forint
Üzlet

Nagyobb lett az egy egység: a százmilliárd az új tízmilliárd a magyar cégeknél

Nagy Viktor

Emlékszem, hogy a 2008-as válság alatt milyen gyorsan emelkedett az ingerküszöb, a gigantikus csődök és mentőcsomagok hatására a lépésköz már nem a milliárd, hanem előbb a tízmilliárd, majd a százmilliárd dollár volt. Az elmúlt hónapokban a magyar cégeknél is ugrottunk egy nagyságrendet, a Mol legutóbbi felvásárlása forintban már a 12 számjegyű kategória, de ebben a nagyságrendben volt mostanában néhány tranzakció mondjuk az OTP-nél vagy a 4iG-nél is.

OTP

Az OTP profitja már évek óta a százmilliárdos nagyságrendben mozog, lassan már inkább milliárd euróban vagy dollárban lenne érdemes kifejezni, viszont a bankcsoport által az elmúlt években megvett bankok ára is sok esetben ebben a nagyságrendben alakult. A horvát Splitska ára bőven százmilliárd forint felett volt, és bár a SocGentől megvett bankok pontos vételárát nem tudjuk, azt viszont igen, hogy átlagban könyv szerinti értéken vehették őket, ezért nagy eséllyel volt köztük forintban 12 számjegyű összegért vett pénzintézet. A grafikont böngészve az is feltűnik, hogy mai ésszel felfoghatatlanul sok pénzért és magas árazás mellett vetette meg a lábát Ukrajnában a magyar bank.

otp akv

De nem csak akvizíciók mozognak a százmilliárdos nagyságrendben, az OTP két különleges munkavállalói résztulajdonosi programszervezete (KMRP) a Növekedési Kötvényprogram keretében bocsátott ki kötvényeket két csomagban összesen 200 milliárd forintért, ennek a 70 százalékát, vagyis közel 140 milliárd forintot az MNB jegyezte le, egyébként az NKP történetében ennél nagyobb jegybanki pénz nem landolt egy cégnél sem (pardon, ez a KMRP-nél landolt).

A két KMRP a kötvénykibocsátásból befolyt pénzt az OTP 200 milliárd forintos sajátrészvény-csomagjának megvásárlására fordította, vagyis ez is százmilliárdos nagyságrendű tranzakció.

4iG

Az informatikai és távközlési cégnél is röpködnek a százmilliárdok:

  • A vállalat szeptember végén jelentette be, hogy zártkörű kötvénykibocsátást hajtott végre, melynek keretében 100 milliárd forint értékben jegyeztek le kötvényeket.
  • A 4iG tavaly megvette a DIGI-t, a vételár 625 millió euró, a bejelentéskori árfolyamon 232 milliárd forint.
  • Tavaly novemberben jelentették be, hogy a Rheinmetall részvényvásárlással és tőkeemeléssel 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG-ben. A tranzakcióban egy újabb százmilliárdos összeg merült fel, a német hadiipari cég ugyanis 120 milliárd forintos zártkörű tőkeemelést hajthat végre.
  • Részben a DIGI felvásárlás finanszírozásához a 4iG kötvényeket bocsátott ki, eredetileg 350 milliárd forint értékben tervezték, végül összesen 291,44 milliárd forintot vont be a kötvénykibocsátásból a vállalat, a kibocsátott mennyiségből 73,75 milliárd forintot az MNB jegyzett le.

Mol

És akkor elérkeztünk a Mol legutóbbi bejelentéséhez. A magyar olajipari cég megállapodott a lengyel szektor- és versenytársával, a PKN Orlennel, hogy a lengyel cég által megvett Lotos eszközei közül megveszi annak benzinkútjait. A Mol összesen 417 töltőállomást vesz 610 millió dollárért, vagyis jelenlegi árfolyamon közel 191 milliárd forintért. Itt persze tehetnénk több disclaimert, hogy nem is annyi az annyi, mert a tranzakció több lépésből áll, ugyan a Mol valóban megvesz 417 benzinkutat, de egyrészt cserébe a magyar cég el is ad a PKN Orlennek 185 magyar és szlovák töltőállomást, mégpedig 259 millió dollárért, vagyis 81 milliárd forintért, ráadásul a 610 millió dollár egy része pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettség, csak a fennmaradó részt egyenlíti ki készpénzből a Mol, de lényeg a lényeg, a headline vételár 610 millió dollár, ami 12 számjegyű összeg.

A százmilliárd az új tízmilliárd.

Címlapkép: Bence Bezeredy, Getty Images

Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23
Etiópia álbanán

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH