Előfizetői tartalom

Külföldi multik vadásznak a magyar informatikusokra, miközben Magyarország a digitális kitörési pontot keresi

Turzó Ádám Pál
Magyarország már csak mindössze négy országot előz meg az európai digitális fejlettségi rangsorban. Az IVSZ elnöke szerint is kétségbeejtő a helyzet az ország digitalizációs fejlettségét tekintve, pedig éppen a digitális átállás határozza meg a régiónk jövőképét, mely egyben a kitörési pontunk lehet. Vinnai Balázs a kkv-k digitális fejlettségéről, a generációváltás feladatáról, a digitális szakemberképzés helyzetéről és az IT-munkaerőpiaci problémákról is beszélt. Mint elmondta, a home office elterjedése révén ma már a külföldi nagyvállalatok úgy vadásznak le hazai informatikusokat, hogy nem is alapítanak itt céget. Az IVSZ egy digitális cselekvési javaslatcsomagot is letett az asztalra, mely többek között a digitalizációra szánt EU-s pénzek hatékonyabb elköltésehez ad támpontokat, fókuszpontokat határoz meg.

Két helyet csúsztunk hátra az EU-s digitális fejlettségi index (DESI) összesített rangsorában, az EU 27 tagországából mindössze négyet előzünk meg. Mi az oka annak, hogy ennyire rosszul teljesítünk ezen a területen? Tényleg ennyire rossz a helyzet? A DESI komplex képet alkot egy ország digitális fejlettségéről, egy fair mutatószám, hiszen konzekvensen évről évre megtartják...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái