lotos
Üzlet

Lengyelországban terjeszkedik a Mol, 417 benzinkutat vásárol

Portfolio
A hét elején már írtunk arról, hogy lengyel lapértesülések alapján a Mol lengyelországi benzinkutakat vásárolhat. Most megérkezett a bejelentés, a Mol valóban belép a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacra, 417 töltőállomást vesz 610 millió dollárért, vagyis jelenlegi árfolyamon közel 191 milliárd forintért, a tranzakcióval a 3. helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon.

Átalakul a lengyel energetikai piac

Alapos átalakuláson megy keresztül a lengyel energiaszektor, a PKN Orlen felvásárolja lengyel szektortársát, a Lotost, a tranzakcióval egy európai energetikai nagyvállalat jön létre, amelynek éves árbevétele közel 200, EBITDA-ja pedig közel 20 milliárd zloty lehet. Azonban ahhoz, hogy megkapják az EU versenyhatósági jóváhagyását a Lotos eszközeinek egy részét értékesíteni kell. A PKN Orlen tavaly kapta meg az Európai Unió trösztellenes jóváhagyását a Lotos felvásárlásához, miután a versenyjogi aggályok eloszlatása érdekében megállapodtak a Lotos egyes eszközeinek eladásáról.

A PKN beleegyezett, hogy eladja részesedését a Lotos finomítójában, 9 üzemanyag-tárolóban, lengyelországi Lotos-benzinkutakban, a Lotos és a BP közös vállalkozásában, a BP-vel közös repülőgép-üzemanyag forgalmazásában lévő 50 százalékos részesedését, valamint két lengyelországi bitumengyártó üzemet.

A Mol lett a befutó

A lengyel médiában már néhány napja lehetett arról olvasni, hogy a Mol veheti meg a lengyelországi benzinkutakat, erről a hét elején a Portfolio is beszámolt, ma pedig a Mol és a PKN Orlen be is jelentette, hogy a Mol ma aláírta a Lotos-szal és a PKN Orlennel az erről szóló megállapodást.

A tranzakció fontosabb részletei:

  • A Mol belép Lengyelországba: 417 töltőállomást vásárol meg (melyek közül 270 az eladó saját tulajdonában áll) 610 millió dollár értékben (jelenlegi árfolyamon közel 191 milliárd forint), amely készpénz ellenértékből valamint pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettségből áll.
  • A hálózat országos lefedettséget biztosít, és lehetővé teszi, hogy a vállalat megszerezze a 3. pozíciót a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. A megállapodással a Molnak több töltőállomása lehet a negyvenmilliós Lengyelországban, mint Magyarországon.
  • A tranzakció részeként a Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben, a kutak közül 144 töltőállomás Magyarországon, 41 töltőállomás Szlovákiában található.  
  • Ezzel az akvizícióval a Mol máris túlszárnyalja a 2025-re kitűzött stratégiai célját, és mintegy 2400 töltőállomásra bővíti hálózatát, 10 országban.
  • Az eladási és a vételi tranzakciók zárása egyaránt a vételár nettó adósság és a működőtőke korrekciójával valósul meg, mindkét ügylet várhatóan 12 hónapon belül lezárulhat. Az ügylet a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ.

Egyből nagy szereplő lesz a Mol Lengyelországban és a régióban

A Mol Lengyelországban eddig csak korlátozottan volt jelen. Lengyelország erős gazdasági kilátásokkal és jelentős gépjárműállománnyal, valamint a régióban hatalmas piaci potenciállal, 23 millió tonna éves üzemanyag-fogyasztással és középtávon 1-2%-os növekedési várakozásokkal bír. A tranzakció részeként a Mol nemcsak kiváló töltőállomás-hálózatot szerezhet, de adott a lehetőség a további organikus növekedésre, valamint a nem üzemanyag-értékesítés bővítésére, áll a közleményben.

A lengyel tranzakcióval a Mol a 10. országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli. A vállalat 5 márkanév alatt működteti töltőállomásait, ebbe beletartozik a nemrégiben megvásárolt 120 OMV Slovenija, valamint Szlovákiában és Magyarországon a 95 új Lukoil töltőállomás is. Ezek a tranzakciók versenyhatósági jóváhagyás alatt vannak.

Az akvizíció végleges jóváhagyásától függően a megállapodás részeként, a Mol összesen 185, azaz Magyarországon 144 és Szlovákiában 41 töltőállomást ad el 259 millió dollárért a PKN Orlennek.

A tranzakció zárása a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ.

Miért jó az akvizíció a Molnak?

