda 14:30 USA Infláció dec.
január 13. csütörtök 3:00 Kína Külkereskedelem dec.
január 13. csütörtök 14:30 USA Heti munkanélküliség  
január 14. péntek 8:00 UK Ipar nov.
január 14. péntek 8:00 UK Külkereskedelem nov.
január 14. péntek 11:00 EU Külkereskedelem nov.
január 14. péntek 14:30 USA Kiskereskedelem nov.
január 14. péntek 15:15 USA Ipar nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 2,8 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 4,5 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 3,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,3 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 5,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 231 0,0% -0,3% 1,4% -0,3% 16,7% 81,5%
S&P 500 4 677 -0,4% -1,9% -0,2% -1,9% 23,0% 105,5%
Nasdaq 15 592 -1,1% -4,5% -4,5% -4,5% 20,5% 211,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 478 0,0% -1,1% 0,1% -1,1% 3,6% 46,4%
Hang Seng 23 493 1,8% 0,4% -2,0% 0,4% -14,7% 4,4%
CSI 300 4 822 0,1% -2,4% -2,0% -2,4% -12,5% 44,1%
Európai részvényindexek              
DAX 15 947 -0,7% 0,4% 0,8% 0,4% 14,2% 37,5%
CAC 7 219 -0,4% 0,9% 2,2% 0,9% 27,3% 47,1%
FTSE 7 485 0,5% 1,4% 2,0% 1,4% 9,2% 3,8%
FTSE MIB 27 618 -0,1% 1,0% 1,8% 1,0% 21,4% 40,3%
IBEX 8 751 -0,4% 0,4% 2,2% 0,4% 4,4% -8,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 956 0,6% 2,4% 1,3% 2,4% 18,4% 58,1%
ATX 3 971 0,3% 2,8% 3,9% 2,8% 34,7% 47,3%
PX 1 427 -0,1% 0,1% 2,9% 0,1% 35,8% 52,3%
WIG20 70 851 0,1% 2,2% 2,7% 2,2% 18,7% 34,4%
Magyar blue chipek              
OTP 17 190 1,7% 3,6% -2,2% 3,6% 24,7% 99,9%
Mol 2 600 -0,4% 3,2% 5,9% 3,2% 7,2% -0,9%
Richter 8 695 0,2% -0,3% 2,4% -0,3% 15,9% 34,0%
Magyar Telekom 416 -0,5% 1,2% 2,0% 1,2% 8,1% -18,6%
Nyersanyagok              
WTI 78 -1,3% 4,0% 8,3% 4,0% 56,0% 47,2%
Brent 82 0,0% 5,1% 9,3% 5,1% 51,9% 41,4%
Arany 1 791 -0,1% -1,7% 0,4% -1,7% -6,6% 52,6%
Ezüst 22 0,0% -4,3% 0,0% -4,3% -18,5% 37,5%
Devizák              
EURHUF 359 -0,3% -2,4% -1,9% -2,4% 0,0% 16,9%
USDHUF 316 -0,6% -2,5% -2,8% -2,5% 7,8% 8,6%
GBPHUF 428 -0,7% -2,5% -0,7% -2,5% 7,8% 19,6%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 115 0,0% 0,0% 1,8% 0,0% 11,7% -0,9%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 41 535 -3,6% -10,1% -18,0% -10,1% 5,1% 4 551,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

covid részleg kórház omikron járvány koronavírus
bullbear
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
iskola tábla

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
bullbear