A Mol szerint az alábbi előnyökkel jár a lengyelországi terjeszkedés:

  1. Stratégiai megfontolások: az akvizíció megvalósításával a Mol még inkább diverzifikálja és kiterjeszti regionális jelenlétét a finomítói ellátási rádiuszán belül a kelet-közép-európai régió legnagyobb piacán. Az akvizíció megalapozza a Mol számára a jövőbeni növekedést, hiszen a Mol eddig csak korlátozottan volt jelen az országban.
  2. Megvásárolt eszközök: a Lotos Paliwa tulajdonában álló, Lotos márkanévvel működő hálózat nemcsak különösen erős piaci pozíciót foglal el az autópálya mellett található töltőállomások piaci szegmensében, de adott a lehetőség a további organikus növekedésre, valamint a nem üzemanyag típusú termékek és szolgáltatások értékesítésének bővítésére. A tranzakció továbbá kiterjed márka licensszel kapcsolatos megállapodásra és a Lotos Paliwa által kiállított üzemanyag kártyák átvételére. A Mol töltőállomás hálózatának egy állomásra vetített üzemanyag értékesítése a tranzakció lezárását követően várhatóan javulni fog.
  3. Pénzügyi megfontolások: a tranzakció eredményeként a Fogyasztói Szolgáltatások szegmens EBITDA termelő képessége mintegy 70 millió dollárral (~22 milliárd forint) emelkedhet. Az ügyletet rendelkezésre álló likviditás felhasználásával finanszírozza a Mol és az nem befolyásolja negatívan a vállalat korábban meghirdetett osztalékfizetési potenciálját.

Így értékeltek a menedzsmentek

„A Mol számára ez a megállapodás jelentős lépést jelent azon a stratégiai átalakulási úton, amelyet 2016-ban kezdtünk el és felgyorsítottunk a tavaly frissített stratégiánkkal. Az azerbajdzsáni ACG olajmezőben lévő részesedés megszerzése, az új magyarországi poliol-üzem építése és a Lengyelországba való belépésünk mind-mind fontos mérföldkövek a céljaink megvalósításához vezető úton. Az akvizíció révén belépünk Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacára, és mintegy 40 millió potenciális ügyfelet érhetünk el termékeinkkel és szolgáltatásainkkal. A magyarok és a lengyelek ugyanazzal a történelmi háttérrel rendelkeznek. Közös célunk a kelet-közép-európai régió energiaellátásának biztosítása, és úgy vélem, hogy az észak-déli energiafolyosó ezzel a megállapodással tovább erősödik. A mai bejelentés nemcsak a Mol, hanem az egész ország sikere, hiszen magyar vállalatként, évtizedek kemény munkájával építettük ki a régió egyik legjelentősebb kiskereskedelmi hálózatát” – mondta Hernádi Zsolt, a Mol Csoport elnök-vezérigazgatója.

„Ez vízválasztó pillanat a lengyel üzemanyagipar számára. Hamarosan lezárjuk a LOTOS Group akvizícióját, amely javára szolgál az egész lengyel gazdaságnak, mindkét érintett vállalatnak, ügyfeleiknek, alkalmazottaiknak és részvényeseiknek is. A folyamat elindítása óta hangsúlyoztuk: prioritás számunkra, hogy az összeolvadást számunkra a lehető legnagyobb előnyökkel zárjuk le, és ezt el is értük. A kiskereskedelmi területen egy olyan eszközcserében állapodtunk meg a magyar partnerünkkel, amely a szlovákiai kiskereskedelmi lánc erősítésével közvetlenül előremozdítja a földrajzi terjeszkedési terveinket, csakúgy, mint egy teljesen új, a magyarországi piacra való belépéssel” – mondta Daniel Obajtek, a PKN Orlen igazgatótanácsának elnöke.

„Közel egy évvel ezelőtt jelentettük be a MOL 2030+ frissített stratégiánkat, amelyben a kitűzött célunk az volt, hogy 2025-ig 2200 egységre bővítsük töltőállomás-hálózatunkat a kelet-közép-európai régióban. A tranzakció révén máris túlszárnyaltuk a célunkat, ráadásul Lengyelországot is bekapcsoltuk portfóliónkba. Nem állunk meg itt: hiszünk abban, hogy a Fogyasztói Szolgáltatások üzletág komoly lehetőséget jelent számunkra az energiaátmenet során. Célunk, hogy egyre több ügyfelet szolgáljunk ki, és a változó fogyasztói szokásoknak megfelelő mobilitási megoldásokat kínáljunk a legmagasabb minőségű szolgáltatásokkal és termékekkel kiegészítve. A Lotos nagyszerű hálózata pedig kiváló alapot biztosít ehhez” – mondta Ratatics Péter, a Mol Csoport Fogyasztói Szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója.

Magyarországon is vásárolt a Mol

Egy másik mai bejelentésből kiderült, hogy a Mol megállapodást írt alá a Normbenz Magyarország Kft. megvásárlásáról, amely 79 töltőállomást üzemeltet Magyarországon Lukoil márkanév alatt.

A ma bejelentett megállapodás egy 2021 márciusában lebonyolított akvizíció folytatása, amelynek során a Slovnaft, a Mol Csoport szlovák leányvállalata vásárolta meg a Normbenz Slovakia 100 százalékos tulajdonrészét és 16 Lukoil márkanév alatt működő szlovákiai töltőállomást.

Emelkedik az árfolyam

A Mol árfolyama ma 1,2 százalékot emelkedett, idén már 6,4 százalékkal került feljebb.

Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23
Etiópia álbanán

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH